Okullar iki aydır kapalı. Öğrenciler evlerde, öğretmenler uzaktan eğitim yapmaya çalışıyor. Koronavirüs sonrası eğitim hayatı nasıl şekillenecek, okullar ne zaman açılacak, LGS ve YKS sınavları hangi şartlarda yapılacak? Tüm bu soruların cevabı her alanda olduğu gibi belirsizliğini koruyor.

OKULLAR HAZİRANDA AÇILACAK MI?

Okulların ne zaman açılacağını an itibarı ile bilen yok. Ya da kimse bu konuda net bir şey söyleyemiyor. Zira okulların açılması demek 20 milyon insanın hareketliliği demektir. Hafta sonları uygulanan sokağa çıkma kısıtları devam ederken okulların açılması olası gözükmüyor. 18 milyon öğrenci, 1 milyon öğretmen, binlerce servis aracı, kantinler ve sokaklarda oluşacak yoğunluk salgınla mücadeleyi doğrudan etkileyecek bir durum.

Tüm dünya ve Türkiye normalleşme adımlarını kademeli olarak atarken eğitimle ilgili de aynı kademeyi uygulamak gerekebilir. Bir dönem eğitimde kredili sistem uygulandı ve beklenen sonuç alınamayınca bu sistemden vazgeçildi. O sistemin öğrencileri ile ilgili menfi durumlar ifade edilirken “kredili sistem öğrencisi” denmesi yetiyordu.

Belki de önümüzdeki yıllarda covid-19 tedbirleri kapsamında okullarından ayrı kalan öğrenciler için koronavirüs nesli denecek. Çünkü her ne kadar uzaktan eğitimler yapılsa da yüz yüze yapılan eğitimlerde elde edilen kazanımlara yaklaşılamamış durumdadır. Bu durumun gerçekliği önümüzdeki yıllarda daha net gözlemlenecek.

8. VE 12. SINIF ÖĞRENCİLERİ EĞİTİME BAŞLAMALI

Hayatın normalleşmesi yönünde turizmde, ekonomide ve farklı alanlarda planlar yapılıyor. Bu süreçte eğitim ve okullar için de kademeli bir geçiş programı uygulanmalı. İlkokul öğrencilerinin sürece en son katılması grup olduğunu düşünüyorum. Zira yaş grupları itibarı ile tedbirleri uygulamada en zor kontrol edilecek çocuklar ilkokul çocuklarıdır.

Ortaokul son sınıflar yani 8. Sınıflarla başlanmalı normalleşme sürecine. Zira LGS’ye hazırlık sürecini ötelemek çocukların gelecek planlamalarına olumsuz yansıyabilir. 20 Haziran’da yapılacak LGS öncesinde çocukların okullarında öğretmenleriyle yüz yüze son tekrarlarını yapmalarına ve eksiklerini gidermelerine imkân sağlanmalı.

Yine 12. Sınıflar üniversite sınavına evlerinde çalışmakta. İkinci dönemden soru sorulmayacak olması çok yerinde bir karar fakat bu öğrenci grubunun da haziran ayı itibarı ile okullarında hızlandırılmış YKS eğitimlerine fırsat verilmeli. Geçtiğimiz yıllarda onlarca deneme çözen, tekrar kampları yapan öğrencilere karşın bu yıl son sınıf öğrencileri bu deneyimi kazanamadılar.

Gelecek yılın sınav hazırlıkları da temmuz itibarı ile yine sadece 7-8. ve 11-12. Sınıflarla kontrollü bir şekilde başlatılmalıdır.  Okullarda ve özel öğretim kurslarında yeni normali kademeli olarak başlatmak durumundayız. Hayat devam ediyor ve kayıp nesillerin ortaya çıkmamamsı için bu tür öneriler dikkate alınmalıdır. Her evde internet imkânının olmadığı dikkate alınmalıdır. Uzaktan eğitim bir alternatif değil, zor zamanda başvurulan ara formüldür.

ÜNİVERSİTELER 2020 BAHAR DÖNEMİNİ KAPATTI

Üniversitelerin 15 Haziran’da normal eğitime döneceği ile ilgili açıklama yapılmıştı. Fakat gelinen noktada bu karardan vazgeçildi. YÖK, almış olduğu kararla vize ve finallerin ödev ya da farklı formüllerle tamamlamaya karar verdi. Yaklaşık 8 milyon üniversite öğrencisi bu yılın bahar dönemini okullarında değil evlerinde tamamlayacak. Dua edelim de bu süreç yaz aylarında son bulsun gelecek yılı 2. dalgalarla karşılama ihtimali bile insanları tedirgin ediyor.