UNESCO, Yusuf Has Hacib’in yazdığı bilgelik, mutluluk risalesi, yöneticilerin el kitabı Kutadgu Bilig’ın yazılışının 950 yılı münasebetiyle 2019’u Kutadgu Bilig yılı ilan etmiş. Tarihimizde yılın 365 gününü ve yüzlerce yılı dolduracak kıymetler vardır ancak kimin umurundadır bilmem! İyi ki UNESCO var iyi ki sayıları azda olsa hala bu işlerle dertlenen kuruluşlar ve insanlar var. 2019’a veda edeceğimiz şu günlerde İstanbul Edebiyat Derneği (İSEDER) tarafından hazırlanan ve İstanbul Ticaret Odası tarafından yayınlanan Kutadgu Bilig ve Türk İslam Kimliği Kitabı’nın tanıtım toplantısı kitabı hazırlayan kıymetli yazarlar, akademisyenlerin de hazır bulunduğu geniş katılımlı bir toplantıyla gerçekleşti.

Prof. Dr. Mehmet Günenç Hoca’nın editörlüğünde hazırlanan bu kıymetli eserde; Yüksel Kanar, Doç. Dr Aygün Akyol, Dr. Özlem Bağdatlı, Prof. Dr. Azmi Bilgin, Doç. Dr. Mahmut Savaş Kafkasyalı, Dr. İlhamı Fındıkçı, Prof. Dr. Altan Çetin, Prof. Dr. Ahmet Kavas, Prof. Dr. Habip Türker gibi değerli ilim erbabı Kutadgu Bilig’ı değerlendirmiş. Farklı yönleriyle günümüze ışık tutan makaleler ortaya çıkmış. İnşallah bu kıymetli eser UNESCO’nun yılı gibi hızlı bir şekilde gelip geçmez, bundan sonra yapılacak çalışmalara kaynaklık eder.

Bir yarışma sorusunda cevaplandırmak üzere Yusuf Has Hacib’in ve kıymetli eseri Kutadgu Bilig’in adını bilir ancak hakkında hiçbir şey bilmeyiz. Kendi kıymetlerimizin sadece adını bilmekle yetinir maalesef başkalarının bilgilerini taşımaktan hoşlanırız. Üniversitede Siyaset Bilimi, Siyasi Düşünceler Tarihi dersi okumuş Türk-İslam kültürüne duyarlı biri olarak geçinen benim için bu kitabı okumak büyük ders oldu. Meselelerin özünden ne kadar uzağız. Akşama kadar siyaset konuşarak vakit geçiriyoruz. Kum saati gibi hayat önümüzden akıp gidiyor. İşte Yusuf Has Hacib 950 sene önce bir buçuk yılda mesnevi tarzında 6645 manzum beyitle hepimize ders veriyor. Ama anlayanlar nerede! Milli eğitimin müfredatına ne zaman girer, akademide ne zaman okutulur?

Yüksel Kanar “Yusuf Has Hacib ve Değersizleştirilen Kutadgu Bilig”adlı makalesinde konuyu kapsamlı, detaylı ve eleştirel bir bakışla  çok güzel özetlemiş. “Kutadgu Bilig, Karahanlı Devleti döneminde, Türklerin İslam dairesine girişinden sonra 11.yüzyılda yazılmıştır. Kültür tarihimizin önemli eserlerinden Kutadgu Bilig’de Yusuf Has Hacib, dört kahraman tarafından simgelenen dört kavram etrafında toplum ve devletin düzenlenmesini amaçlayan güçlü bir devlet ve toplum felsefesi ortaya koymaktadır.”

Sözü Kutadgu Bilig’e bırakalım:

Önce Gündoğdu hükümdardan bahsettim;

ey iyi insan, bunu izah edeyim.

Sonra Aydoğdu’dan söz açtım ;

mubarek saadet güneşi onunla parlar.

Bu Gündoğdu dediğim doğrudan-doğruya kanundur; Aydoğdu ise saadettir.

Bundan sonra Ögdülmüş’ü anlattım;

o aklın adıdır ve insanı yükseltir.

Ondan sonrakisi Odgurmuş’tur;

onu ben akıbet olarak aldım. (Beyit:353-357)