Ali Koç’u sizinle tanıştırmama gerek yok, ama siz de yeterince tanıdığınızı düşünmeyin.

Tarihi bir gün olarak kayıtlara geçen 23.02.2020’den itibaren Ali Koç’u daha yakından TANIyacaksınız.

Çünkü gövdesi yeterince toprağa tutunmamış toy fidanlar, asırlık çınarlara özenip fırtınaya kafa tutarsa, ağaç olmayı bırakır sağa sola zarar verme istidadına sahip birer oduna dönüşürler.

Ali Koç da Fenerbahçe’nin tarihi yenilgi aldığı maç sonrası bir taraftarın istifa çağrısına üzerine atlayarak cevap verdi. İstifa sesleri yükseldikçe daha da agresifleşeceğini ve Türkiye’ye sadece kendisinin değil, temsil ettiği zihniyetin de gerçek yüzünü göstereceğini düşünüyorum.

ŞARK KURNAZLIĞI

Fenerbahçe’nin son dönemde yaşadığı hezimetler nedeniyle hedef olmamak için okları kurnazca Trabzon’a ve Berat Albayrak’a doğrultma çabası bu zihniyetin küçücük bir tezahürüydü sadece…

Ali Koç’un çiğliğini gösteren net fotoğraf karelerinden biri bana göre Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ziyaretleri sırasındaki iki farklı beden diliydi.

2016’da Rahmi Koç ve kardeşi Ömer Koç ile Erdoğan’ı ziyaret eden Ali Koç, kırık kolunun acısından mıdır bilinmez, Cumhurbaşkanı’nın huzurunda edepli ve mütevazı bir fotoğraf vermişti.

2019’da ise gezide Divan’ı tahsis ettiği tayfayla birlikte İmamoğlu’na destek verdikleri 23 Haziran sonrası Fenerbahçe Başkanı olarak Erdoğan tarafından kabul edildi.

İKİ FARKLI ADAM

Ali Koç, o gün koltukta ‘GS’nin amblemi aslana benzer’ bir edayla oturuyordu.

O oturuştaki kibir, geride kalan 6 aylık zaman zarfında Koç’un diline de yeterince yansıdı.

Parasına ve iki yenilginin ardından kimseyi tanımayan taraftarlık mefhumuna güvenerek siyaseti tehdit edecek kadar küstahlaşan Ali Koç, aslan değil, kanadının kırılmaya namzet bir kuş olduğunu da önceki akşam öğrendi.

Şimdiden söyleyebiliriz ki, Fenerbahçe Başkanlığı yakında bitecek ama Ali Koç’un son dönemdeki siyasi dili ne yazık ki ticari hayatını da zehirleyecek.

Ülkeye hep perde gerisinden müdahil olan Koç Ailesi, gezi terörüne Ali Koç üzerinden aleni destek vererek tüm gizemini ve efsununu kaybetmeye başlamıştı.

Bu kaybediş, Ali Koç’un FB Başkanlığı ile taçlandı.

GERÇEK YÜZÜ KARANLIK

Koç’un FB Başkanlığı döneminde ortaya koyduğu kibir, ne yazık ki FB’nin, Fenerbahçelilerin değil; bir avuç azgın azınlığın ‘siyasete, Erdoğan’a ve Anadolu insanına’ bakışının vücut bulmuş hali.

Yazıyı da Ali Koç’un derdinin ne Fenerbahçe ne ağaç ne demokrasi ne de adalet olmadığının ipuçlarını veren bir bilgiyle bitireyim.

Koç Grubu, Arçelik’ten, Opet’e, Fiat’tan Ford’a, Migros’tan Koçtaş’a onlarca şirketle milyonlarca müşteriye hitap eden devasa bir şirketler topluluğu….

Ali Koç, Yönetim Kurulu Başkan Vekili olduğu Koç Grubu’nda halen Yapı Kredi ve Ford Otosan’ın Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı da yapıyor.

MÜŞTERİLERİ SATIYORLAR

Yapı Kredi Bankası, Paro isimli Sadakat Kart Programı üzerinden üyelerine çeşitli avantajlar ve indirimler sağlıyor.

Koç; kredi kullandırdığı, avantaj kartlarla üye yaptığı, kredi kartlarıyla her gün milyonlarca insana benzin ve mazot başta olmak üzere binlerce ürün sattığı şirketleri aracılığıyla topladığı datayı ise TANI isimli yine grubun ‘izinli pazarlama şirketi’ üzerinden satışa sunuyor. Yani Koç Grubu’nun herhangi bir markasından alışveriş yapmışsanız ve bilgilerinizi paylaşmışsanız bu data havuzuna dahil oluyorsunuz.

TANI, elindeki datayı kullanarak reklam ve tanıtım çalışmaları yapmak isteyenlere yönelik bir sunum hazırlamış. Bu sunumda ‘izinli ve hedefli pazarlama’ adıyla verilen hizmetler anlatılıyor.

İZLENİYORUZ FİŞLENİYORUZ

Sunuma göre her gün bu bilgi havuzuna 7 bin 500 satış ve servis noktasından, 200’ün üzerinde detayı açıklanmayan veri kanalından ve günlük 320 bin alışveriş işleminden veri akıyor.

Sıkı durun… Tanı Şirketi sunumda ellerinde 44 Milyon’dan fazla müşterinin kaydı bulunduğunu, 32 milyondan fazla internet kullanıcısının alışveriş ve kullanım alışkanlıklarını izlediklerini, 18,9 milyondan fazla sadakat kart kullanıcısının alışkanlıklarına erişebildiklerini ilan ediyor.

23’ün üzerinde sektörde 65’in üzerinde markanın datasını yönettiklerini belirtiyor.

Buraya kadar ki kısmı bile “Koç Grubu bu datayla neler yapabilir” diye sordururken, sunumda yer alan “İşimizin Özü Veri: Zehra Hanım’ın Dönüşümü” başlıklı sayfa her şeyi özetliyor.

ZEHRA HANIM ASLINDA KİM?

Zehra Hanım, sunumda pejmürde bir eşarp ve güneş gözlüğüyle sunulan örnek bir profil.

Müşterinizi tüm yönleriyle tanıyın” başlıklı bölümde Zehra Ceylan isimli profille ilgili sırasıyla şunlar yazıyor: 27 yaşında. İmam Hatip Lisesi ve Üniversite Mezunu. Bekar. Mesleği Reklam ve Halkla İlişkiler. Edebiyat ve Din-Mitoloji konulu kitaplardan hoşlanıyor. Siyasetle ilgileniyor. Romantik filmlerden hoşlanıyor. Network, İpekyol, Aldo Shoes, CixShoes, Esse markalarını beğeniyor. Fenerbahçe taraftarı, Yengeç burcu, IBM lenova ve iPhone 4 kullanıcısı, TTNET kullanıcısı, E-ticaret sitelerinden sıklıkla alışveriş yapıyor. Ortalama ayda X TL harcıyor.

KOÇ HOLDİNG’İN NEFESİ ENSEMİZDE!

TANI Şirketi, Zehra Ceylan olarak örneklendirdiği müşterinin Mağaza Ayak İzi başlığında ‘A markasında toplam harcamasının 587 TL, sepet ortalamasının 84 TL olduğunu, 3 ayda bir alışveriş yaptığını, hafta içi 16.00’dan sonra alışveriş yapmayı tercih ettiği’ bilgisini müşterilere sunabileceğini ifade ediyor.

Sunumda Zehra Ceylan örneğindeki herhangi bir müşterinin hangi AVM’de, hangi mağazada, hangi reyonda olduğu bilgisine ulaşabildiklerini de şu bilgilerle açıklıyor: “Mobil Ayak İzi: Şu an Y AVM’sinde. X Mağazasında pantolonların yanında. Son 1 aydır 4 kez Y AVM’sine gitmiş. Mobil aplikasyonu her hafta kullanıyor.”

İMAMOĞLU SEVDASI SİYASETİ DİZAYN İÇİN

Dilerseniz Koç Grubu şirketi Tanı’dan “Hangi müşterilerim harcamalarını neden azaltmış? Hangisi evlilik evresinde? Hangisi klasik müzik seviyor? Şu an mağazamda hangi müşteriler var?” sorularına cevap bulabileceğiniz de sunumda belirtiliyor.

İzinli verilerin Paro aracılığıyla toplandığı vurgulanan sunumda SMS ile 8,3 Milyon, doğrudan postalama ile 2,8 Milyon E-Posta ile 3,6 Milyon, Custom Audience ile 11,8 Milyon kişiye ulaşabilirken, 2,9 milyon araç sahibine de yine isteyeni bir tıkla eriştirildiği kaydediliyor.

Sunumun ana başlığı daha da orijinal: Veriye Veli dedirtiriz.

Şimdi Koç Grubu’nun İmamoğlu sevdasını, Ali Koç’un siyasi tehditlerini daha iyi anlamışsınızdır.

Bakalım ‘Zehra Hanım’ın Dönüşümü’ ne kadar daha sürecek…

Bu arada sizin de bir ‘siyasi proje’niz varsa Ali Koç’tan destek alabilirsiniz.