Ortalık yangın yeri, Türkiye, son yılların en karmaşık gündemi ile karşı karşıya. Toplumdaki körü körüne bağlılık ya da karşı olma anlayışı tedirgin edici boyutta. Önemli konularda birlik olma vasfı milletimizin en belirgin özelliği iken ormanları yakan vahşilerin suçunu bile siyasal bağnazlıkla iktidara bağlayan bir insan topluluğu var sokaklarda.

2021 yılı Memurlar ile hükümetin sonraki iki yıl için pazarlık yapacağı yıl. Son iki toplu sözleşme, memurların hayal kırıklığı ile tamamlandı. Hükümet, Merkez Bankasının enflasyon hedefi üzerinden zam teklifi verirken enflasyon her dönem hedeflenen rakamların en az yüzde 300-400 fazlası olarak gerçekleşiyor.

Memurlar ve memur emeklileri, önceki toplu sözleşme sürecinde Afrin mücadelesi ve milli konulardan dolayı verilen daha doğrusu verilmeyen zammı anlayışla karşıladı.

İşi rakamlara boğmadan doğrudan sahanın gözüyle olayları aktarmakta fayda var. Türkiye’de hedeflenen enflasyon ile gerçekleşen enflasyon asla aynı olmuyor. Devletin ilgili kurumları bile hedeflenen enflasyona inanmıyor. Artık bu model, komik hatta rencide edici bir yaklaşım olarak değerlendiriliyor.

Mutlaka gerçekleşen enflasyon üzerine refah payı eklenecek bir modele geçilmeli artık. Bir önceki yıl gerçekleşen enflasyon + yüzde 2-3 refah payı işin adaleti olarak kabul edilebilir.

Yetkili Sendika Memur Sen taleplerini açıkladı. Genel Başkan Sayın Ali Yalçın yıllardır zammı enflasyon değil masa belirlesin haykırışında. 1 Milyon üyesi olan Memur Sen Konfederasyonu esasında çalışanların samimi, gerçekçi taleplerini dile getiriyor. Bu toplu sözleşme görüşmelerinde ilgili Bakan Sayın Vedat Bilgin ve ekibi işin ciddiyetine vakıf olarak aynı ciddilikte teklifleri değerlendirmeli ve çalışanların kayıplarını tazmin edici bir oranla masaya gelmelidir.

Toplu sözleşme görüşmeleri 2 yılda bir yapılıyor. Yüz binlerce memur ve 11 iş kolu bu görüşmelerde sorunlarının çözülmesini bekliyor. Fakat görüşme süresi çık kısa ve görüşme yöntemi sorunların hepsinin masaya yatırılmasından çok uzak. Kamu çalışanları artık hem oransal zam anlamında hem de iş kollarıyla ilgili kısımlarda çözümler ve iyileştirmeler bekliyor. 2021 toplu sözleşme görüşmeleri seçimden önceki son viraj.

Önemli Sorunlardan Bazıları:

3600 Ek Gösterge sözü verileli yıllar oldu. Bir vaat ile 3 seçim alınamaz. Bir de Ak Parti hükümetlerinin verdiği sözlerle ilgili gerçekleşme inancı çok yüksekti. Fakat 3600 Ek Gösterge vaadinin daha gerçekleşmemiş olması bu inancı zafiyete uğrattı.

Kamuda istihdamın sözleşmeli modelle değil de kadrolu olması yine en önemli beklentiler arasında. Bakanlıklar arasında uygulanan farklı mevzuatlar da kamu çalışanlarının adalet duygusunu zedelemekte.

Öğretmenlerin kariyer basamakları ile ilgili talepleri, sınıf öğretmenlerinin 15 saat maaş karşılığı olsun talepleri, öğretmen alımlarındaki mülakat uygulamaları, atama ve terfi konusundaki farklılıklar gibi konular masanın ün önemi konuları.

Bakalım bu yıl zammı görüşme masası mı belirleyecek yoksa yine komik enflasyon hedefleri mi belirleyecek, birlikte yaşayıp göreceğiz.