Filistinli millî ve İslami gruplar, Gazze Şeridi’nde konuşlandırılacak herhangi bir yabancı gücün “işgalci” kabul edileceğini açıkladı.

Hamas başta olmak üzere Filistinli grupların önceki gün yayınladığı ortak bildirinin amacı, İsrail’in Gazze Şeridi’ne “çok uluslu güç” yerleştirme planının önüne geçmek.

Amerikan Axios haber sitesine göre, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant geçenlerde yaptığı Washington ziyareti sırasında Gazze Şeridi’nde “düzenin sağlanması” ve “insani yardım dağıtımının organizesi” için Arap ülkelerinin de katılacağı çok uluslu bir güç yerleştirme konusunu gündeme getirdi.

Gazze Şeridi’ndeki açlık sebebiyle baskılara maruz kalan ve yardım dağıtımının Hamas eliyle yapılmasını istemeyen İsrail, yardım kafilelerini korumakla görevlendirilecek çok uluslu gücün Hamas’a alternatif olarak teşkil edilecek sivil yönetimin himayesini de üstlenebileceği düşüncesinde.

Diğer bir ifadeyle İsrail bir taşla iki kuş vurmayı; hem ABD ve uluslararası toplumun Gazze Şeridi’ndeki insani durum sebebiyle uyguladığı baskılardan kurtulmayı hem de savaş sonrası bölgeyi yönetecek ve kendisiyle koordineli hareket edecek bir güç oluşturmayı planlıyor.

Gallant’ın ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile görüşmelerinde bu plan için Washington’dan siyasi ve maddi destek talep ettiği belirtiliyor.

İsrailli yetkililer, insani yardımların “yağmalanmasının” ya da “Hamas’ın eline geçmesinin” önlenmesi için Arap ülkelerinin de asker göndereceği çok uluslu gücün ABD tarafından Gazze sahilinde inşa edilecek liman civarına konuşlanması gerektiği görüşünde.

Söz konusu güce katılacak üç Arap ülkesinden bahsediliyor.

O ülkelerin başında Mısır’ın geldiğini ve bu işe gönüllü bir diğer Arap ülkesinin de Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) olduğunu tahmin etmek için müneccim olmaya gerek yok.

Filistinli grupların bildirisinde çok uluslu gücün işgalci kabul edileceği belirtilirken Abbas’a bağlı güçler için herhangi bir şey söylenmiyor.

Batı Şeria’dan Gazze Şeridi’ne gönderilecek Filistin güvenlik güçleriyle girilecek olası bir çatışma, Filistinli grupların bugüne kadar ısrarla kaçındıkları “iç savaş” demek.

Bildiride her ne kadar Arap ülkelerinden gelecek askerlere de işgal güçleri muamelesi yapılacağı ifade edilse de pratikte bunun uygulanması neredeyse imkânsız.

Filistinli grupların Mısır askerini hedef alması -intihar anlamına geleceği için- oldukça uzak bir ihtimal.

Arap ülkelerinin askerlerini İsrail’in talebiyle “insani yardım organizasyonuna destek olacak güvenlik görevlileri” olarak değil, iki devletli çözüm planı çerçevesinde “barış gücü” olarak göndermek istedikleri kaydediliyor.

Kahire’den gelen bilgiler, Mısır’ın Gazze Şeridi’ne asker göndermeye olumlu baktığı ancak iki şartı olduğu yönünde.

Birincisi ABD’nin Mısır’a maddi yardımda bulunacağına dair söz vermesi, ikincisi Mahmud Abbas başkanlığındaki yönetimin Kahire’den Gazze Şeridi’ne asker göndermesini resmî olarak talep etmesi.

Washington çok uluslu güç fikrine olumlu bakıyor ancak bunun Ramallah ile koordineli yapılmasını istiyor.

Netanyahu ise Gazze Şeridi’nde “Abbas’tan bağımsız bir yönetim” oluşturulması görüşünde ısrar ediyor.