Geçtiğimiz günlerde Moskova’da Sberbank tarafından düzenlenen Yapay Zekâ Dünyasında Seyahat konulu uluslararası konferansta konuşan Putin, uluslararası ödeme sistemlerine ilişkin dikkat çekici açıklamalarda bulunup finans dünyasına Rusya'nın penceresinden önemli mesajlar verdi. 

"Şu anki uluslararası ödemeler sisteminin düzenlenmesi devletler ve finansal gruplardan oluşan dar bir kulübün kontrolü altında. Bu grup, evrenin efendileridir ve tekelci bir şekilde her şeyi kontrol ediyorlar.” diyerek sert ve revizyonist bir bakış açısıyla sistemi eleştiren Putin "Katılımcılar için tamamen güvenli ve daha da önemlisi bankalardan, üçüncü taraf müdahalesinden bağımsız yeni bir uluslararası ödeme sistemi oluşturmak mümkün.” diyerek Ukrayna Savaşı ile başlayan, kartların yeniden dağıtılması sürecinde Rusya'nın çok daha radikal değişiklikler için kolları sıvadığının anlaşılmasını sağladı.  

Geçtiğimiz Haziran ayında BRICS İş Forumu’nda, "BRICS ülkelerinin para birimleri sepetine dayalı uluslararası bir rezerv para birimi oluşturma konusunda çalıştığını" söyleyen Putin, "Rusya’nın SWIFT’e alternatif olarak yarattığı mali mesajlaşma sisteminin (SPFS) BRICS ülkeleri bankalarını birbirine bağlamaya açık olduğunu" ifade ederek,  Rusya'nın yeni bir finansal düzen için özellikle uluslararası ödemeler konusunda çalışmalarının başladığını duyurmuştu.

Putin 2021 Temmuz ayında “ABD iki yıldır yüzde 15 bütçe açığı veriyor. Peki bu bütçe açığını nasıl kapatıyorlar? Para basarak. Bu da enflasyona neden oluyor. ABD ekonomisinin ve doların rezerv para olarak önemi göz önünde bulundurulduğunda, ABD’nin bütçe açığını kapatmak için dolar basması tüm küresel ekonomiyi etkiliyor.” dediği konuşması ve 2021 Ekim ayında ise "ABD’nin bindiği dalı kestiğini söylemek mümkün. Zira doların dünya çapında rezerv para birimi olması kesinlikle bir avantaj, ancak onlar bu şekilde bu pozisyonu baltalıyorlar, anlık siyasi durum uğruna kendi stratejik ekonomik çıkarlarına zarar veriyorlar” söylemiyle Ukrayna Savaşı öncesi dönemlerde de dolar sisteminin adaletsizliği ve zararları konusunda uluslararası gündemde tartışmalara sebep olmuş, sistemin farklı ülkelerde de eleştirilmesini sağlamıştı.

Evet, 2017'den buyana Putin'in dolar sisteminin sorunları hakkında yaptığı açıklamalar özellikle son iki yıldır ağırlaştı ve yazımın başında paylaştığım Putin'in son çıkışı Rusya'nın tüm büyükelçilik hesaplarında ilgili ülkenin kendi dilinde paylaşıldı. Bu küresel finans sisteminin kurucu ve düzenleyici güçlerine verilen çok önemli bir mesaj ve finans sisteminin geleceği açısından dikkat çekici bir gelişmeydi.

Tüm dünyanın CBDC yani merkez bankaları dijital paralarının üretimiyle uğraştığı, CDBC'lerin uluslararası ödemeler açısından kontrol denemelerinin yapıldığı, yani sürecin sonuna yaklaşıldığı bir dönemde  Putin'in CBDC'lerden farklı ve tam olarak içeriğini bilmediğimiz bir sistem hususunda yaptığı bu son çıkış, dünya finans sistemi açısından yakın gelecekte  işlerin biraz karışacağına dair bir işaret fişeği olma özelliği taşıyor.