Gaziantep denilince akla ilk gelen lezzet baklavadır zannımca. Adeta bu ille özdeşleşen baklava, bu şehri gastronomi kenti yapan bir değerdir. Gerek sert buğdaydan elde edilen unu gerek Şanlıurfa yöresine ait sadeyağı ve gerekse Gaziantep’te yetişen ustaların mahareti ile dünyanın en lezzetli tatlısı Antep’te yapılıyor demek yanlış olmaz sanırım.

Gaziantep yöresine ait baklava, Türkiye’nin AB coğrafi işaret tescili almış ilk milli ürünüdür. Bugün dünya, Gaziantep’i en çok da baklavası üzerinden tanıyor ve bu kente lezzet açısından büyük bir kıymet biçiyor. Bu sayede baklava artık sadece Gaziantep’in ve Türkiye’nin değil, Avrupa’nın da bir zenginliği haline gelmiştir. Dünyanın dört bir tarafına ülkemizden ve özellikle Gaziantep’ten tatlı gidiyor ve orada yaşayanların ağız tadını baklava ile biz oluşturuyoruz denilebilir. Bugün Gaziantep baklavası yapan 3 lezzet markasını yazdım. İlki 1985 yılından beridir Gaziantep’te faaliyette olan Baloğlu Baklava, 2.’si İstanbul’da ama Gaziantepli ünlü baklava ustası Mehmet Yıldırım, 3.’sü ise ustalarının 1973’ten beri Gaziantep’te baklavacılık yaptığı Hamido Baklava.

Baloğlu Baklava

1985 yılında Gaziantep’in köklü ailelerinden birine mensup Şaban Baloğlu tarafından kurulan Baloğlu Baklava markası, tecrübe ve yenilik anlayışı çerçevesinde şekillenerek 2 şubesiyle butik olarak hizmetine devam ediyor. Baloğlu Baklavada, özel buğdaydan elde edilen unla, mevsiminde alınmış taze fıstık, %100 sadeyağ, gerçek şeker, taş fırındaki odun ateşi ve hiç bir katkı koruyucu içermeden en hijyenik koşullarda baklava üretimi yapılıyor.

2. kuşak Serkan Baloğlu yönetimde

Klasik Antep baklavasından ödün vermeden 37 yıllık tecrübesiyle bugüne kadar kalitesini sürdüren Baloğlu Baklavanın yönetiminde ise şu an 2. Kuşak Serkan Baloğlu bulunuyor. 1986 Gaziantep doğumlu Serkan Baloğlu, 8 yaşından beri babasından aldığı ustalık deneyimiyle Baloğlu Baklava kalitesini lezzetseverlerin damaklarına sunmak için çalışıyor. Gaziantep Baklavasının gelenekçi anlayışından taviz vermeyen firma, kadim Gaziantep kültürünün göstermiş olduğu hassasiyete bağlı kalarak kaliteli bir hizmet anlayışı ve ilk günkü heyecanıyla Baloğlu Baklava'yı günümüze taşıyor. Uzun yıllardır baklava geleneğini devam ettiren Baloğlu Baklava, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin seçkin gıda mühendisleri, sertifika sahibi gönüllüler ve uzmanlardan oluşturarak kurduğu, “Eğitim ve Denetim Komisyonu” tarafından gerçekleştirilen, "Hijyenik, Sağlıklı Hizmet" eğitim ve denetimlerden başarıyla geçerek “fıstık gibi” kalite belgesini almaya hak kazanmıştır. Bu belgeyi de bizzat Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Sayın Fatma Şahin’in elinden Serkan Baloğlu almıştır.

Baloğlu Baklava ilkeleri

Tüm baklavacılık faaliyetlerinde uluslararası standart ile yasal mevzuat hükümlerine uyarak çevreye saygılı, gıda güvenliği anlayışına uygun üretim yapmak. Müşteri beklentisinin de üzerinde hizmet sunarak müşteri memnuniyetini sağlamak. İşleri ilk seferde tam ve doğru yapmayı, sürekli iyileştirme ve geliştirmeyi benimsemek. Personel motivasyonunu ve iş memnuniyetini sağlayarak, performansı geliştirmek ve eğitmek. Sağlıkta, hijyende, hizmette, kalitede ve lezzette “fıstık gibiyiz” anlayışını benimsemek.

Mehmet Yıldırım

Uzun yıllar kardeşleriyle birlikte ve sonrasında tek başına toptan baklavacılık sektöründe günlük 5-6 ton imalatla İstanbul’un en yüksek cirolarını yapan firmalardan biri olan Mehmet Yıldırım, 2017 yılında da Gaziantep usulü baklavacılık anlayışıyla Başakşehir ’de ilk mağazasını açarak hizmet vermeye başlar. İstanbul başta olmak üzere kısa sürede ülkemizde en iyi baklava üreten markalar arasına girer.   

16 yaşında usta oluyor

1963 doğumlu Gaziantep Nizip Adaklı köyünden olan Mehmet Yıldırım, 1974 yılında 11 yaşında iken ilkokulu bitirip karneleri aldığı gün biletini alarak İstanbul’un yolunu tutar. Abisinin baklava üzerine çalıştığı yerde baklavacılık sektörüne ilk adımını atan Mehmet Yıldırım, 14 yaşında baklavacılıkta birçok işi yapabilen birisi haline gelir ve 16 yaşında da tam bir baklava ustası olur. 1982 yılında babası İstanbul’a gelip kardeşleriyle birlikte kendilerine baklava imalatı tesisini kurduğunda ise toptan baklava ticaretine yönelir. Mehmet Usta, burada piyasa usulü imalatı yapılan baklavaları pastanelere ve diğer yerlere kardeşleriyle birlikte toptan satışını yapar.

“Baklavacı Mehmet Yıldırım” markası kuruluyor

1989 yılında ise kardeşlerinden ayrılan Mehmet Usta, Bağcılarda kendi adına toptan baklava imalatı açarak bugünkü anlamda "Baklavacı Mehmet Yıldırım” firmasının temellerini atar. Kurduğu bu firma ile toptan baklava sektöründe kısa sürede Türkiye’de en yüksek üretime sahip firmalarından biri haline gelir ve 2016’da Baklavacı Mehmet Yıldırım markasını oluşturur. İstanbulluya gerçek Gaziantep Baklavasını yedirmek üzere 2017 yılında Başakşehir ‘de açtığı ilk perakende mağazasında ise tümüyle orijinal Gaziantep Baklavası özelliklerine haiz bir baklava üretir. Aynı zamanda sabah kahvaltısı verilen mekânda yediğim Beyran ise çok lezzetliydi. 2021 Yılında da 5 katlı Avcılar şubesini devreye alan Mehmet Usta, dünyada bir ilk olan ve patentini aldığı Ballı Baklava’yı, gelenekselliği bilimle yoğurarak icat eder. Mehmet Yıldırım, 2001 Yılında kurulan Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneğinin (BAKTAD) Kurucu Başkanı olup halen bu görevi icra etmektedir. TOBB Delegesi olan ve İTO Meclis Üyeliği de bulunan Baklavacı Mehmet Yıldırım, tüm dünyaya Gaziantep baklavasının tanıtılmasında ülkemiz adına öncü bir rol oynuyor.

Hamido Baklava

Silahlı Kuvvetler’de görev yaparken nokta operasyonunda mayına basma sonucu yaralanan malulen emekli Gazi Binbaşı Hamit Yıldız, TSK’da edindiği sistem mühendisliği bilgisini ticari hayata yönlendirerek "Hamido" markasıyla Gaziantep'in sayılı baklavacıları arasına girmeyi başarır. 2015 yılında kurulan Hamido Baklava, Gaziantep kent merkezinde bir üretim merkezi ve bir satış noktasıyla baklava, dondurma ve fıstık alanında faaliyet gösteriyor.

Gaziantep’in en iyi baklava ustaları Hamido Baklavada

Baklava üretiminde Gaziantep’te parmakla gösterilen ve alanında 40-45 yıl bu işe gönül veren ustalarla çalışan markanın hedefi, müşterilerine gerçek anlamda Antep baklavasıyla tanıştırmak ve bu nefis yöresel lezzeti herkesin tatmasını sağlamaktır. Hamido Baklava ürünlerinin tamamı birinci sınıf işçilik ve birinci sınıf malzemeyle yapılıyor. Gıda güvenliği noktasında da hassas olan ve Kaliteli baklavanın adresi niteliğinde bulunan Hamido Baklavanın tüm ürünleri %100 tahlil garantili olarak tamamen geleneksel yöntemlerle üretiliyor. Hiçbir şekilde glikoz bulunmayan ürünler, doğal pancar şekeri ile taş fırında meşe odunu ateşinde pişmektedir. 0,1 mm kalınlığında yufka ile yapılan ve günlük üretilen baklavalarda 1. sınıf Antep Fıstığı, ceviz ya da fındık ile hakiki sadeyağ kullanılıyor. Ayrıca "Hamido Yemini" hazırlayan Hamit Yıldız, işe yeni başlayacak ustalardan, franchise bayi adaylarına kadar tüm çalışanlarına bu yemini etmelerini şart koşuyor.

Yurt dışında Hamido Baklava

2020 yılında, Almanya'da yıllardır baklava sektöründe olan Muzaffer Bozkurt, Ayhan Kılıç ve Behzat Bozkurt ile ortaklıklar kuran Hamido Baklava, kısa sürede yurt dışında çok ciddi yol kat ediyor. Şu an Hong Kong'dan Singapur'a, Almanya'dan İngiltere'ye kadar çok geniş bir yelpazede dünyanın birçok ülkesine ihracat yapıyor. Hamido Baklava, Türkiye’de bayilik yoluyla da büyümeye hazırlanıyor. Vereceği 50 bayilikle Gaziantep’in eşsiz yöresel lezzetlerini Türkiye’ye tanıtacağını öngören Hamido, tüm ürünlerini kendi bünyelerindeki imkânlarla bayilerine ulaştırmayı vadediyor.