Biz bu darbeyi neden başaramadık biliyor musun şakirt?

Bilmiyorum efendim.

Ben biliyorum. Söyleyeyim de tarihe not düş.

Yazıyorum komutanım.

Şimdi, kimsenin dikkatini çekmemiş olması ayrıca şaşırtıcı bir durumdur ki darbenin zamanlaması çok yanlıştı.

Nasıl yani efendim.

Şöyle ki şakirt, darbe dediğin ya ilkbaharda yapılır. Örnek verelim; 21 Mart, 27 Mayıs, 28 Nisan… Ya da sonbaharda yapılır. Örnek verelim; 12 Eylül…

Fakat 28 Şubat teorinizi bozuyor efendim. Şubat kış ayı olması hasebiyle…

Teoride ve pratikte 28 Şubat burada biraz zamanlama olarak sırıtıyor gibi görünse de, şöyle bir zorlarsak onu da ilkbahara veyahut sonbahara sabitleyebiliriz. Şubat 28, martın başı değil mi?

Haklısın abi.

Konumuza dönelim. Temmuzun ortasında darbe mi yapılır şakirt? Darbenin başarısız olacağı zamanlamasından belli. Hocaefendi’nin bunu hesaba katamamış olması bitirdi bizi. İlk saatinden itibaren darbenin karşısına dikilen halktan yediğimiz meydan dayağının haddini hesabını, sayısını unuttuk. Neyse ki, zor bela kendimizi darbenin karşısında göstererek bu hastaneye atabildik. Anlayacağın, takiye bir sefer daha hayatımızı kurtarmış oldu Şakirt.

Haklısınız efendim.

Nerede kalmıştık. Ramazan’dan çıkmış millet 9 günlük tatilden yeni dönmüş. Bizi desteklemesini beklediğimiz elit, seçkin halk kitlesi kısa tatilden gelir gelmez o rehavet içinde uzun, upuzun bir yaz tatili hesabı yapıyor, nereye gidilecek, nerede kalınacak, otel rezervasyonları falan filan. Az şey değil. Hatta eşyalar toplanmış, bavullar hazırlanmış, arabalara yüklenmiş bile… Derken hop, noluyor? 15 Temmuz. Yazın ortasında bir darbe teşebbüsü. Mümkünatı yok. Olacak şey değildi, olmadı da zaten. Dikkat et şakirt bu çok önemli, tanklara, toplara, keleşlere, ve dahi F-16’lara göğsünü siper edenler hiç tatil hesapları yapacak insanlar mıydı?

Hayır, değildi komutanım.

Ya neydi peki, işinde gücünde, evinin, barkının, çocuğunun eğitim masraflarını düşünen, tatile çıksa bütçesi açık verecek yurdum insanıydı. Bunu hesaplayamadık, üst akıl bunu gözden kaçırdı şakirt. Dışarıdaki gürültü nedir?

Darbe muhalifleri darbecilerin bu hastanede saklandıklarını öğrenmişler. Bizi istiyorlar efendim.

Başhekimin bizden olduğunu bilmiyorlar demek ki. Yoksa ona da dalarlardı.

Teslim olalım mı efendim?

Asker teslim olmaz yüzbaşı! Şu alçılı ayağımla kafana bir vurursam teslim olmana gerek kalmaz. Rüyanda görürsün teslim olmayı. İki tane doktor elbisesi bir de sedye ayarla şuradan. Ben hasta, sen doktor olarak çaktırmadan sıvışalım. Uzayalım ufak ufak yeni ülkelere, yeni darbelere doğru. Üst akıl müst akıl hikâye. Bir dahaki sefer darbenin başına ben geçeceğim.