Türkiye'nin dört bir yanındaki yöresel lezzetleri, geleneksel yöntemlerle üreten ve tüketiciyle buluşturan çok sayıda markamız bulunuyor. Anadolu'nun zengin mutfak kültürünü tanıtmak ve korumak amacıyla faaliyet gösteren bu firmaların ürün yelpazesi de oldukça geniş. Yerel kahve, doğal sirke, incir ekşisi, ev salçası, yöresel çikolata, bakliyat, meze, tatlı, kuru yemiş, baharat gibi çok şey yer alıyor. Geleneksel yöntemlerle yerel malzemeler kullanılarak üretim yapan bu markalar, lezzetlerini özgün hâliyle sunmaktalar. Dolayısıyla Anadolu'nun bu doğal lezzetleri orijinal hâliyle tüketiciye sunulmakta ve Türkiye'nin dört bir yanından da tercih edilmektedir.

Bugün dört ilimizden yerel lezzet üreticilerini yazıma konu ettim. Birincisi Adana’dan “Bitter Çikolatacım”, ikincisi Isparta’dan “Hesnarose Gül”, üçüncüsü Aydın’dan “Dema incir ekşisi”, dördüncüsü ise Çanakkale’den “Nergün Hanım”.  

Bitter Çikolatacım

2016 yılında, Güler Uysal tarafından Adana'da kurulan Bitter Çikolatacım, kısa sürede çikolata severlerin vazgeçilmez markası hâline geliyor. Küçük yaşlardan beri çikolataya olan tutkusuyla tanınan Güler Uysal, Türkiye’nin en iyi çikolata üreticilerinden biri olmayı hedefliyor. Yurt dışındaki çikolata okullarının ustalarından özel eğitimler alarak Bitter Çikolatacım markasını kuran Güler Hanım, 2024 yılı içerisinde yayına girecek olan online satış kanalıyla da çikolatalarını tüm Türkiye'ye ulaştırmayı amaçlıyor. Kısa sürede Adana'da ve tüm Türkiye'de ünlenen Bitter Çikolatacım, Güler Hanım’ın deyimiyle “çikolatalarıyla insanları mutlu ediyor”.

En lezzetli çikolatalar

Temel amacının Türk halkına en kaliteli ve en lezzetli çikolataları sunmak olduğunu belirten Uysal, “Dünyanın en iyi çikolatacılarıyla iş birliği yapıyoruz. Belçika'nın ikonik çikolata markalarından getirdiğimiz özel çikolataları, Türk damak tadına uygun olarak işliyoruz. Bitter Çikolatacım‘da sütlü, beyaz, meyveli, spesiyal gibi her zevke hitap eden çikolata çeşidimiz var. Müşterilerimiz ister sade, ister dolgulu, ister klasik, ister modern, 187 çikolata çeşidi arasından aradığı çikolatayı mutlaka bulabilir. Ayrıca vegan ve sıfır şeker içeren çikolatalarımızı da özel müşterilerimiz için hazırlıyoruz.” şeklinde konuşuyor.

Özel günler için tasarımlar

Marka, bana da kendi resimlerim olan özel bir çikolata yaptığı gibi, özel tasarım çikolatalar da üretiyor. Kız isteme, söz, nişan, yılbaşı, bebek, doğum, doğum günü, evlilik yıl dönümü, anneler günü, babalar günü gibi özel günler için en güzel çikolatalar Bitter Çikolatacım'da bulunabiliyor. Ayrıca Güler Hanım’ın iddiasına göre, marka Türkiye'nin en büyük çikolata showroom'una da sahip.

Hesnarose Gül

Marka, 2023 yılının ağustos ayında Cemil Said Demirdöğmez tarafından kuruluyor. “Isparta'nın meşhur güllerinin aromasını, şifasını ve kokusunu keşfettikten sonra insanlarımızın da bunu görmesi ve faydalanması adına bu yola çıktık.” diyen Cemil Bey, Hesnarose olarak tüm ürünlerinde doğallığı ön planda tuttuklarını belirtiyor.

Eşsiz bir tat

Benim de deneyimlediğim gül kahvesi ile ilgili Cemil Bey, “Bizim özellikle en dikkati çeken ve üzerinde durduğumuz ürünümüz olan gül kahvesi, tamamen Isparta gülünün kahve tanecikleriyle buluştuğu eşsiz, yumuşak tat bir kahvedir. Bunu içen herkes, içinde gül tanelerini fark edip tadını alabilir. Kesinlikle gül aroması, gül esansı vesaire kullanmıyoruz. Bu ürünün özelliği, şifa kaynağı oluşudur. Rekabet ortamının çok olduğu Isparta da Hesnarose'un en önemli tarafı, tamamen doğal ürünler üretmesi ve taviz vermemesidir. Çok satarak kâr etme peşinde değil, az satalım ama insanlarımız faydalansın düşüncesi ile ilerlemekteyiz.” demektedir.

Doğal ve benzersiz ürünler

Üretim yeri Isparta olan markanın başta gül kahvesi, gül suyu, lavanta sabunu, aloe vera sabunu ve gül sabunu gibi ürünleri bulunuyor. Firmanın sabunları tamamen el yapımı ve katkı maddesi olmayan ürünler. Gül kahvesi dâhil çok beğenilen markanın ürünleri, orijinal ve benzersiz olması sebebiyle de halkımız tarafından çok tercih ediliyor. Sadece perakende olarak değil, mağazalara ve zincir marketlere toptan olarak, ürünlerini standıyla beraber gönderen firma; fiyatlarını da gayet makul tutmaya çalışıyor. Gülün sezonluk olması ve ürünlerde taze kullanılması sebebiyle fiyatlar zaman zaman değişse de fazla bir kâr güdülmeden faaliyete devam edilmektedir.

Dema incir ekşisi

Aydın Germencik iline bağlı, eskiden Rumların yaşadığı Mursalli köyünde yaşayan Erhan Demir, “Dema incir ekşisi“ adı altında patentini de aldığı yeni bir ürün geliştiriyor. Sağ olsun bana da gönderdi; test ettim, gayet lezzetliydi. İncir ekşisinin sayısız faydası olduğunu anlatan Erhan Bey, önceden Anadolu’da ve bu köyde yasayan Rum vatandaşların yaptıklarından etkilenerek bu ürünü geliştirdiğini belirtiyor.

Yatırımcı arıyor

Eşi ile birlikte kendileri için yaptığı bu ürünü, uzun araştırma ve deneyler sonucu hayata geçirdiklerini söyleyen Erhan Bey, adını da geçmişten gelen tat diye ve nar ekşisine benzediği için “Dema incir ekşisi” olarak belirlemiş. Üretici belgesi karşılığı, Tarım ve Orman Bak anlığı izni ile evindeki küçük atölyesinde üretim yapan Demir, bu ürünü büyütmek istediğini ancak yatırım imkânı olmadığını belirterek projeyi hayata geçirmek için sponsor veya yatırımcı aradığını da sözlerine ekliyor. 

Tüm atıklar değerleniyor

İncirin suyu pekmeze çevrilerek dinlendiriliyor ve akabinde incir ekşisi ortaya çıkıyor. Sadece incir ekşisi değil, aynı zamanda üretim anında ortaya çıkan atıklar da değerlendirilip ekonomiye kazandırılıyor. İlk üretim incir suyu, incirli gazoz, incirli kola, incirli dondurma, incirli enerji içeceği gibi çeşitli şekillerde değerlendiriliyor. Özü ve şekeri lezzetli olan incirin posası kurutularak Türkiye’de ilk kez incir unu üretiliyor. Kuruyan posadan elde edilen çekirdeklerden de incir yağı elde ediliyor. Ezilmiş çekirdekler kavrularak ondan da incir kahvesi elde ediliyor. Ayrıca ezilmiş çekirdekler, sabun içine katılıp incir çekirdekli sabun olarak ortaya çıkıyor. Kısacası üründen hiçbir artık kalmıyor. Erhan Demir, tüm anlattıklarının hepsinin denenerek hayata geçirildiğini de sözlerine ekliyor.

Nergün Hanım

Çanakkale ilinin Bayramiç ilçesine bağlı bir köy olan Karaköy’de yaşayan Nergün Varol, başta kızı Hafise Varol olmak üzere tüm ailesiyle birlikte ürettiği doğal ürünleri sağlıklı mutfaklarla ve sofralarla buluşturmaya gayret ediyor.

Katkı maddesiz üretim

İstanbul’da gerçekleşen bir fuar vesilesiyle tanıştığım Varol ailesi, gerçekten günümüz dünyasında çoğu yiyeceklerin katkı maddeleri ile dolduğu bu zamanda, ürettiği sağlıklı ve doğal ürünleriyle hem lezzetli hem de güvenilir yiyecekler sunuyor. Ürünler, herhangi bir markette bulunabileceklerden oldukça farklı. Rafine şeker, koruyucu ve katkı maddesi içermeyen yiyecekler hem sağlıklı hem de lezzetli yapısıyla yeme alışkanlıklarını daha faydalı hâle getirecek şekilde hazırlanıyor. Hepsi ayrı ayrı faydalı ve vücut için sağlıklı olan ürünler hem çok çeşitli hem de lezzetli.

Sağlıklı beslenmenin adresi

Nergün Hanım’ın Çanakkale'nin doğal ortamında bulunan köyünde ürettiği lezzetli ve faydalı ürünler sağlıklı beslenmek isteyenlerin adresi niteliğinde. Güvem marmelatı, kuşburnu marmelatı, domates salçası, erişte gibi ürünlerle damaklar şenlenirken sağlık da ihmal edilmiyor. Kalp rahatsızlıkları, meme kanseri gibi hastalıklara karşı koruyan vitaminlerle dolu ürünler bağışıklık sistemini güçlendirmeye de yardımcı oluyor. Burada sadece doğal yiyeceklerle değil; aynı zamanda çeşitli otlar ve bitkilerle nane, meyve çayları, meyve suları gibi doğal içeceklerle de daha sağlıklı bir hayata adım atılabilir.