En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? En düşük emekli maaşının üstünde alanlar ne kadar zam alacak? Memur ve memur emeklisinin zammı ne kadar olacak? Memur emeklisi seyyanen zam alacak mı? Memur ve memur emeklisine diğer zamlar ne kadar yansıyacak? 3600 ek göstergeden sonra memurun maaşı ne kadar olacak?

Günlerdir bu sorularla yatıp kalkıyoruz. Temmuzda emekliye yapılan zam muhabbetinin ardından ortalık âdeta yıkıldı. Kök maaş alan emekli kesimine zam yapılmadı ve en düşük emekli maaşı 7500 TL’de kaldı. Onun üstünde alanlar ise yüzde 25 zam aldı. Bu zammın öncesinde, hem de seçimin öncesinde en düşük memur maaşının 11 bin TL seviyelerinden 22 bin TL’ye çıkacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan emekliye memur kadar yapılmayan zammın ardından sitemlerin hedefi oldu. Sosyal medyada her gün TT olan emekli ve memur haberlerine bir de siyasilerin açıklamaları eklenince hiç gündemden düşmedi. Bahçeli, Erbakan ve Destici de emeklilere yapılan zam konusunda hükümete çağrıda bulundu.

Emeklililere de seyyanen zam yapılmalı

Memura yapılan 8 bin 77 TL’lik seyyanen zam neden emeklilere yapılmadı? Soruyu bir başka şekilde sorar isek böyle bir seyyanen zam emekli için niye gündeme gelmedi. Emeklinin kafasını kurcalayan tek soru bu. En düşük emekli maaşlarına hiç zam gelmezken, üstünü alanlar da oransal olarak memurun gerisinde kaldı. Tepkiler iki aydır sürerken hükümet emekliye yapılan zam adaletsizliğini gündemine aldı ve ekimde Meclisin açılmasıyla yeniden bir ara zam formülünü değerlendireceğini açıkladı. Şimdi bu zam modeli bir seyyanen zam şeklinde mi yoksa bir oranla mı ya da kademeli olarak mı yapılacak? Önce seyyanen zam yapılmalı, ardından kademeli olarak maaşlara dokunulmalıdır.

En düşük memur maaşı 33 bin TL’ye yükseltildi

Bu arada memur zammı görüşmelerinden çıkan sonuca göre en düşük memur maaşı 33 bin TL oldu. Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen), memurlara yapılacak zamla, en düşük memur maaşının 1 Ocak 2024'teki yüzde 46,81'lik artışla 32 bin 297 lira 40 kuruşa yükseleceğini bildirdi. Bu sadece en düşük maaş alan memurun kupkuru alacağı. Bunun yanında süt desteği, ek mesai, kıdem, görev, derece gibi kıstaslar devreye girdiğinde maaşlar artıyor. Üstüne üstlük memur emekli olduğunda maaşı düşse de normal emekli maaşlarının üstünde almaya devam ediyor.

Emekliler büyük bir hayal kırıklığı içinde

Seçim öncesinde büyük bir beklenti içinde olan emekli kesimi şimdi ise büyük bir hayal kırıklığı içinde. Öyle kırgınlıklar var ki yerel seçimler öncesinde hükümet iyi bir zam yapsa dahi oy tercihlerinde kaymalar olabilir. Kendilerini çaresizliğin içine itilmiş gibi hissediyorlar. Çünkü iki üç aydır her şeye gelen zam en az maaş alan onları yıprattı.

Şimdi sormak lazım. Emekliye seyyanen zam yapılamaz mı?

Bence emekliye de seyyanen zam yapılmalı. Acilen onların da yanlarında oldukları hissettirilmeli. Çok değil Ekim’de Meclis açılıyor ve ilk ve tek gündem emekli olacak gibi duruyor.

Allah herkese bol kazançlı günler versin.

Allah herkesin yardımcısı olsun.