Sevgili okurlar… Ramazan ayının güzelliği ve huzurunu yaşadığımız bu günlerde biraz da Oruç’tan söz edeyim istedim. Bu muhteşem Oruç ibadeti ile hastalıkların nasıl da yok olduğunu kanıtlayan bilim insanının Nobel Tıp ödülüne layık görülmesinin de hikayesi ayrıca.

Japon biyolog ve bilim insanı Yoshinori Ohsumi orucun insan sağlığına iyi geldiğini bilimsel olarak ispat etti. Bu çalışması ona 2016 Nobel Tıp ödülü getirdi.

Japon bilim adamı Yohsinori Ohsumi’nin Nobel ödülü almasına neden olan çalışma oruç ile uzun süreli açlık esnasında beynimiz hummalı bir faaliyet gösterirken sağlıklı hücrelerde diğerlerini yok ederek vücut beslenmesine devam ettiğini bilimsel olarak kanıtlaması oldu. Bu konuda bir araştırma yazısı yayınlayan bilim insanına göre 3 günlük oruçtan sonra vücudun bağışıklık mekanizması yeni akyuvar oluşumunu tetikleyerek vücudun bağışıklık sistemini tamamıyla yeniliyor.

Oruç’un faydasını bilimsel olarak da kanıtlayan bu araştırmaya göre 3 günlük oruç yaşlılarda bile vücudun bağışıklık mekanizmasını komple yenileyerek vücudun dinçleşmesini sağlıyor.

Japon bilim insanının Oruç ile ilgili bu araştırmasına göre vücudu aç bırakmak kök hücreleri tetikleyerek yeni akyuvar üretilmesine yol açıyor. Bağışıklık sistemleri yaşlılık nedeniyle zayıflamış ve basit hastalıklara karşı bile dirençsiz kalmış yaşlılarda da bu oruç faydalı oluyor. Açlık vücuttaki kök hücrelerindeki bir düğmeyi aktif hale getirerek vücudun bağışıklık sisteminin kendini yenilemesini gerçekleştiriyor.

İslam Peygamberi Hz. Muhammed (sav) zaten Müslümanlara orucun sağlıklı olduğunu “Oruç tut, sıhhat bul” sözleri ile haber vermişti.

Oruç tutmayı zor görenler olabilir. Onlara da bu yazı nasihat niteliğinde olsun. Kendini yenileyen insan bedeninin zorlanması gayet normaldir. Yenilenme demek değişim demektir. Başlangıç demektir. Keyfini bozmadan yenilenemezsin ki zaten. Doktor doktor gezmek de zor. İlaçlarla yaşamak da. Sağlıklı beden ve ruh hali, tasavvuf yolunu keşfetmekten geçer.

Allah’a (cc) tapmış insan zaten Allah’ın emrini sorgulamaz. Çünkü bilir ki Rabbi ondan kendisine faydasız olan hiçbir şeyi yapmasını emretmez. Zaten Allah’ın kullarının hiçbir ibadetine ihtiyacı da yok. Ama kulların Allah’ın rahmetine ve yardımına her daim ihtiyacı var.

Elbette ki, Oruç’un bilimsel olarak insan sağlığına faydalı olduğunun kanıtlandığı için tutulması gerektiğini söylemiyorum. Allah’a iman edip, onun yasaklarından kaçan ve emirlerini yerine getirenlerin önemli kazanımlar elde ettiklerini anlatıyorum.

“Düşünseler şunu da anlarlardı ki: bu dünya hayatı geçici bir oyun ve eğlenceden başka bir şey değildir. Ebedî âhiret diyarı ise, hayatın ta kendisidir. Keşke bunu bir bilselerdi!” (ANKEBÛT-64)

Dolu dolu yaşadığınız Oruç ve ibadetlerinizin kabul olması dileği ile…