Uydu iletişimi, hava koşullarına bağlı olarak her zaman tam performanslı çalışmasa da birçok alanda hayat kurtarıcı bir teknoloji olarak yerini ve önemini koruyor. Özellikle kırsal alanlarda, şantiyelerde, askeri tesislerde ve kente uzak bölgelerde hâlâ alternatifsiz.

Uyduların bireysel kullanımına baktığımızda genellikle televizyon yayınlarını almak için tercih edildiğini görüyoruz. Ancak şehirlerden uzak bölgelerde uydu telefonu ve internet erişim terminali olarak başarılı uygulamaları mevcut.

Bu teknolojinin günümüzdeki en popüler örneklerinden biri, Amerikan uydu şirketi SpaceX tarafından yürütülen Starlink projesi. Starlink, internet erişimi hizmetini dünya genelinde sunmak için hayata geçirildi ve hâlâ hem uydu fırlatma hem de yerel yönetimlerle lisans anlaşması çalışmaları sürüyor.

Starlink’in yanı sıra yine ABD’li Amazon şirketinin Kuiper adlı benzer bir proje için faaliyette olduğunu görüyoruz. Uydudan internet erişiminde rekabet olması, hem bu hizmetin geniş kitlelere ulaştırılması hem de teknolojik ilerlemenin hız kazanması açısından önemli.

Rekabet, hizmetin kalitesini artırıp fiyatların daha makul seviyelere düşmesini sağlayacağı gibi, gelişen teknolojilerin bu sistemlere uygulanması daha işlevsel hizmetlerle bizi buluşturacak. Daha küçük uydu antenlerinden, kullandığımız cihazlara entegre edilebilecek dâhili uydu antenlerine kadar yeni teknolojiler görebiliriz yakın gelecekte.

Türkiye cephesine baktığımızda millî uydu şirketimiz Türksat’ın kamu uydu hizmetlerinde temel hizmet sağlayıcısı olduğunu, televizyon yayınları için vazgeçilmez yayın iletici hâline geldiğini; sabit telefon, internet ve televizyon yayın erişimi hizmetlerinde de varlık gösterdiğini görebiliyoruz.

Türksat; Kablo TV, Kablonet, Uydunet ve Kablo Ses gibi adlarla sunduğu hizmetlerle, bireysel kullanıcılara alternatif hizmetler sunan bir şirket konumunda. Ancak verdiği hizmetin adının Uydunet olması sizi yanıltmasın, Türksat bireysel hizmetlerini uydudan değil kablo üzerinden sunuyor.

Gelinen noktada Türksat’ın bireysel hizmetlerinin uydudan da sunulması, Starlink ve Kuiper projelerinden ilhamla, uydu internet erişimi hizmetini hem daha erişilebilir hem de daha rekabetçi fiyatlarla sunması günümüzün gerekliliği hâline gelmiş gözüküyor.

Bu çok zor ve maliyetli olmakla birlikte, ABD’li Starlink ve Kuiper şirketlerinin Türkiye’de müşteri edinip bu alanda pazar payı elde etmesine sadece seyirci kalmak yerine, bu noktadaki talep ve müşteri potansiyelini inisiyatif alarak değerlendirmeye en uygun aday millî uydu şirketimiz Türksat, en azından ülke içinde Starlink ve Kuiper firmalarının sunduğu gibi küçük terminallerle uydu hizmetlerini daha rekabetçi fiyatlarla sunabilir. Dilerse ortağı olduğu Eutelsat şirketinin iştiraki OneWeb adlı uydu internet hizmetini Türkiye’de sunmakla işe başlayabilir.

Çünkü millî uydu şirketimiz Türksat’ın Türk vatandaşlarına uydudan internet hizmeti vermiyor olması kulağa hiç de hoş gelmiyor.