Mesela bugün yazdığım Başakşehir Deposite AVM’de bulunan ‘Nokul Bafra Pide ’de Samsun Bafra’ya ait pide, nokul ve dondurmanın Bafra’da yapılanları aratmayacak nitelikte sunuluyor olması buraya göç etmiş Samsunlular ve Lezzetseverler açısından çok kıymetli. Yine Küçükçekmece E-5 Yanyol üzerinde bulunan ‘Emmim Develi Cıvıklısı’nda Kayseri Develi Cıvıklısı ve tahinli pideyi tadanlar bu lezzetin aynı Develi’deki gibi olduğunu ifade ediyorlar. Son olarak Beykoz Kavacık’ta henüz çok yeni açılan ‘Şehrizar Ocakbaşı’na gidenler de burada bulunan bu yöresel lezzetler için Şanlıurfa’ya gitmeye gerek olmadığı düşüncesine varıyorlar. Yani özetle Anadolu’da doğup İstanbul’a gelen oradan tüm Türkiye’ye ve hatta dünyaya yayılan Türk Yöresel lezzetleri ilgi odağı olmaya devam ediyor.

Emmim Develi Cıvıklısı

Emmim Develi Cıvıklısı restoranı 2020 yılında, 1972 Kayseri Develi doğumlu olan Turan Sırakaya tarafından Küçükçekmece’de E5 yanyol ’da kuruluyor. 1990’lı yıllardan beri Sirkeci’de elektronik eşya ticareti yapan Turan Bey, İstanbul’da bulunan Develilerin gerçek anlamda Develi Cıvıklısı yiyebilecekleri bir yer olmadığından yola çıkarak bu mekânı açtığını belirtiyor.

Kayserili olsun olmasın herkes Cıvıklıyı seviyor

Genel olarak Kayserililerin bu lezzeti çok sevdiğini belirten Turan Bey, Florya Şenlikköy civarında da çok sayıda Kayserili bulunduğundan restoranı bu bölgeye açtıklarını ifade ediyor.

Bu bölgeye inşaat yapan eski Eminönü Belediye Başkanı Ahmet Çetinsaya’nın da Kayserili olduğunu ve bu ailenin kendisine çok destek verdiğini anlatıyor.

Burada Cıvıklıyı en güzel şekilde yapmak için tonlarca ağırlığında 3 metreye 2,5 metre bir odun fırını yapan, iyi bir kasapla anlaşan ve sadece antrikot et kullanan Turan Bey’in amacı Kayserili olmayanlara da bu lezzeti sevdirmek. Hafta sonları ve akşamüzeri yoğunluk olduğunu belirten Turan Bey, işlerden memnun olduğunu, kendi hemşerilerinin ve dışardan müşterilerin bu lezzeti tatmak için geldiklerini belirtiyor. Kalite ve lezzetten taviz vermemek adına şubeleşmeye karşı olduğunu da ekliyor.

Develi Cıvıklısı ve Tahinli Pide

Develi cıvıklısı, Kayseri’nin Develi ilçesine ait özel tatlardan birisidir. Develi Cıvıklısı ya da etli pide olarak da bilinir. Hamuruna maya katılarak yapılır.
Cıvıklının hamuru çok ince olur, kenarından yağlar damlar, ancak çıtır çıtırdır ve rahatsız etmez. Dana antrikottan özenle hazırlanıp satır ile kuşbaşı haline getirilen et, hamurun üzerine seriliyor ve pişirilmesi için odun fırınına giriyor. Bu restoranda mutlaka tahinli pideyi de deneyin, bana inanılmaz çok lezzetli geldi. Kayseri’de Ramazan aylarının vazgeçilmezi, şekerli bu pide çayla birlikte çok iyi gidiyor. Tok tutma özelliğinden sahurda çok tüketiliyor. Sucuklu kaşarlı, Kavurma kaşarlı, Cevizli pide, Kıymalı pide, Kayseri peynirlisi, Pastırmalı kaşarlı, diğer sunulan lezzetlerden.

Nokul Bafra Pidesi

‘Nokul Bafra Pide’ restoranı 2021 yılında, Samsun Bafralı Fatih Aşçı tarafından İstanbullulara en iyi Bafra lezzetlerini sunma iddiasıyla kuruluyor.

Samsun Bafra yemek kültüründe çok eski tarihlerden beridir var olan Bafra Pidesi, bölgede düğünlerde, cenazelerde, pazar günleri kahvaltılarda sürekli yapılarak yenilen bir pide çeşididir. Mekâna ismini veren Bafra Nokulu da bol cevizli ve üzümlü geleneksel bir Bafra tatlısıdır.

İş hayatına çok genç atılan bir girişimci ‘Fatih Aşçı’

23 yaşında genç bir müteşebbis olarak ilk şirketini kuran Fatih Bey, Restorancılığa 2014 yılında “Tantuni Sofrası” restoran zinciriyle adım atıyor.
Çok önemli lokasyonlarda 5 adet şubesi olan ve yabancı yatırımcıların da ilgi odağı haline gelen tantuni zincirini, başka projelere yönelme adına markanın ismi kendisinde kalmak kaydıyla bireysel yatırımcılara veriyor. 2019 yılında tekrar bu sektöre Sefaköy’de Pide restoranı açarak giren Fatih Bey, 2021 yılının haziran ayında da Başakşehir Deposite AVM’de bu mekânı açıyor.

İstanbul’da çok iyi Bafra Pidesi yapan yer olmadığını düşünen Fatih Bey, “ben tantunicilik yaparken herkes bana ‘sen Bafralısın neden ‘Bafra Pidesi’ yapmıyorsun’ diye sorardı. Bunun üzerine ben de bu restoranı açıp Bafra’dan pide ustası getirttim.

Bafra Pidesi, Nokulu ve Dondurması

Ustayla birlikte en iyi Bafra Pidesi nasıl yapılır araştırırken bu lezzetin formülünü keşfettim. Burada ince hamuru, harcı ve bana ait özel formülüyle İstanbul’un en iyi Bafra pidesini yapmaya başladım. Bu konuda iddialıyım” diyerek Başakşehir ve ikitelli bölgelerinin gelişen lokasyonu Deposite AVM’ de bu restoranı açtığını anlatıyor. Adını Samsun’un Bafra ilçesinden alan, yüz yüze ve nesilden nesile aktarılarak gelen bir yemek kültürünün eseri olan ‘Bafra Pidesi’, ince hamuru, çıtır çıtır lezzeti ile lezzetseverlerin damak tadını şenlendiriyor. Ben de uzun zamandır böyle lezzetli bir pide ve nokul yememiştim. Hem pide hem nokul, Bafra’ya ait coğrafi işaret tescilli. Ayrıca yine burada tescilli Akçaabat Köftesi de sunulan yöresel lezzetlerden. Karadeniz’in en özel pideleri ve enfes lezzetiyle ‘Bafra Dondurması’ da yine burada İstanbulluların beğenisine sunuluyor.

Şehrizar Ocakbaşı

Şehrizar Ocakbaşı restoranı 2021 yılında, Şanlıurfa doğumlu, araştırmacı, siyaset bilimci Murat Çiftçi ile ortağı Hüseyin İnce tarafından Beykoz Rüzgarlıbahçe’de, Urfa’nın geleneksel yemek kültürünü ve tatlarını İstanbullularla buluşturmak amacıyla kuruluyor. Bu restoranda Urfa’daki kebap, lahmacun ve tepsi (tava)
yemekleri ön planda tutuluyor. Tedarik ürünlerinin çoğu Urfa’dan temin ediliyor. Ayrıca usta ve şefler de işin ehli olup hepsi Urfa’dan getirtilmiş.

Akademisyenlikten Restoran Patronluğuna

Bir gastronomi şehri olan Urfa’da doğup büyümesi münasebetiyle küçüklüğünden beri yemeğe ve farklı yemek kültürlerine merakı olan Murat Çiftçi, hem kendi yemek yapmayı seviyor hem de hobi olarak farklı yemek kültürlerini de araştırıp gözlemliyor. Dünyada birçok ülkeye seyahat ettiğinden, gittiği ülkelerin yemek kültürlerini de araştırıp tadan, merak ve hobiden kaynaklanan bu yemek kültürü alışkanlığını hayata geçirmek için de bu mekânı açan Murat Bey, restoran işiyle uğraşmanın büyük bir emek ve hassasiyet istediğini vurguluyor. Çünkü insan sağlığını önemli derecede ilgilendiren bir alanda hatanın kabul edilemez olduğunu ve hizmet sektörü olduğundan da insanları memnun etmenin çok önemli olduğunu belirtiyor.

“Bir yörenin yemeklerini lezzetli bir şekilde sunmak istiyorsanız, ustalar da o yörenin insanı olmalıdır.”

Diyen, Siyasi Bilimler mezunu, Küresel Siyaset & Uluslararası ilişkiler, Kamu Hukuku alanında yüksek lisanslar yapan ve akademik çapta yurtiçi-yurtdışı çeşitli araştırmalar gerçekleştiren Murat Çiftçi, kamuoyu araştırmaları üzerine büyük ölçekli kurumlarda yöneticilik yapmış.

Şanlıurfa Lezzetleri

Son derece kaliteli ve nezih bu mekanda, Şanlıurfa’dan getirilen ve İstanbullunun damak zevkine uygun keyifle yenilen birçok lezzetin tadına tattım ve çok beğendim. Lahmacun Urfa usulü çıtır çıtır ve muhteşemdi. Soslu lavaşta sunulan ciğer dürüm kesinlikle nefisti. Soğan kebap da gayet iyiydi. Kebaplar kadar kendi yaptıkları tatlılar da lezzetliydi. Mekâna gelen misafirlerin öncelik verdikleri yemekler, arasında Urfa Lahmacunu, Terbiyeli Kuşbaşı Şiş, Ciğer Şiş, Terbiyeli Yürek Şiş, Urfa Haşhaş Kebabı, Siverek Tava, Tepsi Kebabı ve Soğan Tava bulunuyor.