Diyarbakır’ın Sur ilçesine bağlı Sarıkamış Mahallesi Dürümlü mezrasında geçtiğimiz günlerde bomba yüklü bir kamyon terör örgütü mensuplarınca infilak ettirilmiş, olayda Orhan Yakar, Seyithan Yakar, Uğur Yaman ve Teyfik Yaman hayatını kaybetmiş, 23 kişi yaralanmış 13 kişinin ise izine ulaşılamamıştı. Olayın ardından patlamanın olduğu alanda 30 metrekare genişliğinde, 5 metre derinliğinde bir çukur oluşmuştu.

Olayda hayatını kaybeden Seyithan Yakar’ın kardeşi Şefik Yakar’ın aktardığı bilgilere göre, olay günü içinde terör örgütü mensuplarının bulunduğu bir kamyon Seyithan Yakar’ın evine geldi. Burada Seyithan Yakar ile görüşen PKK’lılar, bomba yüklü araçta malzemelerinin bulunduğunu belirterek, aracın bir müddet garajda bekletilmesini istedi. Buna izin vermeyen Seyithan Yakar ile terör örgütü mensupları arasında tartışma çıktı. Tartışmanın ardından Tanışık Köyü’nden ayrılan PKK’lılar Dürümlü mezrasına doğru hareket etti. Seyithan Yakar, telefonla akrabalarına haber vererek durumu anlattı ve kamyonun peşine koyuldu. Bu sırada takip edildiğini anlayan PKK’lılar, Dürümlü mezrası girişinde içinde 15 ton patlayıcının bulunduğu kamyonu infilak ettirdi.

***

15 ton patlayıcı yüklü o araç şayet Diyarbakır şehir merkezinde patlatılsaydı neler olurdu diye düşünmek bile tüylerimi diken diken ediyor. Bu nasıl bir vahşettir! Nasıl bir vicdansızlıktır! Nasıl bir alçaklıktır! Hayatlarını kaybeden o köylüler ve Seyithan Yakar engel olmasa belki de yüzlerce insan hayatını kaybedecekti. Bu terör örgütünün gözü öylesine dönmüş ki katliamda, cinayette sınır tanımıyor. Her yönetimi deniyor.

***

Olaydan sonra teröristler köylüleri telefonla arayarak “Yakınlarınız şu hastanede tedavi görüyor” diyorlar. Bunun üzerine köylüler konvoylar halinde yaralı yakınlarını görebilmek için yola çıkıyorlar. Jandarma konvoyu durduruyor ve ilerlemelerine izin vermiyor. Çünkü alınan ihbara göre teröristler yola pusu kurmuşlardı. Amaçları konvoydakileri katletmekti. Bomba yüklü aracın hedefine gitmesine izin vermeyen köylüleri infaz ederek cezalandırmaktı.

***

Tanışık Köyü’nde taziye çadırı kuruldu. HDP’ye %99 oranında oy çıktığı köyde. Cenazede muhalefet yoktu. Ankara’daki canlı bombanın taziye çadırına koşa koşa giden o vekil de yoktu. Vatandaşlar taziye yerine gelip slogan atmaya, barış çağrıları yapmaya yeltenen HDP’lileri köye sokmadı.

***

Merak ediyorum… Neredesiniz insan hakları, demokrasi, özgürlük havarileri? Niye taziye çadırında değilsiniz? Sol örgütler… Alman, İngiliz konsolosları… ABD, Rusya büyükelçileri… Niye yoksunuz?