Kimsenin beklemediği bir salgın ansızın ortay çıktı ve tüm insanlığın hayat tarzında zorunlu değişikliklere neden oldu. Hangi güç insanları evlerine hapsedebilirdi ve hangi yasak sokakları bomboş bırakabilir, şehirleri hayalet şehirlere dönüştürebilirdi? Yaşadığımız virüs salgını daha çok can yakacağa benziyor, virüs insanların hayat tarzlarında daha fazla kalıcı değişiklikler oluşturacak bu gidişle.

Fakat bir kesim var ki onların bu süreçten çok daha olumsuz etkilenmesi muhtemel. Eğitim çağındaki çocuklarımızdan bahsediyorum. Yaklaşık 20 milyon öğrenci zorunlu olarak evlerde. Eğitime 30 Nisan’a kadar ara verildi. Türk eğitim tarihinde bu şekilde 6 haftalık bir ara belki de hiç görülmedi. Yani öğrenciler, veliler, hatta eğitimciler bu salgın molasına aşina değil. Öğrencilerimize birkaç öneride bulunmak istiyorum.

BU BİR TATİL DEĞİL, EĞİTİME DEVAM ETMELİSİNİZ

Tüm öğrenciler evde, MEB uzaktan eğitim başlattı. Fakat geçtiğimiz bir haftalık uzaktan eğitim faaliyeti gösterdi ki sadece EBA temelli eğitim asla yeterli olmayacak. Okullar telekonferans sistemi ile gruplar halinde ders anlatma çalışmasını başlattı. WhatsApp gruplarından çeşitli materyaller gönderilmekte ve bu ödevlerin yapılması istenmektedir.

Evde eğitimin başarılı olmasında çocuklardan çok velilere iş düşmektedir. Evleri öğrenme ortamına müsait hale getirme sorumluluğu anne ve babalarda. Hayatınızda hiç değişiklik yapmadan, evdeki rutininizden fedakârlık yapmadan evde eğitimde başarılı olamazsınız.

OKULLAR BU YIL AÇILMAYABİLİR

Dünya genelindeki koronavirüs mücadelesine bakıldığında ortalama 4 aylık bir süre karantinada geçirilmektedir. Karamsar bir yaklaşım olarak algılamayın lütfen, fakat okullar 30 Nisan’da açılmayacak gibi. Yani bu dönem büyük bir ihtimalle uzaktan eğitim yöntemiyle tamamlanacak. 1. Dönemin notları sınıf geçme notu olarak kabul edilebilir ve eğitim öğretim yılı kapatılabilir. Sistem, öğrencilerin eğitimlerini uzaktan eğitimle verilmiş kabul eder ve bir sonraki yıl eğitim öğretime normal şekilde devam eder.

BAŞARI İÇİN EVDE EĞİTİM CİDDİYE ALINMALI

Olağanüstü bir dönemi toplum olarak birlikte yaşıyoruz. Özellikle öğrencilerin ve velilerin gelecek planlarını gerçekleştirme adına evde eğitimle ilgili radikal kararlar almaları gerekmektedir. MEB, “Birlikte Güzel Bir Gün” temasıyla günlük evde eğitim planı paylaştı. Çok güzel hazırlanmış bir çalışma. Fakat ne kadar plan hazırlanırsa hazırlansın, önemli olan evdeki plandır ve bu planı yapacak ve uygulayacak anne babalardır.

Evi okula dönüştürmek için aynen okul varmış gibi günü planlamakla başlamalıyız. Sabah mutlaka çok geç kalmadan kalkılmalı, kahvaltı yapılmalı ve çocuklar programlarını uygulamaya başlamalıdır. Aynen okuldaki gibi 40 dakika ders 20 dakika dinlenme olmalı. Öğrenci hangi saat hangi etkinliği yapacağını bilmeli ve özellikle anneler de bunun takibini yapmalı. Ders, kitap okuma, kimlik ve kişilik gelişimi için faaliyetler, aile saati, müzik dinleme, oyun oynama, evde egzersiz yapma gibi başlıklar günlük programın içerisinde yer alabilir.

ÇOCUĞUNUZUN BAŞARISINA ENGEL OLMAYIN

Öncelikle veliler tatil havasından bir an önce çıkmalı, günlük hayatlarını akıllı telefonlarıyla ya da sabah kuşağı TV programlarıyla geçirmemeli. Çocukların teknoloji kullanımına sınırlama getirilmeli, okul dersleriyle, teknolojik buluşlarla, kitap ve dergi okumalarıyla, sınavların iptal edilmediği gerçeğinden hareketle derslerin tekrarı ve soru çözümü çalışmalarıyla kahvaltı ve diğer yemeklerin düzenli ve saatinde hazırlanmasıyla yeniden bir yaşam tarzı oluşturmak zorundasınız, zorundayız.

Unutmayın,  koronavirüs gider çalıştıklarımız ya da ihmallerimiz bizimle kalır.