Siber suçlar her geçen gün artıyor. Siber korsanlar, sosyal medya platformlarını kullanarak vatandaşın cebinden yılda en az 3,25 milyar dolar haksız kazanç sağlıyor.

Hackerler için sosyal medya, kullanıcıları sömürülebilecekleri platformlar arasında ilk sırada… Sınırlı güvenlik önlemleri ve sosyal medyadaki siber suçlarla ilgili katı bir düzenlemenin bulunmaması, bilgisayar korsanlarının yalnızca bu platformlardan yıllık en az 3,25 milyar dolar haksız bir kazanç elde etmelerine olanak sağlıyor. Dünyada 500 milyondan fazla kullanıcıyı koruyan Bitdefender Antivirüs’e göre sosyal medya kullanıcılarının yeterli güvenlik bilincine sahip olmayışı, hackerler için işleri daha da kolaylaştırıyor. Siber korsanlar, bu platformları daha çok kötü amaçlı yazılımları dağıtmak, bilgisayar korsanlığı araçları satmak, kara para aklamak ve uyuşturucu satışları için kullanıyor.

Hacker’lar çok düşük bir maliyetle, sosyal medya platformlarını kullanıcılarla bağlantı kurmak için manipüle edebiliyor. Ardından milyonlarca hesap sahibini şifreleme, zararlı reklam yazılımı ve kimlik avı kampanyalarıyla hedefleyen hackerler, kurumsal ağlara zarar vermek ve özel bilgileri tehlikeye atmak için ise kötü amaçlı yazılımları yayıyorlar.

Sadece 2015-2017 yılları arasında ABD’deki sosyal medyaya bağlı siber suçların en az 300 kat arttığı gözlemleniyor. Bitdefender Antivirüs’e göre bu artışın altında çoğunlukla uygulamalar, reklamlar ve bağlantılar yoluyla yayılan şifreleme yöntemleri yatıyor.

Sosyal medya platformlarında sunulan hizmetlerin çevrimiçi kullanılması hackerlerin geniş hackleme becerilerine ihtiyaç duymadan kullanıcıları tuzağa düşürmelerini kolaylaştırıyor. Özellikle bu platformlarda sunulan reklam araçları, kullanıcıları aldatmak için kullanılabiliyor. Bu durum reklamlara tıklayan kullanıcıların farkında olmadan kötü amaçlı yazılımların cihazlarında çalışmasına neden oluyor.

Ürün ve hizmetlerini tanıtmak veya hayran kitlelerine ulaşmak için sosyal medyayı kullanan şirketler de siber korsanların hedefinde.

Dünya çapındaki sosyal medya kullanıcı sayıları 2019’un başında yaklaşık 3,5 milyara yükseldi ve son 12 ayda 288 milyon yeni kullanıcı ile yüzde 45’e çıktı.

Gizlilik sorunları, yaşanan hesap çalınmaları, sahte-yalan haberler ve profiller, çevrimiçi yaşamın tüm diğer olumsuz yönleriyle ilgili tartışmalara rağmen dünya artık internet ve sosyal medyasız düşünülemiyor. Küresel dijital büyüme, dünyada her hafta milyonlarca yeni insanın internetle tanışmasıyla hızından bir şey kaybetmiyor. Bugün dünya nüfusunun yüzde 45’i artık sosyal medya kullanıcısı.

Tüm bunlar göz önünde bulundurulmalı ve daha bilinçli sosyal medya kullanıcı ve okuru oluşturmak adına konferans, panel ve eğitim projelerinin gündeme gelmesinin zamanı gelmedi mi?

Bu alanın oto kontrolünü sağlamak ve bilinçli sosyal medya kullanıcıları, okur yazarlarının oluşturulmasına zemin hazırlamak için Türkiye merkezli kurulmuş olan Dünya e-Basın Konseyi Birliği’nin desteklenmesi ve güçlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Neticede artık sosyal medyanın da bir ahlakı olması gerektiğinin anlatılma zamanı çoktan gelmiştir.

Selam ve dua ile…