Türkiye'nin başkenti ve en çok ikinci nüfus yoğunluğu olan ilimiz Ankara, mevcut konumu itibariyle İç Anadolu mutfak kültürünü yoğun olarak barındıran geleneksel Türk Mutfağının en iyi temsilcilerinden. Ankara, bence Türkiye'nin en güzel yemeklerinin yapıldığı illerden biri, aynı zamanda gezilecek yerlerinden tarihi değerlerine, geleneksel kültüründen lezzetli mutfağına kadar pek çok zenginliği ile keşfedilebilecek bir ilimiz.

Ankara, aldığı göç nedeniyle kendi yemek kültürü ile gelen halkların kültürünü birleştirmiş ve sofraları geliştirip donatan zengin bir mutfağa sahip olmuştur. Mutfağında nefis çorbalardan etli ve sebze ağırlıklı yemeklere ve leziz tatlılara kadar geniş bir lezzetli ürün yelpazesi bulunur. Ankara yemek kültürü, gerçekten herkesin denemesi gereken çok şahane yemeklerden oluşuyor.

Bu kültürde yer alan yemekler hem sağlıklı hem de bir o kadar da lezizdir. Şahsen benim damak tadıma da hitap eden bu yemekler ülke çapında da oldukça ün yapmış ve çoğu kimse tarafından da biliniyor. Özellikle Ankara’ya 90 km mesafede Beypazarı ilçesinde öyle muhteşem yemekler var ki şöhretleri Türkiye sınırlarını bile aşmış durumda. Örnek olarak Osmanlı döneminde padişahlar için özel hazırlanan Beypazarı Güveci, kuzu eti ve kuyruk yağının şahane birleşimiyle oluşan nefis bir lezzet ve içine ilave edilen domates ve pirinçle adeta damakları şenlendiriyor.

Ankara Yemekleri Kitabı

Ankara Valiliği, beş bin yıldan beridir var olan Ankara Mutfağını bir yemek kitabında 8 bölüm halinde toplamış. Ankara’nın geleneksel mutfak zenginliğini kayıt altına alarak gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla yayınlanan bu kitapta emeği geçen eski Ankara Valisi Alâaddin Yüksel “Ankara yemek kültürü, çok uzun bir geçmişe dayanan tarihsel birikimin sonucu olup, farklı kültürlerin buluştuğu ve kaynaştığı zengin bir mutfak kültürüdür. Ancak; bu zenginliklerimizin farkına varamadığımızı, gizli hazinelerimizi henüz keşfetmeye başladığımızı kabul etmeliyiz ”demektedir.

  • Ankara Döneri
  • Ankara Erkeç Pastırması
  • Ankara Simidi
  • Ankara Tava
  • Beypazarı Kurusu
  • Kalecik Ekmeği
  • Kalecik Karası Üzümü
  • Kalecik Çöreği
  • Kazan Kavunu
  • Kızılcahamam Bazlaması
  • Polatlı Soğanı
  • Çamlıdere Höşmerim Tatlısı
  • Çubuk Turşusu

Hanzade Künefe

Kuruluşunu Lokman Ceylan‘ın yaptığı ancak “Master Tatlıcı” olarak bilinen ünlü sosyal medya fenomeni Hasan Ceylan kardeşimin de destek verdiği ve Ozan Şahin Bey’in de ortaklığını yaptığı Ankara’nın en popüler Künefe tatlı mekânlarından biridir Hanzade Künefe. Halen Ankara da 4, İstanbul’da 2, Eskişehir, 1 şube olmak üzere toplam 7 şubeyle hizmet vermeye devam etmektedir.

Bayram tatili münasebetiyle Ankara’da iken uğradığım birkaç yerden biri oldu Balgat semtindeki Hanzade Künefe tatlı dükkânı. Siz tatlı dükkânı dediğime bakmayın bahçesiyle birlikte neredeyse 1.000 metrekareye yakın oturup dostlarla sohbet edilebilecek ve tam keyifli vakit geçirilecek bir mekân olmuş. Kuru kuru sohbet edilmez tabi, tam o sırada taze taze yapılan künefe ve katmerin dışında sofraya konan meyveler, Antep fıstığı gibi kuruyemişler, ikramlıklar, çay vb. içeceklerle inanın mekândan ayrılası gelmiyor insanın.

Ayrıca tatlı servisinin yanında süt ikramı da var ve tatlının yanında çok iyi oluyor diye biliyorum. Daha önce de bu markanın bu konseptle Türkiye’deki ilk künefe markalarından biri olduğunu yazmıştım. Çalışanlar inanılmaz pozitif. İkram ettikleri Künefe ve Katmer gerçekten de çok lezzetli idi. Tabi ustaları Şevket Gümüştekin Katmerde ve Haci Taşkaya da Künefede tüm hünerlerini sergilemişler ki tadı hala damağımda. Ayrıca ortaklardan Ozan beyin babası Hüseyin Beyin bir sohbeti var ki her şeyin üstünde bir lezzet verdi bana. Kesinlikle tavsiye ediyorum.

Lezzet, servis ve sunum bir bütünlük içinde

Bir mekânı beğenmek için o ürününün lezzetli olması yetmez sanırım, aynı zamanda hizmetin ve sunumun da kaliteli olması gerekir. Hanzade Künefede her üçünün de tam bir bütünlük içinde olduğunu söyleyebilirim. Hizmet, güleryüz, hijyen, lezzet burada tam puan alıyor. Çeşit çeşit ürünlerden sipariş verirken hemen oracıkta taze taze gözünüzün önünde yapıldığına şahit oluyorsunuz. İsterseniz Hatay usulü ve bol peynirli isterseniz de sade ya da karışık Künefe diye sipariş verebiliyorsunuz.

Şimdiye kadar yediğim künefe markaları arasında iyi bir sırayı hakkediyor bence. Ürünlerde fıstığın kaymağın ve peynirin tadını alabiliyorsunuz. Lokman ceylan ve ortakları ile birlikte işletilen Hanzade Künefenin ilk hedefi İstanbul’da şubeleşmek ve zamanla markayı yurtdışına taşımaktır. Ürünlerde glikoz ve türevleri asla kullanılmamaktadır. Künefe yapımı için Şanlıurfa’dan sadeyağ, Antakya’dan tuzsuz peynir, Gaziantep’ten fıstık temin edilmektedir. Kadayıfı da kendilerinin imal ettiğini söyleyen Lokman Ceylan, “Şuanda usta yetiştirmeye başladık, yeni şubelerimizde misafirlerimize ürün farkı yaşatacağız” ifadelerinde bulunuyor.

Fer’iştah Çiğköfte

Adıyamanlı bir aile işletmesi olarak hizmet veren Fer’iştah Çiğköfte 2018 yılında aktif olarak çiğ köfte sektörüne giriyor. Adıyaman’ın meşhur gerçek el yoğurması çiğ köftesi ile Ankara'da hizmet veren Marka, geleneksel yöntem olan el ile yoğrulan çiğ köfteyi modern bir şekilde yorumlayarak sektöre yeni bir bakış açısı getirmeyi amaçlıyor.

Ailenin temsilcisi Ferdi İzci Usta, “Daha önce Güney Doğu Anadolu’daki ekibimizle özel organizasyonlarda çiğ köfte yoğuruyorduk. Ankara’da bu sektöre girerek Adıyaman’ın gerçek el yoğurması çiğ köftesini Ankara halkına tanıtmak istedik. Ayrıca amacımız, yöresel lezzetimiz el yoğurması çiğ köftemizi biraz modern dokunuşlarla güncelleyerek, değişik sunum ve soslarla da süsleyerek 7 den 77’ye herkese sevdirmek. Ve bunu da sanırım Ankara’da başardık. Şu an 9 şubemiz var, gün içerisinde sürekli çiğ köftemizi yoğurup şubelerimize gönderiyoruz” demektedir.

Doğal Çiğköfte

Çiğ köfte sevenlerin bir numaralı tercihi olmak istediklerini ve asla çiğ köftelerinde kimyasal ve koruyucu madde kullanmadıklarını belirten Ferdi Usta, “Çiğköftemiz tamamen doğal çiğ köftedir ve günlük el ile yoğurulmaktadır. Vizyonumuz, Ankara’nın geneline yayılarak gerçek çiğ köfteyi herkese yedirebilmek” olarak belirtiyor. Özel sosları, el yapımı çiğ köftesi ve farklı ürün yelpazesi ile hem görsel şölen hem de ziyafet sunan Fer‘iştah Çiğköfte, tüm şubelerinde misafirlerine gereken özeni göstererek, konfor ve lezzet noktasında kaliteden ödün vermeden hizmet sunmaya devam ediyor.

Fer’iştah özel çiğköfte sunumları

Suşi, özel lavaş zeytinyağı ile yağlanır, çiğ köfteye sarılıp dilimlenir, yanında yeşillikler ile servis edilir.

Yoğurt soslu suşi, özel lavaş zeytinyağı ile yağlanır, çiğ köfteye sarılıp dilimlenir, yanında yeşillikler ve hazırlanmış olan pancarlı yoğurt sos, otlu yoğurt sos ve sade yoğurt sos ile servis edilir.

Sebzeli suşi, özel lavaş zeytinyağı ile yağlanır, çiğ köftenin içerisine kırmızılahana, havuç, salatalık ve maydanoz eklenir, soslanarak sarılır ve dilimlenir, yanında yeşillikler ve hazırlanmış olan pancarlı yoğurt sos, otlu yoğurt sos ve sade yoğurt sos ile servis edilir.

Ferizza, yöresel tırnak pide zeytinyağı ile yağlanır, çiğ köfte üzerine konulur, son olarak maydanoz ve yeşil soğan üzerine eklenir, yanında yeşillik ile servis edilir.

Nemrut Dürüm, özel lavaşın içerisine, bol çiğ köfte isteğe göre turşu, domates, yeşillikler ve sosların eklenmesiyle oluşan doyurucu bir dürüm, yanında turşu ile servis edilir.

Pide Dürüm, yöresel tırnak pidenin çiğ köfte ile buluşmasıyla oluşan, yöresel bir lezzet.