Kelimeler kardelen gibidir. Tohumu düşmüşse mevsiminde; vaktini, zeminini bulduğunda arz-ı endam eder. “Ya hayr söyle, ya sus” demiş büyükler. Hayr söylemek niyetiyle buradayız. Ezcümle; Bismillah.

Barış Pınarı ile kendimize geldik. Er meydana çıkınca yedi düvelin boyası döküldü. Bunlardan biri de Fransız Le Point dergisiydi.

“Etnik temizlik Erdoğan’ın metodu” başlığını atıp PKK’ya sahip çıkan dergiye dava açıldı, Fransa’nın katliamları hatırlatıldı.

Ancak Le Point’in kapağını kaldırınca PKK’nın dergi için sadece ‘maşa’ olduğu daha net görünüyor.

Le Point 1972’de Time’a nazire için kuruldu. Artemis Grubu-Pinault Ailesi’nce 1997’de satın alındı. Bugün grubu François-Henri Pinault yönetiyor.

Dergi 2018’de Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi de ‘diktatör’ manşeti atmış, Türkiye siyasetine müdahil olma cüreti göstermişti. Halen Artemis’in sitesinde 1,5 yıl önceki bu nüsha örnek üç dergi arasında gösteriliyor.

30 milyar euro varlığı bulunan Artemis’in en önemli kazanç kapısı lüks tüketim. Gucci ve Saint Laurent’in yanı sıra Bottega Veneta, Balenciaga, Alexander McQueen gibi pek çok marka grubun bünyesinde bulunuyor.

Malum; Trump’ın da itiraf ettiği ekonomik saldırı ve sonrasındaki ihracatın teşvik edilmesi, ithal ürünlere kısıtlama ve vergiler, lüks tüketim harcamalarında azalma meydana getirdi.

Türkiye’deki lüks tüketim pazarı bunların ne kadar umurlarında diye soranlara 5 yıl önce 5 milyar TL’nin üstünde olduğunu söylemek yeterlidir sanıyorum. Özellikle lüks tüketimin en önemli müşterisi olan Arap turistlerin yoğunluğu bu rakamı çok daha yukarı taşıdı.

Bay Pinault’un ürünlerinin Gezi’nin ünlü işadamı Cem Boyner’in Beymen’inde satılan ilk üç marka arasında olduğunu da not düşelim.

Türkiye’de yıllık 150 milyon lira ciro hedefiyle çalışan Puma’nın topladığı liraların bir kısmı da Le Point’i çıkaran Artemis Grubu’nun kasanına gidiyor. Artemis Puma’nın yüzde 70’ini devretti ancak yüzde 28’i halen Bay Pinault’a ait.

Gelelim ‘kaz’ın diğer ayağına

Le Point’in kapağıyla aynı vakitlerde ABD Temsilciler Meclisi’nde “Ermeni soykırımı” iftirası oylamaya sunuldu ve onaylandı. Bu kararın arkasındaki güçlerden biri de Yahudi lobisi. ABD’nin önde gelen Yahudi kuruluşu ADL 2016 yılında Ermeni soykırımını kabul eden skandal bir karara imza atmıştı.

Dernek aynı dönemde Le Point’in sahibi Pinault’a da Uluslararası Liderlik Ödülü verdi.

Pinault; İsrail medyasından da sık sık övgü alan, İsrail’e desteği bilinen ve “İsrailli Fransız işadamı” olarak sunulan bir Yahudi işadamı.

Şimdi sormak gerekiyor Bay Pinault’a.

Şu rakamları biliyor musunuz?

Son 4 yılda kadın ve çocuk olan 56 Filistinli Filistin topraklarındaki ‘Check Point’lerde yani kontrol noktalarında şehit edildi.

Son 30 yılda 1500’den fazlası çocuk, 10 binin üzerinde masum Filistinli İsrailli işgalciler tarafından katledildi. Filistin’de 675 köy ve kasaba yok edildi. 5 milyonun üzerinde Filistinli mülteci kamplarında yaşıyor.

Bir de bu rakamları Check edin Bay Pinault.  “Etnik Soykırım” konusuna “Point’i sonra koyalım.

İşe “Gazze’yi taş devrine çevirdim, 1364 Filistinli öldürdüm” diye seçim propagandası yapan İsrail’in taze Başbakan adayı eski Genelkurmay Başkanı Benny Gantz’i geç de olsa kapak yaparak başlayabilirsiniz.