EDAR Kamuoyu Araştırma Şirketi’nin Mayıs ayı içinde yaptığı ‘Seçmenlerin Dış Politika Algıları Kamuoyu Araştırması’, Hükümetin dış politikasının seçmen gözünden nasıl değerlendirildiğine dair çarpıcı sonuçlara ulaşmış.

Araştırmada çarpıcı olan şu ki; Millet İttifakı’nın Hükümetin ülkeyi ekonomi başta olmak üzere her alanda başarısız yönettiği iddialarının hepsinin birer balon ve birer yalan olduğu gözler önünde serilmektedir.

Mesela araştırma, İYİ Parti Lideri Akşener’in Rusya'nın Ukrayna'ya askeri harekâtının başladığı gün vermiş olduğu, “Türkiye ise Rusya ile kurduğu asimetrik ilişki modelinden sıyrılmalı, kendisini kırılgan hale getiren S400'lerden acilen kurtulmalı, Akkuyu nükleer santralini derhal millileştirmeli, bölgesel istikrara risk oluşturabilecek Kanal İstanbul projesini durdurmalıdır” mesajın seçmen nezdinde zerre miskal itibar görmediğini çok açık bir şekilde ortaya koymaktadır.

Merkezi Samsun’da olan EDAR Araştırma’nın sahibi Eda Serbest ile önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşılacak olan araştırmasının yöntem ve çıktıları üzerinde konuştuk.

EDAR, araştırmayı 18 yaş üzeri ve eşit cinsiyet oranı, homojen yaş grupları ve bir önceki genel seçimdeki oy dağılımına göre kota uygulayarak gerçekleştirmiş.

İl bazında katılımcı belirlenmesinde TÜİK Düzey-1 Bölge Dağılımı tercih edilmiş ve 12 bölgeden büyükşehirler başta olmak üzere 16 il ve ilçeden örnekler seçilmiş.

Araştırmada toplam Bin 940 kişinin görüşüne başvurulmuş.

Gelelim araştırma sonuçlarına;

EDAR’ın araştırma sonucunda elde ettiği küresel itibara bakış indeksi verilerine göre, yüzde 78.7 oranında ezici bir çoğunluk, Türkiye'nin küresel itibar düzeyinin çok iyi olduğu görüşünde birleşerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğindeki hükümetin dış politikasına güvenmekte ve olur vermektedir.

Şimdi de araştırma detaylarına bakalım;

‘Hükümetin genel olarak Türk Dış Politikasına yönelik faaliyetlerini nasıl buluyorsunuz?’ sorusunu araştırmaya katılanlar; yüzde 56,81 Başarılı, yüzde 24,53 Başarısız ve yüzde 18,66 fikrim yok olarak cevaplandırmış.

‘Türk Hükümetinin İsveç ve Finlandiya’nin NATO’ya giriş talebini olumsuz karşılamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?’ Sorusuna yüzde 59.36 olumlu cevap verilmiş.

Millet İttifakının iddialarının tam aksine seçmen, Türkiye’nin Arap ülkeleri ve İsrail ile ilişkilerin normalleşmesine gayet müspet bakıyor.

Seçmen, ‘Arap ülkeleri ile ilişkilerin normalleşmesine’ yüzde 48. 11 ile ‘olur’ veriyor. Yüzde 29.48 hayır, yüzde 22.41 fikrim yok…

‘İsrail ile ilişkilerin normalleşmesi’, yüzde 45.66 olumlu, yüzde 32.96 olumsuz ve yüzde 21,38 fikrim yok…

Ve geldik anketin en kallavi sorusuna;

‘Türk Dış Politikasını en iyi bir şekilde hangi lider temsil edebilir?’

El cevap;

Recep Tayyip Erdoğan; 54.81, Mansur Yavaş; 20.29, Ekrem İmamoğlu; 10.38, Kemal Kılıçdaroğlu; 6,63, Ümit Özdağ; 5,38 ve Meral Akşener; 2,51…

Bir soru da benden;

Bu veriler karşısında, Erdoğan’ın karşısına cumhurbaşkanı adayı olarak çıkmaya kim cesaret edebilecek…?

Ne oldu Paşinyanlar?