Değerli okurlarım,

Altını çizmek istediğim bir konu var. Belki birkaç defa buradan yazdım ama bir kez daha tekrar etmek istiyorum. Lezzetlerine inandığımız lokantaların, restoranların paket servislerine güvenelim. Sadece biraz daha dikkat ederek siparişlerimizi verebiliriz. Emin olun markete gidip alışveriş yapmaktan daha güvenlidir. Lütfen bu işletmelere destek olalım. DSÖ bu virüsün yemekten geçmediğini söylüyor. Yarın bu illet bittiğinde ortada doğru dürüst yemek yiyebileceğimiz bir mekân kalmayacak.

Harika Lezzeti ile bilinen Tantuni, Mersin’e has etli bir dürüm çeşididir. Şimdilerde tavuklusunu da yapmaya başladılar ama ben hep yağlı ve etli olanı tercih etmişimdir. Tantuninin memleketi Mersin, Türkiye’nin güneyinde Akdeniz kıyısında kalan muhteşem bir ilimizdir. Tabiplerin piri “Lokman Hekim”bu bölgede yani Tarsus’ta yaşamıştır. Mersin yemek kültürü açısından da oldukça gelişmiştir. Mersine ait olan Tantuninin ünü bu ilin sınırlarını çoktan aşmış, tüm Türkiye’ye ve hatta dünyaya ulaşmıştır.

İstanbul’da tantuni şahane yapılıyor

İstanbul’da tantuni bence Mersin’den daha iyi yapılıyor ve her geçen gün popülerliği daha da artıyor. İstanbul halkı tantuniyi sağlıklı olması nedeniyle fastfooda alternatif bir besin olarak tanımlıyor ve tercih sebebi olarak da görüyor. Gaziantep’e gittiğinizde İmam Çağdaş, Güllüoğlu vs. ne ise veya Adana’da kebap dediniz mi Hasan Kolcuoğlu aklınıza geliyorsa işte İstanbul’daki tantuni mekânları bana bu çağrışımı yaptırıyor. Yani İstanbul’da tantuni yediğim yerler bence diğer illerin meşhur mekânları gibi desem abartmış olmam sanırım. İşte bu yerlerden biri de, ünlü tantunici Suat Usta’dır. İstanbul Taksim’de bir gençlik festivalinde tanıdım Suat Usta’yı. Gençlere tantuni ikram ediyordu. Bence tantuniyi İstanbul’a sevdirenlerden biride Suat Usta’dır diye rahatlıkla söyleyebilirim. Geçen sene yine belki bu zamanlarda yanına uğramıştım. Şimdi yazmak kısmet oldu.

20 yıllık tecrübe

Bu süreçte gidip tantuni yemeyi özlediğim mekân Tantunici Suat Usta, yaklaşık 20 yıl önce Taksim’de halen bulunduğu yerde 10 metrekareyile başlamış, şimdi yine oranın karşısında kocaman bir mekânda hizmet vermeye devam ediyor. İşine çok hakim biri, 8 şubesi olmasına rağmen o Taksim ana merkezinden ayrılmıyor. Suat Usta, cesaretli bir müteşebbis ve aynı zamanda sürekli işinin başında bulunan bir lezzet ustası. Mekânı için, “Tantuni yöresel bir restoran olmaktan öte, koşulsuz müşteri memnuniyetine adanmış bir Mersin yemek kültürü biçimidir. Bizim için lezzet emekle başlar, sanatla bütünleşir ve övgü ile yücelir” demektedir Suat Usta.

Suat Usta aslen Urfalı olup Mersin’de doğmuş ve halen de Mersinde yaşayan bir ailenin genç ve yetenekli bir üyesidir. Dolayısıyla Mersin’in kültürünü ve tantuni mesleğini de burada öğrenmiş. Masalarda sürekli servis ettikleri acı mersin turşu biberini annesiyle birlikte Mersindeki evlerinde kendileri hazırlıyor. Tantunide kullanılan toz biber ve baharat çeşitlerini fabrikasyon olmayan, tamamen el yapımı olarak Maraş’tan ve pamuk yağını ise yine Mersin’den getirtiyor. Ve bunların farklı bir lezzet etkisi yaptığını ifade ediyor. Ayrıca tantunide tandır lavaş kullandıklarını, doğal odun fırınında incecik, katkısız ve en önemlisi her gün taze olarak üretilmekte olduğunu ve yerken de mutlaka limon sıkmalarını söylüyor Suat Usta ve bu şekilde tantuninin lezzetine lezzet katıyor diye de ekliyor.

Suat Usta tantunide efsane

Burada yapılan tantuninin özelliği Mersin’de yapılanların aksine yağsız etten yapılıyor olması. Yani hakiki biftek tantunidir. Tantuni lezzetinde kullanılan etlerin, yerli üretim, tamamen güvenilir yerlerden, sınıfının en iyi çiftliklerinden ve en besili hayvanlarından temin edildiğini ve etin içinde sinir bulundurmamaya özen gösterdiklerini söylüyor Suat Usta. Tantuni içinde kullanılan domates, maydanoz ve limonlar içinde tarlalardan özel toplanarak kendilerine ulaştığını sözlerine ekliyor. Hürriyetin haberine göre İstanbul’daki ilk 10 tantunici arasında gösteriliyor. Kore’den gelip çekim yapanlar bile varmış. Kendini tam bir Türk mutfağı elçisi gibi hissediyor. Taksim’de oldukça yoğun olan turistlere Türk mutfağının ve tantuninin keyfini sürdürüyor.

Et dürüm tantuni

Sinirinden özenle ayrılmış biftek etiyle yapılan, lavaş ekmeği ile takdim edilen et dürüm tantuni, tantuninin orjinal şekli ve lezzetidir. Önce haşlanan etler daha sonra ise özel tavasında pamuk yağı ile harmanlanıp, baharat, soğan, domates ve maydanoz eşliğinde dürüm şeklinde sunulur.

Yoğurtlu tantuni

Bilinen et tantuni dürümün beyti tarzında dilimlenmiş ve üstüne yoğurt dökülmüş zenginleştirilmiş yeni hali halidir.

Tavuk dürüm tantuni

Tavuk etinin but kısmı kullanılarak bıçakla ufak ufak tantuni eti formunda doğranır. Tencerede kendi suyunda haşlanan küçük tavuk parçaları daha sonra tantuni tavasına dökülerek pamuk yağı ve baharatlarla pişirilir. Soğan, domates, maydanoz ilave edip dürüm şeklinde sunulur.

Ekmek arası et veya tavuk tantuni

Biftek etinden veya tavuk etinden yapılan tantuninin ekmek arası sunum şeklidir.

Evde kalmanın keyfini bazen dışarıdan yemek siparişi vererek de çıkarabilirsiniz.