“Öğrendim ki sevmek, bir şeyi güzel ve iyi olduğu içinyakınlık hissetmek değiş, onun özünü bildiğin için ona yüreğinde yer açmakmış.Sevmek, sevilen için değil, sevmeyi öğrenen, kalbinde başkalarını karşılıksızsevebilen ve sevmenin bizatihi sevenin kimyasını değiştiren, insanın hayatabakışını düzelten bir erdem imiş.”

“Sevebilmek, başka ve çok güzel bir penceredenbakabilmek, görünene değil, görünmeyene odaklanabilmek ve her şeyin sahibi yüceAllah (cc) ile irtibat kurmakmış. Bunu gözün, kulağın, beynin ve en derindeyüreğin de istemesiymiş. İnsanı kusurlarından ayrı düşünerek, onu bakışlarımızıngöremeyeceği, Allah’ın (cc) ruhunun kendisinde bulunduğu bir âlem olarak görüp,saygı duyup hizaya gelmekmiş. Saygı kendi haddini bilip, insanı sahibiylebirlikte düşünerek, insana bakışının Allah’a (cc) bakış olduğunu idrakedebilmekmiş.”

“Marifet; sevmenin, bir yüreğin Allah’tan (cc)beslendiğinin ifadesi olduğunu, Allah’a (cc) yakın oldukça sevginin alanınıngenişleyeceğini, bunun önce sevene lâzım olduğunu anlamakmış. Sevebilmek,sevilecek insan bulmak değil, sevmeye hazır bir gönüle sahip olmakmış. Sevgibir güneş gibidir ve girdiği yeri aydınlatır. O zaman sevmek; önce kendiniaydınlatmak, yüreğini hafifletmek ve gereksiz yüklerden kurtulmakmış.Maksadımız, Yaratıcımızın gözüne girmeye çalışmaksa; perdeler, duvarlar,panjurlar ve hatırladığımızda bizi üzen ve içimizi karartan ne kadar olumsuzduygu ve yaşanmışlık varsa, onları güneş doğunca fark edip, bizi karanlığamahkûm eden bu yapıdan kurtulmakmış.”

“Sevmek, derinliğe hasret, anlamaya ve anlaşılır olmayahasret bir yüreğin arayışıdır. Sevebilmek ulaşılacak bir mertebedir ve ilimgerektirir. Bu yolda yürümeye azim gerektirir, sıkıntılara sabır gerektirir.İnsanın Allah’a (cc) ve bu dünyaya karşı görevlerini en güzel şekildeyapabilmesi için, kalbinin aydınlık olmasına ihtiyacı vardır ve sevgi bunusağlar. Sevmek, kalbimizde Allah’a (cc) açtığımız alanı genişletmek, sadece onahas kılınacak bir gönül için kullardan başlamaktır. Her insanda var olan müthişpotansiyeli bilerek, her insana özel ve mutlaka nezaketle davranmaktır. Bunuancak sevebilme erdemini yakalayanlar, insanın bir âlem olduğunu keşfedenler,sevgi olmazsa kör olacağımız, sağır olacağımız gerçeğini idrak edenler anlar.”

“Sevmek; hamlıktan kurtulmaktır, insan olmanınbasamaklarını tırmanmaya başlamaktır, insanı en iyi hale getirebilmek içinyüreğinin elinden tutarak, birlikte yükselmek ve yücelmek için Rabbimize (cc)doğru yönelmektir. Kalbimizde ve zihnimizde iyi şeylere yer açmaktır. Sevmek,içimizdeki cevherlerin açığa çıkması ve onunla Rabbimizin (cc) bu dünyadayapmamız gerekenleri yapabilmemiz için bizi özgür kılmasıdır. Sevmek bir lütuf,ikram ve ödüldür. Sevmek, var olmanın gayesi için yola düşmenin ilk adımıdır.Derdimiz insan olabilmekse, sevmeden olmaz. Derdimiz kul ve ümmet olabilmekse,sevmeden olmaz. Derdimiz Allah’ın (cc) istediği gibi bir seviyeye gelebilmekse,şartsız ve sadece Allah (cc) için sevmeden olmaz.”