Türkiye sağlık sisteminde altın çağını yaşıyor. Yapılan şehir hastaneleri, bu hastanelerin içlerinin teknolojik sağlık cihazlarıyla donatılması, o cihazları kullanacak personelin atanması ve olmazsa olmaz sağlık çalışanları. Hemşire, bakıcı, doktor tüm personel... Türkiye sağlık sisteminde dünyaya örnek olacak bir duruma geldi. 

Bundan 20-25 yıl önce hastanelerimizin içler acısı halini bilenler bilir. Bilenler de bilmeyenlere anlatsın diye bir tabir vardır ya, ya da anlatılmaz yaşanır diye. Kimse o dönemleri yaşamamalı. O dönemleri yaşamayanlar gerçekten çok şanslı. Külliyen sıkıntıydı sağlık sektörü.

Zaman zaman Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da söylediği ‘Aaaah rahmetli Savaş Ay olsaydı da o günleri anlatsaydı’ dediği günler…

O devir geçti Allah’a çok şükür. Öyle bir geçti ki Türkiye dünyada parmakla gösterilen ülke oldu. Yapılan sağlık yatırımlarında Türkiye dünyanın gıpta ile baktığı duruma geldi.

Özellikle pandemide Türkiye’nin bu salgın hastalık öncesi gardını alması salgını hasarsız atlatmamızı sağladı. Virüs mikrobuna bulaşan vatandaşımız evlerinden alındı, hastanelere yoğun bakımlara kaldırıldı. Hiçbir zaman yoğun bakımlar ve hastaneler yüzde yüz doluluk göstermedi. Türkiye’nin hiçbir hastanesinden biz Covid-19 yoğunluğundan dolayı hizmet veremiyoruz şikayetleri alınmadı.

Kısacası salgının dalgaları arasında yaşanan git-gellerle sağlık krizi olmadı. Ardından Türkiye kendi aşısını yapan ender ülkeler arasında yerini aldı. Sonrasındaysa Türkiye aşı sıkıntısı çeken ülkelere de aşıyı ücretsiz vererek dünyaya örnek oldu.

Efendim zaman zaman duymuşuzdur. Amerika’da sakın hasta olma. Tedavisi ve ilaçları çok pahalı. Hakeza Avrupa’da da aynı. Bunların yanında yaşanan bir de hekim sıkıntısı. Türkiye son 20 yıldır bu yönde büyük bir sıkıntı çekmedi. Randevu sıkıntısı yaşanan dönemlerde bile Sağlık Bakanlığı ek mesailerle işi çözmeye çalıştı hala da çalışıyor. Sağlık çalışanlarımız büyük bir alkışı hak ederken Türkiye bu konuda parmak ısırtıyor.

 

İster radyolojik görüntüleme olsun ister ilaç tedariki olsun isterse cerrahi müdahale olsun Türkiye sağlık sektöründe son 20 yıldır sınıfta kalmadı.

Bunların yanında devletin yanında yapılan sağlık kuruluşları da depreme dayanıklılık testlerini de başarıyla geçti.

İnsan, sağlığı bozulmayınca sağlığının kıymetini bilmiyor.

Her şeyin başı sağlık.

Herkese sağlıklı günler dilerim

Yeniden görüşmek üzere…