Bu hafta iki film seyrettim, az bilgime çok şey ilave ettim. Bu 2 film milletimizin ve dünyanın yakından takip ettiği 2 hassas bölgeyle alakalı idi."Sema İçin" filmi Suriye dramını Halep özelinde anlatan bir belgesel. Diğeri Kırım'ın efsanevi lideri Mustafa Cemil Kırımoğlu'nun hayatını anlatan "Mustafa" belgeseli. Özünde iki meselede birbiriyle bağlantılı olduğu için tevâfuk etti, başlıkta konuyu birleştirdim. Çünkü Semaların kurtuluşu için Mustafalara ihtiyaç var.

Kırım'ın dramı 1774 Küçük Kaynarca Anlaşması’ndan sonra Rusların eline düşmesiyle başlıyor. Acıların zirve yaptığı yıllar, 2. Dünya Savaşı’ndan sonraki döneme tekâbül ediyor. Savaştan sonra Stalin'in talimatıyla yanlarına hiçbir şey almadan hızlı bir şekilde trenlere bindirilerek Sibirya, Özbekistan gibi farklı yerlere sürülüyorlar.

6 aylık Mustafa Cemil ailesiyle beraber Özbekistan’a gönderiliyor. Yetişkinliğiyle birlikte Kırım için özgürlük mücadelesine başlayan Mustafa Ağa hücre hapsine tabi tutulur. Akıl sağlığının yerinde olmadığına dair rapor çıkarılmak için hastaneye sevk edilir. Yaşadığı sıkıntılara rağmen asla ferâsetini kaybetmez. Direncini ve inancını korur. Defalarca ölüm orucu tutar. Hatta 300 günle dünyada en uzun ölüm orucu tutan insan olarak kayıtlara geçer.

Herkesin unutmaya yüz tuttuğu bir zamanda Kırımlıların ana vatana dönmeleri için mücadele başlatır. Sovyetlerin yıkılma döneminden başlayarak çok sayıda insan, anavatanına döner. Sovyetlerin çökmesiyle beraber Kırım Ukrayna'ya bağlanır. Kırım halkı göreceli bir rahatlığa kavuşur.

Komünizmin perişan ettiği Rusya adeta küllerinden doğarak yeniden toparlanır. Ruhunda emperyalizm olan Ruslar, sağa sola sarkmaya başlarlar. Özellikle Karadeniz kıyıları hedeflerindedir. Yeni komşu ülkelerin sınırlarında yaşayan Rus kökenliler, yeni işgaller için iyi bir malzemedir. Önce Gürcistan sonra Kırım hedef tahtasına konur. Kırım işgal edildikten sonra da sahte bir referandum yapılarak topraklar, Rusya'ya bağlanır. Böylece Kırım Türkleri için yeni bir çileli dönem daha başlar...

Bütün bu hikâye, şu anda Ukrayna milletvekili olan Mustafa Cemil Kırımoğlu hakkında yapılan Mustafa adlı dramatize belgesel filmde anlatılıyor. Bu filmi pazar günü kendisi ve eşinin de katıldığı Darbe Direniş Özgürlük Film Festivali’ndeberaber seyrettik. Mustafa Ağa, filmden önce kısa bir konuşma yaptı. Haklı davalarından asla vazgeçmenin sözkonusu olmayacağının altını çizdi.

Sema İçin filmini; Suriyelilerin Türkiye’de ne işi var, diyenlerin mutlaka seyretmesi lazım. Filmin yönetmeni Waad El Katib. Halep’te iktisat okurken elinde kamera, gördüğü her şeyin çekimini yapan meraklı bir öğrencidir. Adeta “kameralı kız” olarak dolaşırken Suriye olayları patlak verir. Halep’te halk rejime karşı ayaklanır... Waad birlikte mücadele ettiği Dr.Hamza Katib’le evlenir. Çok kötü şartlarda oluşturulan hastanede yaralıları kurtarmak için verilen büyük çaba yürek burkan görüntülerle anlatılıyor. Bütün bunlar yaşanırken elbette Waad’ın kamerası kayıttadır. Halep’te yaşanan trajediyi, kızı Sema üzerinden anlatıyor.Rus uçaklarının bombalarıyla yok edilen şehrin ve halkın acısını seyretmek için kalbinizin sağlam olması lazım.Waad Hanım ailesiyle birlikte İstanbul’daydı.

İki coğrafya birbirinden uzak olsa da katliamı yapan Ruslar, katledilenler Müslümanlar...