Bayramlar birlik, beraberlik ve neşe dolu eşsiz anlardan oluşurdu. Hep tatlı bir telaş, şeker alındı mı, bayramlıklar hazır mı, tatlılar yapıldı mı?

Tüm evlerde bir kalabalık olurdu. Yaşlılar yalnız bırakılmazdı. Çocuk yolu gözleyen anne ve baba olmazdı. Sabah herkes erkenden kalkar, bayramlıklarını giyer, büyüklerin elleri öpülür, harçlıklar alınırdı.

Çocukların sesleri ve birbirleriyle olan çekişmeleri kulakları tırmalamazdı. Sokaklar çocuk sesleriyle inler, çocuklar oyuncaklarını birbirlerine gösterir, birbirlerine nazire yapıp oynarlardı. Biraz daha büyükleri kendi akranlarıyla toplanıp muhabbet ederdi. Gençler ise buluşup başka yerlere gezmeye giderdi. 

Bayram evlerinde tüm yüzler gülerdi. Herkes mis gibi kokardı. İkram edilen çikolata ve şekerler de bir başka güzeldi. Onların tatları gülen yüzlerden geliyordu. 

Gelelim bugünkü bayramlara 

Maalesef bayramların eski tadı yok. Çünkü popülasyonu artmış aileler bir araya gelemiyor. Ya uzak diyarlarda mecburiyet dolayısıyla ya da aradaki ilişki zayıflığıyla. Anne ve baba ise gözü hep yaşlı. Onlar da evlatlarını bir arada tutamamış. Ya mecburiyetten, ya da başka bir sebepten. Bir malı paylaşamamanın getirdiği ayrılık ise bir ömür boyu sürüyor. Hiçbir bayram bu ayrılığı birleştiremiyor. O eski vicdanlar ve o eski merhametler sümen altı edilmiş. Gözden uzak olunca gönülden de ırak olunmuş. Büyüklerin kırgınları çocuklara da sirayet etmiş. Onların çocukları da bu durumu sürdürünce iş torunlara kadar uzamış. 

Nerede o eski bayramlar. Bir sofranın etrafında yüzlerin hep güldüğü o insanlar. 

Bir de teknolojinin getirdiği ayrılıklar var. Telefonla bayramlaşma, mesajlaşma. Eski bayramların tadını tutar mı? Bu sorunun cevabı herkese göre ‘elbette tutmaz’ ama iş icraata geldiğinde yapılmıyor. Ailesiyle bayramlaşmak için kılıf uyduran ebeveynler bir araya gelmemek için tatil yörelerinin yolunu tutuyor. Bayramı bir plajda ya da bir otelde geçirmenin günler öncesinden planını yapıyorlar. Anne ve babalar yalnız kalıyor, gözleri hep kapıya bakmak zorunda kalıyor. Allah kimseyi bayramda yol gözleyenlerden eylemesin. 

Bayramları yaşatmak, bizden sonrakilerin de yaşamasını sağlamak bizim elimizde. Hadi bu bayram sevdiklerimizi ziyarete gidelim. Onlara verdiğimiz değeri gösterelim. Çocuklar gibi şen bir bayram geçirelim.

Herkese mutlu bayramlar!