İslami Direniş Hareketi “Hamas”ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, geçenlerde elindeki İsrail askerlerinden birinin görüntülerini yayınladı ve söz konusu askerin sağlık durumunun kötüleştiğini açıkladı.

Video kaydında Gazze’de esir tutulan İsrail askerlerinden Hişam es-Seyyid’in suni teneffüs cihazına bağlı olarak yattığı görülüyordu.

Görüntülerin yeni olduğunu ispat için de kayıt yapılırken arka plandaki televizyon açılmış ve el-Cezire kanalının o gün yayınladığı bir haberin videoya yansıması sağlanmıştı.

İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın İsrail hükümetine mesajı açıktı.

Özetle ifade etmek gerekirse, “Hasta askerinizin Gazze’deki kısıtlı tedavi imkanları sebebiyle ölmesini istemiyorsanız teklif ettiğimiz esir takasını kabul edin” diyordu.

Hamas’ın askeri kanadının elinde dört İsrail askeri var.

Oron Şaul ve Hadar Goldin ile Etiyopya asıllı Avera Mengistu ve Arap asıllı Hişam es-Seyyid.

İsrail, önceleri ilk ikisinin savaş sırasında öldüğünü ve Hamas’ın elinde sadece cesetlerinin olduğunu iddia ediyordu.

Daha sonra onların durumu da “kayıp ve esir” olarak güncellendi.

İsrail’in amacı el-Kassam Tugayları’nı esir askerlerin hayatta olduklarını ispat için görüntü yayınlamaya zorlamak ve o görüntülerden yola çıkarak Gazze’de alıkonuldukları yeri tespit etmekti.

Fakat amacına ulaşamadı.

Sahip olduğu onca istihbarat imkanına ve yerli işbirlikçilerine rağmen esir askerlerin yerini bir türlü öğrenemedi.

El-Kassam Tugayları da gayet ketum davranınca esir askerler hakkında ancak ara sıra yayınlanan ufak tefek bilgiler ve ses kayıtlarıyla yetinmek zorunda kaldı.

Hamas, Gilad Şalit’in serbest bırakıldığı anlaşmada olduğu gibi kapsamlı bir esir takası istiyor fakat İsrail buna yanaşmıyor.

Bugüne kadar esir askerlerin ailelerinin baskısı ve arabulucular vasıtasıyla dolaylı olarak gerçekleştirilen pazarlıklar sonuç vermedi.

Son olarak görüntüleri yayınlanan Hişam es-Seyyid’e karşılık İsrail zindanlarında tutulan Filistinli hasta esirlerin serbest bırakılması gündeme geldi.

Ancak İsrail şu ana kadar bu öneriyi de kabul etmedi ve pek edecek gibi de görünmüyor.

Çünkü Hişam es-Seyyid, İsrail için savaşan bir Arap.

İsrail toplumunun ırkçılığı, işgal ordusunda görevli Etiyopya veya Arap asıllı askerlerin “Avrupa’dan ve Amerika’dan gelen beyazlar” kadar değerinin olmadığı biliniyor.

Nitekim İsrailli yazar Rogel Alpher de Haaretz gazetesinde İbranice yayınlanan ve Arabi 21 sitesi tarafından Arapçaya tercüme edilen makalesinde bu gerçeğe dikkat çekerek, İsrail’de Hişam es-Seyyid için üzülen hiç kimse olmadığını, hatta birçok kişinin es-Seyyid’in ölmesini temenni ettiğini söylüyor.

Yazar ayrıca İsrail toplumuna halihazırda “Yahudilerin üstün olduğu” inancının hakim olduğunu ve özellikle Netanyahu yanlılarının es-Seyyid gibi bedevi Arapların Gazze’ye sürgün edilmesi gerektiği fikrini savunduklarına işaret ediyor.

Rogel Alpher, Hişam es-Seyyid’in hasta yatağındaki görüntülerini yayınlayan Hamas’ın İsrail toplumunu tanımadığını öne sürüyor.

İsrailli yazarın bu görüşüne katılmıyorum.

Tam tersine, işgalcilerin ne kadar ırkçı olduklarını çok iyi bilen Hamas şimdi bu gerçeği bir kez daha tüm dünyaya, İsrail’in ucuz askerlerine ve ailelerine gösteriyor.