Vaktiylehayvancılık ve kasaplık yapan dedeme, bir tanıdığı gelerek ahırında 70 lirakadar edebilecek bir ineği bulunduğunu söyler. Yokluk yılları ya, belli kiparaya ihtiyacı vardı. Ahırından gidip almasını istediği ineği ya satmasını yada etini keserek elde edeceği parasını kendisine vermesini istemiş.

“Pur”dediğimiz taşlı toprağı kazarak, kendine ve ailesine bahçe açmaya da çalışandedem, gider ahırdan ineği alır, kestikten sonra buradan elde ettiği parayıgider arkadaşının eşine emanet eder. Yalnız, bir gariplik vardır bualışverişte. Arkadaşının 70 lira dediği ineğe dedem, 90 lira vermiştir. Budurumu fark eden kadın dedeme, ineğin 70 lira olduğunu hatırlatır. Biraz danüktedanlığıyla bilinen dedem arkadaşı için, “O, inekten ne anlar, benkazandığımı aldım” diyerek parayı teslim eder ve geri döner.

Üstelik ben oyıllarda arkası yırtık kara lastikle kâh bir metre, kâh yarım metre kar içindeayaklarım su içinde okula gidiyor olmalıyım.

Böylebüyüdük, dedemizde hakkaniyeti, kanaatkârlığı böyle gördük. Onun ve Anadolucoğrafyasının bize aşıladığı hakkaniyeti ve kanaatkârlığı, şimdi de dilimizindöndüğünce çocuklarımıza, hatta bizden iki kelam isteyen gençlerimize anlatmayaçalışıyoruz.

Gel gör kidedem; dünya senin bıraktığın dünya değil. Çok değişti. Senin yaşadığın dönemdeAnadolu insanında var olan hakkaniyet ve kanaatkârlık, bugün pek de ortalıktagörülmüyor. Neslimizin bu hale gelmesinde belki de suçun bir kısmı da bizde.İslam’ın emirleri ve Türk örf-adetleriyle sizlere ulaştırılan milli ve ahlaki değerleri,biz aileler ya da eğitim kurumları, çocuklarımıza, gençlerimize aşılayamadık. Dahasonra gelecek nesillerde de nasıl olacağı konusunda pek de bir fikrim yok.

Geleceknesillere aktarmamız gereken sarmaşık sokaklarını, ahlaksızlığı öve övebitiremeyen, milli değerlerin, adaletin dibine dinamit çakan sosyal medya, internet,sinema ve dizi filmler, YouTube fenomenleri, Tik-toklar ve benzerleri aldı.

İslam’ınbereketlendirdiği bu topraklarda, devletin ve kişilerin hakkını savunacakyetkiyi elinde bulunduranlar, tik-toklarda fenomenlik yapıyor. Bulunduğumevkiinin gerektirdiği ağırlığı taşıyamayanlar, vergide usulsüzlük yaptığıgerekçesiyle yargılanan bir oyuncuyla çektirdiği fotoğrafı sosyal medyadankamuoyunun gözleri önüne taşıyor.

Mekânıncennet olsun dedem. Bilesin istedim, artık dünya senin bize bıraktığın gibi birdünya değil. İnsanlar, gelecek nesiller, başka bir şekle evriliyor. Dünya başkabir şekle evrilirken, içinde yaşadığımız yozlaşmış şehirlerin sokaklarındanakan kir, yıkayınca temizlenecek gibi değil…