Arap dünyasında, televizyon dizilerine yönelik halkın yoğun bir ilgi gösterdiği biliniyor. Ramazan ayının gelmesiyle televizyon dizileri arasındaki rekabet bir kez daha kendini gösterdi ve birbiri ardına birçok dizi gösterime girdi. Bunlar arasında Mısır’da özel bir televizyon kanalında yayınlanan “El Nehayeh” adlı bilim kurgu dizisi, halkın beğenisini kazanmayı başardı.

“El Nehayeh” Türkçe “son” manasına geliyor. Dizi, 2120 yılında geçiyor ve bu yılda nasıl bir dünya olacağına dair seyirciye kurgusal bir anlatıda bulunuyor. Dizinin ilk bölümünde bir öğretmen öğrencilerine sınıfta, “Kudüs’ü kurtarma savaşının” tarihini anlatıyor. Öğretmen, İsrail’in kuruluşundan yüzyıl sonra başlayan bu savaşta Arap devletlerinin Siyonist İsrail’i yok ettiğinden ve Yahudilerin de geldikleri Avrupa ülkelerine geri kaçtıklarından bahsediyor. Ayrıca sınıfta gösterilen bir haritada, Amerika Birleşik Devletleri’nin de dağıldığı gösteriliyor. Bu sırada öğretmen, Amerika için “Siyonist devletin en büyük destekçisiydi” tabirini kullanıyor.

Doğal olarak dizi, İsrail tarafından şiddetle protesto edildi. İsrail Dışişleri Bakanlığı, “İsrail’in Arap devletleri tarafından yok edildiği bir geleceği tasvir eden bir televizyon dizisinin kabul edilemez olduğunu” belirterek diziyi kınadığını açıkladı. Aynı açıklamada dizinin konusunun son 41 yıldır aralarında barış anlaşması olan iki ülke açısından talihsizlik olduğu ifade edildi.

İsrail’i en çok kaygılandıran husus, dizinin Sisi Hükümeti ile güçlü bağlantıları olan Mısır’ın en büyük yapım şirketlerinden biri olan Synergy tarafından çekiliyor ve hükümet yanlısı ON adlı televizyon kanalında yayınlanıyor olması. Bilindiği üzere Sisi Hükümeti ile İsrail arasında sınır güvenliği, Filistin meselesi, terörizm ve Doğu Akdeniz konusunda geniş bir işbirliği yelpazesi söz konusu.

Ancak siyasi sahada gelişen yakınlaşmanın, toplumsal alana yansıdığını söylemek mümkün değil. Mısır’daki kamuoyunun büyük ölçüde İsrail ile normalleştirilmiş ilişkilere karşı olduğu her platformda kendisini açıkça gösteriyor. Özellikle İsrail’in yayılmacı siyaseti ile Filistinlilere yönelik politikaları, İsrail’e güvensizliğin temelini teşkil ediyor.

Dizinin senaristi Amr Samir Atef, Associated Press’e verdiği röportajında İsrail’in yok edilmesinin “bölgede gerçek barış ve gerçek istikrarın yokluğunda olası bir gelecek olduğunu ve gerçek barışın adalet üzerine kurulması gerektiğini” söyledi. İlk bölümü orijinal olarak YouTube’ta yayınlanan dizinin, daha sonra siteden kaldırıldığı görülürken, Mısır Hükümeti’nin de dizinin olay yaratan sahnelerine sansür getirdiği iddia ediliyor.

Mısır ile İsrail arasında 1948, 1967 ve 1973 yıllarında üç büyük savaş yaşandı. 1978 yılında ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger’ın arabuluculuğunda, Mısır ile İsrail arasında ikili görüşmeler başladı. Eylül 1978’de ABD Başkanı Jimmy Carter’ın da yoğun desteğiyle bir barış metni üzerinde uzlaşma sağlandı ve 26 Mart 1979 tarihinde Mısır Cumhurbaşkanı Enver Sedat, İsrail Başbakanı Menahem Beginve ABD Başkanı Jimmy Carter tarafından Camp David Antlaşması imzalandı.

Bu anlaşmayla Mısır, İsrail›i tanıyan ilk Arap ülkesi oldu. 1978 yılında Enver Sedat ile Menahem Begin’e Nobel Barış Ödülü verildi. Ancak Enver Sedat’ın böyle bir antlaşmaya imza koyması, hem kendi halkının hem de diğer Arap halklarının büyük tepkisine yol açtı. 6 Ekim 1981 tarihinde Sedat’ın ölümüne yol açan suikastın ardında bu anlaşmanın olduğu öne sürülüyor.