Millî Eğitim Bakanlığı öğretmen atamalarıyla ilgili çalışmaların devam ettiğini açıkladı. Ocak 2023 itibarıyla kamuda yaklaşık 1 milyon 100 bin öğretmen görev yapıyor. Her yıl ortalama 30-40 bin öğretmenin ataması yapılıyor. Atamalar, ağustos ve şubat aylarında yapıldığı için öğretmen adaylarının öğretmen atamasıyla ilgili durumun netleşmesiyle ilgili beklentileri kamuoyunun dikkatinden kaçmıyor.

Eğitim Fakülteleri 40 binin üzerinde mezun veriyor. Fen edebiyat fakültesi mezunları da sayıya dahil edildiğinde her yıl 100 binin üzerinde üniversite mezunu atama listesindeki yerini alıyor. Her yıl 100 bin öğreten ataması yapılmadığına göre şu anda atama bekleyen tahminen 500 bin öğretmen adayı bulunmaktadır.

Bu sayı 20-30 bin atama yapılarak eritilemez. Fakat her mezun doğal olarak öğretmen olmayı, atamasının yapılmasını bekler. Çünkü insanlar eğitimini aldığı işi yapmak ister.

MEB’in öretmen açığı var mı?

Millî Eğitim Bakanlığı 2016 yılından beri hiç 50 bin öğretmen ataması yapmadı. Okullarda ne kadar öğretmen açığı bulunmaktadır, ücretli öğretmen sayısı kaç?

Sorular birbiriyle bağlantılı. İşin aslına bakmakta fayda var. MEB bünyesinde kadrolu ve sözleşmeli 1 milyon 100 bin öğretmen görev yapmaktadır. Türkiye’de toplam ilkokul, ortaokul ve lise öğrencisi sayısı ne kadar? Açıklamalara göre 2022-2023 eğitim öğretim yılında yaklaşık 19 milyon öğrenci eğitim öğretim görmektedir. Yani her bir öğretmene 17 öğrenci düşmektedir. Bu durumda öğretmen ihtiyacının olmaması gerekir,

Neden ücretli öğretmen görevlendiriliyor?

Her öğretmene 17 öğrenci düşüyorsa normal şartlarda öğretmen ihtiyacı olmaması gerekirken bu eğitim öğretim yılında 80 binin üzerinde ücretli öğretmen görevlendirildi. Bu işte bir terslik olmalı.  İşin özü şu: Millî Eğitim Bakanlığı şehir merkezlerinde okulların tamamına öğretmen görevlendiriyor, hatta il ve ilçe emirleriyle okullardaki norm ihtiyacına bakılmaksızın özür grubu tayinleri yapılıyor.  Her eğitim çalışanı da doğal olarak şehir merkezinde çalışmak istiyor, aile birliği, eşlerin iş durumu vs. bunu zorunlu kılıyor.

Ücretli öğretmenlerin neredeyse tamamı kırsal kesimlerde ve taşra okullarında görevlendiriliyor. Şehir merkezinde öğretmene okul bulunamazken taşrada öğrenciye öğretmen bulunamıyor. Bundan dolayı da ücretli öğretmenle eğitim öğretim faaliyeti yürütülmeye çalışılıyor.

100 bin öğretmen ataması yapılır mı?

Yüz bin öğretmen adayının atamasının yapılmasını canıgönülden isteyenlerdenim. Fakat sahanın gerçekleri ve yukarıda anlatmaya çalıştığın tıkanmışlıktan dolayı maalesef 100 bin öğretmen ataması yapılmayacak gibi.  Seçim senesinde belki de şartlar zorlanır ve maksimum sayıda atama yapılır.

Ücretli öğretmenler KPSS’siz atanır mı?

Kamuoyunun beklentisi her atamanın kriterinin olması yönünde. Yani KPSS puanı olmadan yapılacak bir atama sırada bekleyen 500 bine yakın öğretmen adayının büyük tepkisini çeker. Olması gereken kriterlerle çok oynamamak ve her branşa ihtiyaç nispetinde kontenjan vermek. Öğretmen yetiştirme sistemi gözden geçirilmeli ve Eğitim Fakültelerine ihtiyaca göre öğrenci alınmalıdır. Aksi takdirde atama bekleyenlerin sayısı milyonu bulacak.