Son yıllarda sadece liseleri kapsayan akran zorbalığı bugün ana okulu düzeyine kadar inmiştir. O kadar vahim duruma gelmiş olması korkutucu; hızlı bir şekilde boyut değiştirmekte.

Buna bir örnek de lise çağındaki kızımın katıldığım durum değerlendirme toplantısında duyduklarım oldu. Nereden başlanır bilememekle birlikte, gelinen durum bizlerin eğitim aldığımız dönem olan 90'lardaki arkadaşlık ilişkisinden tamamen çıkmış.

Mesela sınıfın en efendi, sakin delikanlısının 1 ay içinde gözlüğünün kasti şekilde kırılmış olması... Gerekçe ise yok. Buna ilaveten şikâyet konusunda da tehdit edilmiş. Ve yine iyi niyetli çocuğumuz arkadaşlarının ceza almasını istememesinden dolayı sınıf öğretmenine de gitmemiş. Sen iyilik yap, balık bilmezse Hâlık bilir.

Bu kez sınıf içi başka bir vaka. Genç kız ders dinlemiyor, sınıfta uyuyor sağıyla soluyla ilgileniyor, arkadaşlarına uçak atmakla meşgul. Uyarıldığında hiçbir şekilde üstüne alınmıyor. Bunu anlatan öğretmeni kız öğrencinin babaannesinin gözünün içine baka baka şikâyet ediyor. Bir şikâyet, bir başka şikâyet... Derken babaanne dayanamayıp sınıfı terk etti. Terk etmeden önce ‘Evet onun öyle bir karakteri var’ diyerek durumu normalleştirmek istedi.

Anladım ki evlatlarımız sevgi, saygı kelimelerinden uzak büyümekte..

Biz ebeveynler çocuk sahibi olduktan sonra onların acaba hangi ihtiyaçlarını karşılayabiliyoruz ya da karşıladığımızı sanıyoruz.

Hababam Sınıfı’ndaki gibi ‘Ben onun için saçımı süpürge ettim, ben onun bir dediğini iki etmedim, Acaba okur mu diye defalarca sınıfta kalmasına rağmen umut ettim!..’ bu sözleri duyar gibiyim.

Ve son söz.

Aslında sınıfta arkadaşına kötü davranan öğrenci yoktur, demek isterdim ama diyeceğim şudur: Evinde iyi yetiştirilemeyen, sevgiden uzak büyüyen, çocukluğu eksik olan çocuk vardır. O yüzden akran zorbalığında ve arkadaşlarının eğitim öğretim alanını yaptıklarıyla engelleyen çocuk aslında toplumun en küçük sosyal topluluğu ailede bir şeyler öğrenememiş, doğruyu yanlışı bilecek kadar eğitilmemiştir. Ve o yüzden öğrencilerin karneleri ailelerine verilmiştir, Hababam Sınıfı’nda.

Bu mesaj anlaşıldığında zaten sorun kalmayacaktır.

Yeniden görüşmek üzere. Sevgiyle kalın...