Binlerce yıllık tarihi geçmişinden bu yana çok sayıda yemek kültürüyle harmanlanmış olan İstanbul mutfağının bana göre dünya mutfakları arasında da çok kıymetli bir yeri mevcut. Haddizatında İstanbul’un bu zengin yemek kültürü, Osmanlı mutfağına kadar gider ve oradan da ta Roma İmparatorluğu’nun lezzetlerine kadar uzanır. Prof. Dr. Artun Ünsal, “İstanbul’un Lezzet Tarihi” isimli eserinde ‘Yarımburgaz’, ‘Fikirtepe’ ve ‘Yenikapı’ kazılarında ortaya çıkarılan buluntuların İstanbul mutfağının tarihini zamanla çok daha detaylı ortaya koyacağına işaret ediyor. Artun Ünsal, İstanbul’un çok daha iyi bilinen son 2700 yıllık geçmişine bakıldığında ise antik Yunan dünyasının yaşam tarzı ve yemek kültürünün yanı sıra Roma, Bizans ve Osmanlı imparatorluklarının başkenti olduğu dönemlerin mutfak kültürlerinin izlerini de taşıdığına dikkat çekiyor.
Yöresel mutfak zenginliği açısından İstanbul bir cennet
İstanbul’daki yerel ve yöresel lezzetlerin varlığı zaten tartışılmaz bir konu. Anadolu’daki pek çok şehrimize özgü yemekleriyle ünlü olan restoranlar İstanbul’da sayıca çok fazla bulunuyor. Hatta bu şehirlerle ünlenmiş olan bazı lezzetlerin İstanbul’da çok daha iyi yapıldığına bile şahidim. Bir Siirtli olarak büryanı çok severim ama İstanbul’daki kadınlar pazarında yediğim büryanı mesela Siirt’te yememişimdir. Medeniyetlerin beşiği kabul edilen İstanbul'da, mutfağının bu denli çok güçlü ve çeşitli olmasının nedenlerinden biri de Türkiye’nin dört bir yanından buraya gelen insan göçüdür. Bu yüzden de nüfusu her geçen gün katlanarak büyüyen İstanbul’un açık ara yöresel lezzetlerle de ön planda olduğu görülmektedir.
Konya mutfağı
Birçok yöresel lezzeti ile Konya mutfağının en iyi temsil edildiği illerden biri de zannımca İstanbul’dur. Konya’nın damak çatlatan bu efsane lezzetlerinden biri olan etli ekmeğin İstanbul’da muhteşem yapıldığını söylemek sanırım abartı olmayacaktır. O incecik hamurunun çıtır çıtır olması ve etinin çift bıçakla kıyılmış olması ile makbul olan bu lezzet İstanbul’daki adreslerinde en az Konya’daki kadar bence mükemmel yapılmaktadır. Sadece etli ekmek değil tabi, Konyalının çok değer atfettiği sağlık iksiri bamya çorbası ve etin en lezzetli hâli olan fırın kebabı da hakeza öyledir. İstanbul’daki lezzet severlerden Konya’ya gitmemiş olanlar üzülmesin, ya da gitmiş olanlar da çok sevinmesin ve niye gittik ki burada en güzel Konya lezzetleri varmış dedirten mekânları, hazır restoranlarda açıkken mutlaka gidin lezzetleri yerinde tadın derim.
Konya yemeklerinin İstanbul’daki en bilindik adresleri
Güvenç Konyalı Sirkeci
Geçen hafta yasaklar kalkar kalkmaz hemen ertesi gün kendimi Güvenç Konyalı’ da etli ekmek ve fırın kebabı yerken buldum. Konya mutfağı üzerine faaliyet gösteren bu aile mekânının Sirkeci’deki şubesinin sahibi olan Hüseyin Güvenç Usta, 1977 tarihinde Konya Ereğli’de dünyaya gelmiş iyi bir Konya mutfağı uzmanı ve aşığı. Yıllardır İstanbul’un en hareketli yerlerinden biri olan Sirkeci’de çok merkezi bir noktada yerli, yabancı yüzbinlerce insana Türk mutfağını ve özellikle Konya mutfağını sevdiren kişi olarak görebiliriz ustayı. Küçük yaşlarda ve okul döneminde Konya yemeklerine olan merakından dolayı yaptığı yemeklerde el lezzetinin de farkına varan Hüseyin Güvenç, 16 yaşında İstanbul Merter'de amcasının yanında yemek sektörüne ilk adımını atıyor. Daha o yıllarda Konya mutfağını İstanbul’a daha sonrasında Türkiye ve dünyaya sunma hayalleri içinde olan Hüseyin Usta, bu sektöre gönlünü ve tüm kalbini verecek kadar da sevdalı. Usta aynı zamanda zaman zaman tezgah arkasına da giriyor ama şimdilerde koşuşturmaktan da pek vakti olmuyor sanki.
Amcasının açtığı markayı omuzlayan Usta, 2011 yılında İstanbul Sirkeci’de 'Güvenç Konyalı' şubesinin tüm sorumluluğunu üstüne alıp İstanbul’a sunduğu Konya lezzetlerini çok kısa sürede tüm Türkiye'ye ve hatta dünyaya tanıtıyor. Ta uzak diyarlardan bu lezzeti tatmak için gezginler, bloggerlar geliyor. Milyonları aşan takipçili hesaplar, dünyaca ünlü gezgin Mr. Taster, Basil El Haç, Vedat Milor, Mehmet Yaşin, Cüneyt Asan gibi nice ustalar hep mekânın ziyaretçisi oluyor. Tüm bu ustalar Konya Mutfağının lezzetlerine hep Hüseyin Usta sayesinde meftun oluyor. Özetle dünyaya ve Türkiye’ye Konya mutfağını tanıtmada büyük bir rol üstlenmiş olan Hüseyin Güvenç Usta’ya gastronomi camiası olarak teşekkürlerimizi sunmamız gerekir diye düşünüyorum.
Haskonyalı Esenyurt
Haskonyalı, İstanbul‘daki Konya mutfağı örneklerinden ve tam da yol üstü lezzet üstü duraklardan biri denebilecek güzel bir mekân. İstanbul Avcılar’dan Beylikdüzü’ne giderken Torium AVM’yi geçince, Haramidere Sanayii metrobüs durağının hemen yanında. Araçsız seyahat ederken metrobüsteki yoğunluktan ve akşama kadar koşuşturmadan bitap düşmüşken, Haskonyalı’da içtiğiniz bir kellepaça çorbası sizi kendinize getiriyor ve günün tüm yorgunluğunu atıyorsunuz.
2018 yılında mermer islerini yaparak tanıştığı İstanbul’daki Haskonyalı restoranını daha sonra devir alan işletme sahibi Fatih Ercan aslında vergi dairesinde şeflik yapan bir memur. Önceleri hiç bilmediği bir sektör olmasından dolayı biraz zorlansa da sonraları maliyeden istifa edip işe dört elle sarılmış. Şu anda 30’u aşkın çalışanı ve içinde 350 kişilik Eva Düğün Salonu’nun da olduğu 5 katlı işletmesi ile bölgenin en iyi mekânları arasında olma yolunda hızla ilerliyor. Fatih Beyin hedefi, Bodrum, Kuşadası, İzmir gibi ege bölgesinde 8 adet şubesi olan Haskonyalı markasını İstanbul’un çeşitli bölgelerinde vatandaşlarla buluşturmak istiyor. Haskonyalı’nın ustaları, Konya mutfağının meşhur etli ekmeği konusunda çok mahir. Biçakarası ve fırın kebabı gibi yöresel lezzetlerinin yanında dünya mutfağı, hamburgerler, kebaplar ve kelle paça, ayak paça, işkembe gibi tüm sakatat çorbaları da içebileceğiniz bu mekan çok nezih bir ortama sahip. Pandemi öncesi Ramazan ayında küçük oğlumla beraber iftar da Haskonyalı’daydık. Tasavvuf müziği eşliğinde güzel bir iftar yaptık.
Hasırlı Konya Mutfağı Bahçeşehir
Hasırlı Restoranı, Konya mutfağı kültürünü layıkıyla temsil eden bir yer ve nefis ürün seçenekleri sunuyor. Etli ekmeğin İstanbul’daki başarılı adreslerinden biri olarak gördüğüm Hasırlı Konya Mutfağı’nın Bahçeşehir’deki şubesini son olarak pandemi öncesi ziyaret etmiştim. Hasırlı Konya Mutfağı’nın birkaç yerde daha olan şubelerinde de yemek yemişliğim var. Hasırlı’nın, birbirinden leziz tatları, geniş salon ambiyansı, yüksek kapasiteye sahip müşteri oturum alanı, üstün hijyen donanımı, modern açık mutfağı, fonksiyonel çocuk oyun odası, rahat otopark imkanı ve üst kalitede servis standardı ile farkını kanıtlayan bir marka olarak hep zihnimde yeri olan bir mekan. Konya yöresinin lezzetleri olan etli ekmek, peynirli pide, fırın kebabı, bamya çorbası, tirit kebabı, bamya çorbası, saç arası tatlısı ile damaklara keyifli tatlar yaşatıyor. İnce açılmış hamurla hazırlanmış üstü çıtır, altı kıtır etli ekmek ve taş fırında pişirilmiş fırın kebap, Hasırlı aşçılarının usta ellerinde şölene dönüşüyor. Etler, yerli besi çiftliklerinden helal kesim kriterlerine göre, kasap ustaları tarafından günlük olarak işleniyor. Ayrıca Hasırlı Konya Mutfağı menüsünde geleneksel lezzetler de bulunuyor.