İran'da, Türkiye ve Rusya'nın katılımıyla geçen hafta içinde bir toplantı yapılmıştı. İran'da gerçekleşen zirvede, Başkan  Recep Tayyip Erdoğan'ın, “Münbiç ve Tel Rıfat'ta yuvalanan teröristleri buralardan temizlemenin vakti gelmiştir” ifadeleri gündeme oturmuş, gözler Türkiye’ye çevrilmişti.

İran'da, Türkiye ve Rusya'nın katılımıyla, Suriye’nin terörden arındırılması ve geri dönüşlerin sağlanması için yapılan toplantının ardından, TSK’nın harekât planı yaptığı PKK-YPG işgalindeki Münbiç, Tel Rıfat ile Kobani ve Ayn İsa bölgelerine Esad’a bağlı rejim güçlerinin mevzilendiği bilgileri gelirken, Suriye güçlerine alan açılmasının bu zirve sonrasında olmasıda ayrıca izlenmesi gereken bir konu.

Hafta içinde Kuzey Irak'ta Dohuk vilayetinin Zaho bölgesinde düzenlenen bir saldırıda ikisi çocuk en az 9 kişi hayatını kaybetti, 23 kişi de yaralandı. Saldırı sonrası Irak'ta ulusal yas ilan edilirken, Türkiye'yi suçlayan Başbakan Mustafa el-Kazımi karşılık verme hakkını saklı tuttuklarını söyledi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise "TSK'dan aldığımız bilgiye göre sivillere yönelik herhangi bir saldırımız olmamıştır" dedi. Bu işin haber boyutu lakin orada bugüne değin Türkiye Cumhuriyetine bağlı askeri güçlerin sivillere yönelik bir saldırısının olmadığı da bilenen bir gerçeklik. 

Gelgelelim konunun esas noktasına Suriye içinde YPG ile yakın ilişkide olan ABD ve Rusya, Türkiye’nin olası bir operasyonuna sıcak bakmıyorlar; ama müdahale etme şansına sahip değiller. İran, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde gerçekleştireceği operasyona/operasyonlara karşı olmakla birlikte ihtimalleri ve hedef bölgelerin önemini yakından analiz ediyor. İran da bu operasyonlara engel olamayacağının farkında ancak yine de Ankara için maliyeti artırma çabasında. Şimdi Kuzey Irak Duhok saldırısını bu bağlamda yeniden okuyalım. Eğer saldırı Türkiye tarafından yapılmış olsaydı şu an tüm dünya televizyonlarında mühimmat parçaları çarşaf çarşaf haber konusu olurdu. Lakin ölen öldüğüyle kaldı. Iraklı siyasetçiler ulaşamadıkları bölgelerden kendilerine gelen haber ve görüntülerle Haşdi Şa’bi üzerinden operasyona başladılar. Haşdi Şa’bi’nin ipinin sahibi Suriye operasyonuna karşı Irak’ta operasyon yapıyor. Daha değişik operasyon haberleri gelmeye devam edecektir. Lakin Dışişleri ve güvenlik birimleri konuları hassasiyetle takip edip doğru bilgi kanallarını açık tutarak dünya kamuoyunu bilgilendirmeliler. Sahada kazanılan zaferler sosyal medyada kaybedilmemeli. Vesselam.