Tarihe Korona Affı adıyla geçecek olan Yeni Ceza İnfaz Kanunu düzenlemesi, 28 Şubat, Sivas davası ve genç yaşta evlilik mağdurlarını kapsamıyor.

Yeni Ceza İnfaz Kanunu düzenlemesi kanun teklifinde, toplum vicdanını yaralayan cinsel suçlar, uyuşturucu madde suçları, kasten adam öldürme, kadına karşı şiddet ve terör suçları kapsam dışında tutulduğu için erken yaşta evlilik, 28 Şubat ve Sivas olayları mağdurları bir başka baharı beklemek zorunda bırakılıyor.

Erken yaşta evlilik mağdurlarının sayısı 537.

28 Şubat ve Sivas Olayları Mağdurlarının sayısı ise yaklaşık 350.

Hatırlarsanız, bundan 3 yıl önce Meclis’te görüşülmekte olan ‘Erken yaşta evliliklerle ilgili düzenleme’ için Hürriyet Gazetesi, ‘Meclis’in Sınavı, Cinsel İstismar Failleri için Af Çıkacak mı’ manşetini atmıştı.

Hürriyet bu manşeti atmış, Erken Yaşta Evliliklerden Kaynaklanan Mağduriyetlerin Giderilmesi’ni hedefleyen geçici madde Meclis’te görüşülmekten vazgeçilmiş ve alt komisyona geri çekilmişti.

Yasa tasarısına KADEM’in şu yönde bir itirazı vardı:

“Tasarının, en önemli çıkmazlarından biri cebir, tehdit ve iradeyi etkileyen hususların tespitinin son derece zor olduğudur. Kaldı ki cebir ve tehdit olmasa bile küçük yaşta bir kız çocuğunun ‘kendi iradesi’ nasıl tespit edilecektir?”

Fakat ortada cebir, tehdit ve iradeyi kısıtlayan bir husus olsa zaten af kapsamına girmeyecekti.

Mesele başkaydı;

18 yaşından küçüğün evlendirilmesi kanunen yasak.

Fakat, İslam hukukuna göre 18 yaş diye bir şart yok.

18 yaşından küçük kızların, bazen yaşıtlarıyla bazen de kendilerinden daha büyüklerle evlendirilmesi bundan kaynaklanıyor.

Ve sonra, 18 yaşından küçük kız hastanede doğum yaptığında ortada yasalara aykırı bir durum olduğu için hastane yetkilileri durumu polise bildiriyor.

Polis, olaya el koyuyor. Olay mahkemeye intikal ediyor. Mahkeme de “18 yaşından küçüğe cinsel istismar suçu işlenmiştir” şeklinde karar veriyor.

Ortada hiçbir şikâyet olmamasına rağmen kanun suç saydığı için cezaevine…

Çocuklar babasız, anneler kocasız…

Bu mağduriyetin giderilmesine dair Meclis’teki partiler arasında fikir birliği vardı.

Babasız çocuklar ve kocasız anneler yeni düzenlemede durumun hakkaniyetten yana gelişmesini bekliyorlar.

İnşallah, erken yaşta evlilik mağdurları da artık gün yüzü görürler.

28 Şubat ve Sivas olayları mağdurları için de aynı durum…

FETÖ hâkimlerinin çeşitli kumpaslarla içeri tıktığı ve FETÖ’den en fazla mağdur olanların arasında yer alan bu insanlar için de bir an önce adaletin yerini bulmasını bekliyoruz.

Yapılması gereken adalette toptancılık olmaz mantığıyla hareket edilerek, mahkûmların suç maddelerine ve sınıflarına bakılmaksızın infaz sistemindeki haksızlıkların giderilmesidir.

Yaş itibariyle de koronavirüs buluşma tehlikesiyle karşı karşıya olan ve yıllardır kamu vicdanın rahatlatacak bir düzenleme bekleyen, cinsel istismar suçlamasıyla cezaevlerinde tutulanlar başta olmak üzere 28 Şubat ve Sivas olayları mağdurlarının da salıverilmesini bekliyoruz.