Dün 20 Kasım Dünya Çocuk Günü idi… UNICEF ve OECD’nin yayınladığı istatistikler de çocuk hakları konusunda alınması gereken çok yol olduğunu gösterdi.

Özellikle savaş bölgelerindeki çocukların durumları vicdanları sızlatıyor. Büyüklerin kavgasında hep mağdur olan, ezilen yine çocuklar oluyor. Anne babanın kavgasından da ayrılıklarında da fatura hep masum çocuklara çıkıyor.

Büyük gibi düşünemeyen olarak gördüğümüz yeni çağın çocukları, büyüklerden daha olgun düşündüğüne tanık oluyoruz. Büyükler kadar anlamaz diye baktığımız çocukların, büyüklerden daha iyi anladıklarına da tanık oluyoruz. ‘Çocuk işte’ deme dönemi bitmiştir. Çocuklar dünyanın geleceği ise onları ciddiye almak zorundayız.

Aslında çocuklar büyükler gibi düşünüyor, çalışıyor ve üretiyor. Sadece bizler onların başarısını görmemeye çalışıyoruz. Basın olarak bizlerin çocukların olumlu çalışmalarını da görmemiz gerektiğini düşünerek, Ankara Büyükşehir Belediyesi Çocuk Meclisi’ne dikkatinizi çekmek istiyorum.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek tarafından, 23 Nisan 1995 yılında Çocuk Meclisi kuruldu. Ankara’da yaşayan çocukların, problemlerini, taleplerini özgürce ifade etmeleri, yaşadıkları kentle ilgili alınacak kararlarda söz sahibi olmaları, çözüm önerileri geliştirmeleri hedefiyle, kendi oylarıyla seçme ve seçilme deneyimini yaşayan, demokrasi kültürünü özümsemiş geleceğe güvenle bakan yeni nesiler yetiştirilmesi amaçlayan çocuk meclisinde 11 Kasım günü seçim yapıldı. Bu seçimlerde çocuklar 24. dönemin 150 yeni üyesini seçti. 

Çocuk Meclisi’ne seçilen yeni üyeler de geçtiğimiz pazar günü Ankara Sıhhiye’de bulunan Çocuk Meclisi binasında toplandı. 24. dönemin üyeleri ara vermeden yaklaşık 6 saat çalıştı. Seçilen üyelerin neredeyse tamamı Meclis Başkanlığı’na aday oldu. Hepsi de sırasıyla kürsüye çıktı ve başkan seçilirse yapabileceklerini anlattı. Seçme ve seçilme deneyimini yaşayan çocuklar, olgun duruşları ve sabırları ile de takdir topladılar. Seçimler sonucu Çocuk Meclisi Başkanı ve başkanlık divanı oluşturuldu. Meclis’te şimdi de komisyon başkanlıkları seçilmesi için çalışmalar sürüyor.

Seçim sürecini başından sonuna kadar izledim. Türkiye, çocukları ile gurur duymalı. Bu ortamı her siyasetçinin de görmesini çok isterdim. Ankara Büyükşehir Belediyesi çocuklara imkân verdiğinde, onlara destek olduğunda, çocukların neler yapabileceğini buradan yakında görme fırsatım oldu. Ülkem adına gurur duydum.

Bu meclis çocukların oyalanması için oluşturulan bir meclis değil. Ankara Çocuk Meclisi bir karar organıdır ve İç Tüzük esaslarına göre hareket eder. Çalışmalarında İç Yönetmelik esaslarına göre hareket eden Kültür-Sanat, Eğitim, Çevre-Sağlık, Spor, Çocuk Hakları, Barış-Kardeşlik, Yardımlaşma ve Basın Yayın Komisyonları, ayda iki kez toplanarak, Genel Kurul’a sunmak üzere önergeler hazırlarlar; ayda bir kez yapılan Genel Kurul Toplantısı’nda oylanan tavsiye kararları Büyükşehir Belediye Meclisi’ne arz edilir.  

Merak edip sordum. Çocuk Meclisi’nin aldığı tavsiye kararlarının kaçı Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde onaylandı diye. Onlarca karar olduğunu öğrendim. Birkaç örnek; çocuk parklarında kameraların çoğaltılması. Yaya geçitlerindeki ışıkların sesli hale getirilmesi, çocuk trafik polislerinin oluşturulması…

Ha, bir de Çocuk Meclisi’nin aldığı tavsiye kararı var. Çocuk Gazetesi’nin yayınlanması. Bence önemli bir tavsiye. Yeni dönem Ankara Çocuk Meclisi sesinin daha gür çıkması adına siz değerli okurlarıma çalışmalarını haber ve yazı olarak yansıtmaya çalışacağım.

Selam ve dua ile…