Pazar günü yapılan cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinde sandıktan çıkan sonuçlar seçimleri Türkiye dışından takip edenler için sürpriz oldu.

Muhalefet liderlerinin açıklamalarıyla ve sözde araştırma şirketlerinin masa başı anketleriyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu kez kaybedeceği ve Millet İttifakı Adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ilk turda kazanacağı hayaline kapılanlar sukut-ı hayale uğradılar.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri ikinci tura kalsa da böyle bir sonuç beklemiyorlardı.

Çünkü Millet İttifakı adayının en azından Erdoğan’dan daha fazla oy alarak ikinci tura önde gireceğine çok fazla inanmışlardı.

CHP’liler seçmenlerini tekrar sandığa gitmeye ikna etmek için aradaki farkın kapanabileceğini söyleseler de dışarısı Erdoğan’ın 28 Mayıs’ta seçimi kazanacağına kanaat getirmiş görünüyor.

The Economist, Twitter hesabına koyduğu “Erdoğan gitmeli” ve “Demokrasiyi koru” yazılı kapak fotoğrafını çoktan kaldırdı.

Günlerdir Erdoğan aleyhinde başlıklar atan ve kirli propaganda yürüten İngiliz dergisi, Kılıçdaroğlu ve CHP’nin milletvekilliği seçimlerinde de kötü bir performans sergilediğini söyledi.

CHP Genel Başkanı’nın ikinci turda seçimi kazanamayacağını düşünenler sadece Batılılar değil.

Arap ülkelerinde de aynı inanç hâkim.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) yönetimine yakın siyaset profesörü Abdulhalık Abdullah, 14 Mayıs’ta yapılan seçimlerin özgür ve şeffaf bir şekilde gerçekleştiğini, 28 Mayıs’ta Erdoğan’ın kazanmaya daha yakın olduğunu söyledikten sonra, Körfez ülkelerinin tanıdığı lideri tanımadığına ve devamlılığı değişime tercih ettiğini öne sürdü.

Hâlbuki bizzat kendisi seçim sonuçları belli olmadan önce Kılıçdaroğlu’nu destekleyen ve Erdoğan’ın kaybetmesini dört gözle beklediğini gösteren paylaşımlar yapıyordu.

Abdulhalık Abdullah’ın seçim sonuçları ve ikinci turla ilgili paylaşımı “BAE Erdoğan’ın seçimi kazanacağını gördü” şeklinde yorumlandı.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin birinci turunda sandıktan çıkan sonuçlar bir başka kesimde daha şaşkınlığa yol açtı.

Türkiye’deki demokratik yarışı gıptayla takip eden Araplardan birçoğu için Erdoğan’ın yirmi yılda ülkeye adeta çağ atlatmasına rağmen ilk turda kazanamaması sürpriz oldu.

CHP yanlısı bir gazetenin dünkü manşetinde Türk halkını suçlamasını değerlendiren Katarlı gazeteci-yazar Abdullah el-Amadi, “Türkiye dışında çoğu kişi seçmenlerin yüzde 45’inin ülkesine hizmet eden ve hâlâ verebileceği çok şey olan birine karşı defalarca seçim kaybetmiş birine oy vermesine şaşırıyor” dedi.

Hiç seçim yapılmayan ya da diktatörlerin göstermelik seçimleri yüzde 99’a varan oy oranlarıyla kazandığı Arap ülkelerinin vatandaşları Türkiye’de yapılan seçimleri hayranlıkla takip ederken, büyük çoğunluğu bir gün kendi ülkelerinde de halkın özgür iradesinin hâkim olmasını ve Erdoğan gibi bir liderin ülkelerini yönetmesini arzuluyordu.

Batı’nın ve demokrasi düşmanı bazı Arap rejimlerinin “diktatör” olmakla suçladıkları Erdoğan’ın ilk turda seçimi kazanamaması tüm o asılsız iddiaları kökünden çürüttü.

Diğer bir ifadeyle, Erdoğan cumhurbaşkanlığı koltuğuna tekrar oturmak için 14 Mayıs’ta yeterli oyu alamasa bile kendisini diktatörlükle itham edenlere karşı büyük bir zafer kazandı.