Henüz konuşmak için çok erken, bir Anadolu deyişiyle köprünün altından daha çok sular akacak ama Türkiye gibi seçim akşamlarında, bir sonraki seçimin konuşulduğu ülkelerde siyaset bir nevi insanların nefes alma biçimidir. Ve şimdi herkesin merak ettiği bir şey var: Meral Akşener’in İYİ Parti’si kimden, ne kadar oy alacak?

Öncelikle MHP’den başlamak lazım, çünkü Akşener’in kitlesinin büyük bir çoğunluğunu MHP tabanı oluşturuyor. MHP’nin içinde yıllardır var olan; kafalarda oluşan köylü, muhafazakâr, milliyetçi grubunun özellikle “köylü” kategorisinin dışında kalan, 1980 olaylarının yaşandığı dönemde gerek aile gerek arkadaş çevresi gerekse CHP’nin konumu gereği milliyetçilik uğruna ülkücü olan ama siyasi bakış açısı olarak sağdan daha çok solun düşüncelerini benimseyen bir kitle vardı. Bu kitle 1980 kavgalarından dolayı hiçbir zaman CHP’ye tam manasıyla ısınamamış ve sürekli güvenecek bir liman aramıştı. İşte o liman, Akşener’in İYİ Parti’si oldu.

MHP, 1 Kasım 2015 seçimlerinde %11.90’dı ama 7 Haziran sonrası çıkan kaos, o dönem koalisyon hükümetinin kurulamayışı MHP’nin 7 Haziran’da 16.29 olan oyunu, 1 Kasım’da birkaç puan aşağı çekmişti. Yani bir ortalama söyleyecek olursak MHP’nin %14 oyu var. Ve bu oyun %50 ila 60’ı önümüzdeki dönem İYİ Parti’ye oy vereceğe benziyor. Bana göre İYİ Parti’ye, MHP’nin oyundan rahatlıkla 7 puan verilebilir.

CHP, Akşener’in İYİ Parti’sine en çok seçmen kaybeden ikinci parti. Elinde dosyalarla, özellikle Aydın Doğan medyası tarafından parlatılan, CHP’de bir “umut” olarak piyasaya sürülen, kaset operasyonuyla alelacele koltuktan indirilen genel başkanın yerine geçirilen Kılıçdaroğlu, beklenilenin belki de binde birini bile veremedi. Adalet Yürüyüşü haricinde, kendi kitlesi adına hiçbir siyasi bir atılımı olmayan Kılıçdaroğlu’nun koltuğu her seçim sonu sallansa da kurnaz parti içi siyasi politikasıyla kendini hiçbir zaman yıktırmadı. İşte tıpkı, MHP’de Bahçeli’yi değiştiremeyenlerin İYİ Parti’ye geçmesi gibi CHP’de de koltukta oturanı değiştiremeyenler durdukları yeri değiştirecek. Ve bu sayı emin olun, MHP’ninkiyle aynı.

CHP, 7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinde %25 oranında oy aldı. İYİ Parti şu an için kendisini merkez sağ gibi göstermeye gayret etse de Ecevit’in “Ortanın Solu” politikası gibi “Ortanın Sağı” politikasını izliyor. CHP’lilerin Erdoğan’ı yıkmak için, her şeyi göze alacaklarını da düşününce en az %30 ila %35’lik bir oyun CHP’den İYİ Parti’ye kayacağı görülüyor. Yani bir 7-7,5 puanda CHP’den İYİ Parti hanesine yazabiliriz.

HDP’nin seçmeni, MHP tabanlı İYİ Parti’ye hiçbir zaman sıcak bakmaz bu yüzden %0,1 bile oy alamaz HDP’den İYİ Parti. AK Parti’den de “en iyi ihtimalle” %0,5 oy alır ki, referandum sürecinde “hayır” diyen AK Partililerin tepkisi Erdoğan’a değil, sistemi tam olarak anlatılamamasınaydı, kimse bu kitleyi kendi hanesine yazmasın. Toplamda AK Parti’den sürpriz olacak %0,5’iyle İYİ Parti’nin oyu %15 olur.

Akşener, FETÖ’cü mü bilmem ama FETÖ’cülerin Akşener’ci olduğu kesin. Köşede bucakta sinip, AK Parti’nin gitmesini bekleyen FETÖ’cüler ve hapisteki FETÖ’cü yakınları da “bir umut” diyerek İYİ Parti’ye oy verecektir. Diğer küçük partilerden gelecek oylarla birlikte buradan da muhtemelen %1,5 oy alır. Yani yuvarlarsak, Akşener’in partisi, “en iyi ihtimalle” %16,5 oy alır ki, bu oyu da yine Erdoğan’a muhalif olan kitlenin içindeki bölünmeden gelen oylar oluşturur.

Sonuç olarak AK Parti seçmen kaybetmez, olan yine Akşener’i parlatanlara olur. Muhaliflerin bölünmesi AK Parti’nin işine bile gelir.