Kesiminden imalatına kadar her aşaması bence çok önemli olan et ve et ürünleri güvenilir markalardan tüketilmeli. Ben kişisel olarak daha çok yerel markaları tercih ettiğimi söylemeliyim. Güvendiğiniz bir kasabınız varsa protein kaynağı eti rahatlıkla satın alabilirsiniz. Ancak et ürünlerine gelince durum biraz daha hassaslaşıyor. Nedeni ise et, teknolojik bazı işlemlerden geçerek sucuk, sosis salam ve pastırma gibi ürünlere dönüşüyor. Özellikle salam ve sosis gibi ürünlerin yapımında mikroorganizmaların üremesini önlemek ve dayanma sürelerini artırmak için bir kısım katkı maddeleri devreye girebiliyor. Pekâlâ, katkı maddesi kullanmayan markaları tercih edebilirsiniz, ancak bu mümkün değilse bile bu ürünleri tüketirken mutlaka yanında C ve E vitamini yönünden zengin besinler olmasına dikkat etmelisiniz.

Bugün, çok uzun yıllardır kendi bulundukları bölgelerinde et ürünleri konusunda güvenilir üretim yapan 3 firmayı yazdım. İlki, ülkemizin en iyi küçükbaş hayvanlarının yetiştiği Balıkesir’de 70 yıldır sucuk üretimi yapan Yanturalı ailesinden Vedat Bey’in sucukları. 2.’si Büyükbaş hayvancılığın merkezlerinden biri sayılan Afyonkarahisar’da 45 yıldır et ürünleri üreten yapan Uluçay Et’in Et Enfes markası. 3.’sü ise 1938 yılından beridir Denizli ilinde et ürünleri konusunda hizmet veren ve sağlıklı inovatif ürünler üreten Et Ala markası.

Yanturalı Vedatbey Sucukları

70 yıldır Balıkesir’de özel formülüyle efsaneleşen Yanturalı Sucukları, yıllar içinde ülkemizin beğenilen ve tercih edilen gurme lezzetlerinden biri oluyor. Markasını “Babadan Oğula Değişmeyen Çok Özel Lezzet Mirası” olarak tanımlayan Yanturalı Vedat Bey, 1953’te babasının kurduğu ‘M. Yanturalı Sucukları’nı, 1999 yılında kendi kurduğu ‘Yanturalı Vedatbey Sucukları’yla devam ettiriyor.

Babadan oğula değişmeyen lezzet mirası

2018 yılında kurucu Mehmet Bey’in vefatından sonra da bu lezzet geleneği Vedat Bey tarafından “Yanturalı Vedatbey Sucukları” markası adı altında sürdürülebilir kalite anlayışıyla ve özenle günümüze kadar devam ettiriliyor. Yani Vedat Bey, teslim aldığı lezzet bayrağını aynı titizlik ve kalite anlayışıyla günümüze taşımış oluyor. Bölgede bulunan manda ve sığır büyükbaş hayvanlarının lezzetli ve kaliteli karkas etlerinden, Mehmet Yanturalı’nın geliştirdiği eşsiz baharat çeşnisi ile tamamen doğal ortamda fermente edilen sucuklar, hem Balıkesir hem de Türkiye’nin dört bir yanında birçok satış noktasına büyük bir titizlikle ulaştırılıyor. Bilinçli tüketicilerin güvenli gıdaya ulaşabilmesi düşüncesiyle hareket eden Yanturalı ailesi, kaliteden asla taviz vermeden ürünlerini, güvenle bir şekilde, Türk damak tadına uygun bir lezzet mottosuyla, minimum teknoloji, maksimum doğallık ve hijyenik koşullarda üretiyor.  

Markanın hedefleri

Kaliteli ve lezzetli et ürünlerinin güvenilerek tüketildiği, alışkanlık oluşturan vazgeçilmez bir marka olmak. Hizmet kalitesini daha da yükseltmek için tüketicilerini dikkatlice dinleyip, onların düşünce ve önerilerini dikkate alan, et ürünleri sektöründe lider bir marka olmak. Tedarik zincirindeki şirketlerini de kendi yüksek standartlarına çekerek, birlikte büyümeyi hedefleyen, çalışanlarına bu sistemin önemli birer halkası olduğunu hissettirerek verimliliği sürekli artıran, yalnızca ulusal değil uluslararası bir gıda şirketi olmak. Özetle, çocuklarına yedirmediği ürünü üretmeyen ve her ürününün arkasında duran bir marka olmak.

Et Enfes

Et Enfes Et ürünleri markası, Afyonkarahisar’da 1975 yılından beri faaliyetlerini sürdüren Uluçay Et şirketine aittir. Yaklaşık 50 yıl önce başladığı lezzet yolculuğunda, bölgeye ve bölgenin geleneklerine sıkı sıkıya bağlı kalan Uluçay Et, Genel Müdür Hüseyin Uluçay önderliğinde yoluna devam ediyor. Tamamen yerli bir sermaye teşebbüsü olan Uluçay Et, Afyonkarahisar'ın büyükbaş hayvancılık ile ünlü ilçesi Şuhutlu bir aile şirketidir. Kurulduğu tarihten bu yana firma, Türk Halkına sağlıklı ve üstün kaliteli et ve et ürünleri sunmada çok iddialı.   

Helal sertifikalı ürünleri

Helal Sertifika gibi kalite güvence belgelerine de sahip olan Et Enfes et ürünleri, Türkiye'nin en iyi büyükbaş hayvan cinsi olarak kabul edilen Afyonkarahisar yöresinin özel besi çiftliklerinde yetiştirilen büyükbaş hayvan ırklarından sağlanıyor. Tesise canlı giren büyükbaş hayvanlar, İslami usullere göre kesilerek işleniyor ve sucuk, salam, kavurma, pastırma vs. olarak Türk halkının beğenisine sunuluyor. Bir anlamda Et Enfes’te ürünler çiftlikten mutfağa kontrol altında tutuluyor. Dana kaburgadan yapılan sosisler, nişasta, boya, renklendirici vs. gibi hiçbir katkı maddesi olmadan üretiliyor. Bu sosislerin dışı kuzu bağırsağından içeriği ise % 100 dana etinden ve tamamen elle üretiliyor. Sosislerin lezzeti mangal veya tava da daha bir belirgin hale gelebiliyor.

Markanın hedefi

Gıda güvenliği şartlarına uygun olarak, hijyenik koşullarda üretim yapmak. Kırmızı Et ve Et Ürünleri Üretim teknolojisi kurallarına, uluslararası standartlara ve yasal mevzuatlara bağlı kalarak hareket etmek. Yılın her günü istikrarlı bir şekilde, birinci kalite ürünü, en uygun fiyata ve sağlık kurallarına da bağlı kalarak müşterilerin memnuniyetine sunmak. Kalite standartları hedeflerine göre sistem performansını gözden geçirerek düzeltici, önleyici ve iyileştirici faaliyetleri gerçekleştirmek. Lezzetli bir gıda üretilmesinde insan gücünün bilincinde hareket ederek yıl boyu verilen eğitimlerle çalışanlarının memnuniyetini ve gelişimini sağlamak ve ekip ruhunu oluşturmak.

Et Ala

1938’li yıllara dayanan köklü bir geçmişiyle Et Ala markası, günümüzde 4. kuşak temsilcisi Burhan Sabanoğlu yönetiminde, katkısız sosis gibi inovatif ürünler geliştirerek faaliyetlerine hız vermiş durumda. 80 küsur yıl boyunca Denizli’de hep güven ve başarı ilkesiyle hareket eden Et Ala markası, alanında uzman kadrosuyla emin ve sağlam adımlarla gelişerek ve büyüyerek yoluna devam ediyor.

Helal sertifikalı güvenilir üretim ve inovatif ürünler

Ete kazandırdığı lezzetle bölgenin büyük beğenisini kazanan Et Ala, markalaşma yolunda da yenilikçi ve kaliteden ödün vermeden ilerliyor. Veteriner hekim kontrolü altında, sağlık kurallarına uygun ve hijyenik ortamlarda bir üretim yapan marka, ISO 9001 ve ISO 22000 gıda güvenlik sistem belgelerine de sahip. Ayrıca dürüst ve sağlıklı hizmetin adeta karnesi niteliğinde olan Helal Belgesini de alarak kalitesini arttıran marka, kurumsallaşma yolunda Dünya Perakendeciler Birliğinin FSCC20 belgesini de almış. Bu şekilde et ürünlerinin bilinir adresi olma noktasında hızla ilerleyen Et Ala, içeriğinde nişasta, likit füme ve renklendirici bulunmayan yenilenebilir kuzu bağırsaklarına doldurulmuş, %100 dana sosislerini de üretmeyi başarıyor. Yine Kuzey Afrika kökenli bir lezzet olarak karşımıza çıkan ve Fransa’da oldukça yaygın “Merguez Sosis” üreten marka, bunu bir ihracat ürünü olarak görüyor. Yurtdışındaki Türkler tarafından da çok sevilen lezzetli bu sosis türü, Fas, Tunus ve Cezayir bölgesinde çok tutuluyor. Ayrıca markadan verilen bilgiler doğrultusunda Mağrip Arapçasında buna “mergez” denildiği ve sosis anlamında kullanılan ama sucuk tadında bir lezzet olduğu belirtiliyor. Et Ala’da Merguez Sosis, dana ve kuzu eti karışımından yapılmakta olup özel baharatlarla birlikte harmanlanarak kuzu bağırsağına doldurularak paketleniyor.

Markanın hedefi

Bugün gelinen noktada profesyonel kadrosu ile kaliteli ürün anlayışından ödün vermeden yapılan Ar-Ge çalışmaları neticesinde güçlü ve dinamik yapısıyla sektöründe tartışmasız en önemli markalardan biri haline gelmek.