Bilgisayar ve internet alanında uzmanlaşmış hacker diye tabir edilen hack veya hacker gruplarının banka, polis, Jandarma, devlet, şahıs, firma gibi sitelere veya bilgisayarlara zarar vermek amacı ile yaptıkları saldırıya Siber Saldırı denir. Bu saldırılar neticesinde bilgisayara ya da sitelere solucanlar, trojenler sokarak ya da açıklar aranıp bulunarak bilgiler ele geçirilebilir veya var olan bilgiler yok edilebilir olduğunu artık çok daha net görebiliyoruz.

Siber saldırı kavramı yakın geçmişte önemli bir konuma gelmiş günümüzde ve yakın gelecekte de önemi giderek artacak bir kavram halini aldı. Devletlerarası siber saldırı konusunda özellikle Amerika ve Çin arası yaşanan siber saldırı atakları bu alanda en çok göze çarpan durumdur. Siber saldırı akışı internet adreslerinden takip edilerek hangi ülke hangi ülkeye saldırı yapıyor Bunun grafiği izlenebiliyor.

Siber saldırı alanında başı çeken Amerika ve Çin rekabeti yanında Hindistan, Rusya, Çek Cumhuriyeti, Ukrayna, Vietnam, Almanya, Japonya gibi devletlerin de bu siber saldırı ortamına giderek birbirleriyle rekabet içinde olduğunu görüyoruz. Siber saldırı konusu devletlerarası bir sonra dönüşmekte olup, bilgi sızdırma, güvenlik açığı bulma, gözdağı verme gibi amaçlarla yapılabildiği gibi askeri amaçlarla da siber saldırı yapılabiliyor.

Bilgi en önemli kaynak olduğuna göre, hack’leyerek bilgi silmek ya da bilgi ele geçirmek istihbarat oyununun bir parçası olabiliyor. Bazen can yakan siber saldırılar ortaya çıkabiliyor.

Son dönemlerde güvenlik dünyası, havalimanlarına ve havayolu şirketlerine yönelik arka arkaya gerçekleşen siber saldırılarla çalkalanıyor. Gündeme gelen son vaka, İngiltere’deki Bristol Havalimanı’nın da saldırılardan kaçamadığını gösteriyor. Uçakların kalkış ve varış bilgilerinin yer aldığı bilgisayarlara düzenlenen bir fidye yazılımı saldırısıyla karşı karşıya kalan Bristol Havalimanı yetkilileri, şifreyi çözmek için ödeme yapmayı kabul etmedi. Yetkililer, saldırganların devre dışı bıraktığı uçuş bilgi ekranlarından dolayı yolcuların mağdur olmaması için yazı tahtaları ve kâğıt afişlerden faydalandı. Dünyada 500 milyondan fazla kullanıcıyı koruyan Bitdefender Antivirüs’e göre, siber güvenliğe yeterince yatırım yapmayan her şirket, benzer problemler yaşayabilir.

Bristol Havalimanı, siber tehditlerden dolayı sorun yaşayan ilk havalimanı değil. Daha önce Avustralya’daki bir havalimanı, inşaat planlarını ve çeşitli güvenlik protokollerini çalmayı başaran Vietnamlı bir hacker nedeniyle gündeme gelmişti. Londra’da bulunan ve dünyadaki en işlek havalimanlarından biri olan Heathrow Havalimanı ise yakın zamanda bir yolcunun, havalimanının güvenliği ile alakalı gizli bilgileri içeren bir USB cihazını bulmasıyla gelişen bir güvenlik vakasına sahne olmuştu.

Bu yıl kurum ve kuruluşlara oldukça zarar veren fidye yazılımlarını önlemek için şirketlerin güvenliğe daha fazla önem vermesi gerektiği gerçeği ile karşı karşıyayız.

Geleceğin savaşları, insanların yönettiği robotlar ile olacağına olan inancım daha da arttı. Bu yüzden yeni teknolojiyi yerli teknoloji olarak kullanmanın ve geliştirmenin önemini artırmalıyız.

Keşke, teknoloji insanların sadece faydasına yönelik geliştirilse. Savaşlar hiç olmasa.

Selam ve dua ile…