Yazdık… Medeniyet için hüzünlenen ve şuur sahibi insanlar kazanmak ve kazandırmak için yazıyoruz. Siyasi hareketlerin, ihtilallerin anatomisini çıkarmış yüzlerce insanı kaleme alıyoruz. Halk hareketleri, lidersiz hareketler, karargahsız hareketlerin mahiyetini titizlikle tahkik etmiş insanları yazıyoruz. Lakin bizim elimizde her türlü yazma eser bulunan ve büyük badireler atlatmış medeniyetimizin her zerresini ilmikilmik takip eden insanları anlayamıyoruz. Daha acısı kendi medeniyetimizin öncülerinden olan nizamülmilkün siyasetnamesini anlamaktan aciz durumdayız.

Çözüm:

İnşasını gerçekleştirdiğimiz lakin ihyası ile hala devam etmekte olan bu medeniyetin şahlanışını ancak tasavvuf kalelerinde cihad ruhunu insanlarımıza anlatan alimler ve mutasavvuflar gerçekleştirebilir. Bir medeniyette medrese eğitimi ihya sürecinin başıdır. “Medrese terör yetiştirir” gibi bir cümle katiyen yanlıştır. Çünkü nizamülmülk medresenin tohumudur. Medresede yetişmiştir. Medrese ile medeniyetini inşa etmiştir. Hasan sabahta medresede yetişmiştir. Lakin kendisine aktarılan ruhu kavrayamadığı için şuur sahibi olamamış ve kurulan medeniyeti yıkmak için çaba sarfetmiştir.

Lider melikşah yardımcıları nizamülmülk olduğu sürece bizler alimlerimiz ve tasavvuf ehli insanlarımız ile bir medeniyetin ihyasını gerçekleştirebiliriz. Lidersiz değiliz. Çünkü lidersiz hareketler ufuklaşmayan ve karargahları olmayan başıboş hareketlerdir. Bunlara karşı alınacak tedbirler klasik usule tabii değildir. Siyaset en ince titizlik ile bu tür yapılara karşı kullanılmalıdır. Bu tür hareketlere kısacası kaotik hareketler denilir. Lideri yoktur, lakin amblemleri vardır. Amblemler mıknatıs etkisi yapar, liderleri olmayan insanları kendine çeker ve çevresinde toplar daha sonra karargah haline gelir. Lideri olan yani melikşahlı hareketler ise bu tür kaotik hareketleri imha eder ve cepheyi dağıtır.

Bizim gözümüzde lidersiz hareket batıdır ve onun oyuncaklarıdır. Lideri olan bir medeniyet ile yola çıktık. İnşa ettik ve ihya sürecine giriyoruz.

Nizamülmülksüz Melikşah olmadan bir medeniyet inşa edilemez. Melikşahsız da nizamülmülk olmaz. Alimi olmayan bir medeniyet de inşa edilemez. Çünkü melikşah nizamülkün öncülüğünde alimler ile bir medeniyet inşa etmiştir. Bu topraklarda halkı bir arada tutan alimler olmaz ise halkın tamamı medeniyetsiz bir toplum haline gelir. Halkı tasavvuf kalelerinde birleştiren, devlete sadakati anlatan maneviyat kalelerimiz medeniyet inşasında medeniyetimizin baş omurgalarıdır. Çünkü ihya süreci tasavvufi bir süreçten ibarettir. İnsanları şaha kaldıran ve cihada hazırlayan, halka cihad ruhunu halkın ruhuna ilmik ilmik işleyen tasavvuf kaleleridir.

Vesselam.