Mescid-i Aksa son zamanların en şiddetli saldırılarından birini yaşadı hafta sonu. Gerçi daha önce yakma girişimi dâhil olmak üzere çeşitli saldırılarla sınanmıştı.

Mescid-i Aksa İmamı Şeyh İkrime Sabri, bir haber kanalına çıkıp canlı yayınında, İsrail güvenlik güçlerinin Mescid-i Aksa'da namaz kılan Filistinlileri hedef alan saldırılarına çok sert tepki gösterirken, İsrail'in Mescid-i Aksa’yı işgale hazırlandığını dile getirdi.  Sabri, "Bu saldırı Müslümanlara yönelik bir terör saldırısıdır. İşgal güçleri bütün Ramazanlarda aynı şeyleri yapıyorlar. Çünkü on binlerin Mescid-i Aksa'ya akın ettiğini görmek istemiyorlar. Onlar Mescid-i Aksa'nın boş olmasını istiyorlar ki Yahudi işgalciler oraya gelsinler. Ancak Allah'ın izniyle Aksa her zaman oraya namaz kılmaya gelen Müslümanlarla dolup taşacak. Yahudiler Mescid-i Aksa'yı işgale hazırlanıyor. Pazartesi günü ne olacak bilmiyoruz.” Diyerek olayın vehametini ortaya koydu.

İsrail Siyonist devleti kurulduğu günden beri bölgedeki Müslümanların oradan çıkarılması ve bölgenin Yahudileştirilmesi çabalarına son sürat devam ediyor. Bir avuç Müslüman Mescidin savunulmasını üstlenmiş olmasına rağmen Siyonist devletin aldığı dünya desteğine karşı eli kolu bağlı bir şekilde topraklarını azalmasını seyrediyor.

Belki daha korkuncu bu zulme rıza gösteren Arap devletlerinin suskunluğu ve konuya neredeyse hiç değinmemeleri, ama insana en zor geleni bazı eski İslamcıların neredeyse İsrail tezlerini savunur pozisyona gelmiş olmaları ki yürekleri en çok yaralayan da bu oldu.

Bölge sakini olan Filistinli Müslümanlar büyük sıkıntı yaşıyorlar bu bir gerçek ama yine de onurlu bir savunma gerçekleştiriyorlar. Onlar orada olduğu sürece Aksa koruma altındadır. Ama onların beklentisi;  İslam aleminin, Arap ülkelerinin ve özellikle Türkiye'nin işgal güçlerine baskı yapmasını istiyorlar ki bu işgal sona ersin. İşgal güçlerine karşı pes etmemeli. Haklı bir dava olarak Mescid-i Aksa Müslümanlarındır. Savunulması Müslümanlara vaciptir. Orada Müslümanların izzetini koruyan her bireyi korumak ve kollamakta İslam âleminin vazifesidir. Kim Hazreti peygamberin hadisini hatırlarsa bilsin ki: Kudüs Müslümanlarındır, Mescid-i Aksa İslam’ındır.

Konuyu bir de Hz peygamberin hadisinden dinleyelim:

İmam Ebû Davud, Sünen'inde Hz. Peygamber'in azadlı cariyesi Meymûne'den şu rivayeti nakletmektedir:

Birgün Meymûne Hz. Peygamber'e gelir ve: "Ya Rasûlallah! Beytu'l-Makdis'e (Mescid-i Aksâ'ya) gidip gitmeme hakkında bize ne buyurursunuz?" der. Allah Rasûlü:

"Gidin ve orada namaz kılın!" diye cevap verir. Fakat o zaman orada (Bizans ile Persler arasında) savaş vardır ve bunu dikkate alan Peygamberimiz hemen şunu ilave eder:

"Şayet oraya gidemez ve orada namaz kılmazsanız, bari oranın kandillerini aydınlatacak yağ gönderin!" buyurur. (Ebû Davud, Salat 14, no: 457)

Orayı aydınlık tutmak günümüzde neyi ifade ediyorsa Müslümanların görevi de onu zinde tutmaktır. Her bir bireyin dirençli tutulması, açlıktan, sefaletten uzak tutulması gerekiyor ki Mescid-i Aksa muhafazası vacip olmaktan çıkıp farz haline gelmesin.

Vesselam…