Dünya ekonomilerinin büyüklük sıralamasının hızla değişeceği bir koridora girmiş bulunuyoruz. Son iki yılda tabloda önemli değişiklikler olmaya başladı. 2022’de 25.3 trilyon dolarlık GSYH ise bir numarada olan ABD’yi 19.9 trilyon dolarla kovalayan Çin’in 2028’de dünyanın bir numarası olması beklenirken; an itibariyle üst sıralarda bulunan 4.3 trilyonluk Almanya’nın, 3.3 trilyonluk İngiltere’nin, 2.9 trilyonluk Fransa’nın ve 2.1 trilyonluk İtalya’nın birkaç yıl içerisinde hızla gerileyeceğine ve Hindistan’ın Brezilya’nın, Rusya’nın ve sürpriz olarak Endonezya’nın üst sıralara yükselmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Bunlarla beraber, günümüz itibarıyla Doğu’dan yükselen bu akıma karşı ekonomik düzenin sahipleri olarak görünen Batı’nın G7’si yaklaşık 44 trilyon dolarlık bir GSYH büyüklüğüne sahip. Düzeni değiştirmek için revizyonist bir çizgide olan ve listelerde hızla yukarı tırmanan, doğu/ güney ülkelerinin bloku olarak görünen BRICS’in GSYH açısından büyüklüğü ise şimdilik 27.5 trilyon dolar.

Ama Batı’ya oranla hızla artan bir ivmeye sahipler.

2001-2020 arasındaki GSYH büyüme oranlarına baktığımızda gelecek projeksiyonlarımız çok daha kolay netleştirilebilir hale geliyor. Fakat bu oranları paylaşmadan hemen öncesinde ilk olarak BRICS ülkelerinin büyükten küçüğe ekonomik büyüklüklerine bakalım.

BRICS ülkelerinin 2022 yılı ekonomik büyüklükleri sırasıyla; Dünya ikincisi Çin 19.9 trilyon dolar, beşincisi Hindistan 3.5 trilyon dolar, onuncusu Brezilya 1.83 trilyon dolar, on birincisi Rusya 1.82 trilyon dolar ve otuz altıncısı Güney Afrika 426 milyar dolar şeklinde karşımıza çıkıyor.

Bu ülkelerin 2001-2020 yılları arasındaki -dünyamızın pandemiyle değişmesine kadarki- ortalama büyümelerine gelecek olursak birliğin lokomotifi durumundaki Çin’in %9.5, Hindistan’ın %6.9’luk ortalama ile dünyada büyüme tablosunun en üstündeki iki ülke olduğunu görüyoruz.

Bu iki ülkenin hemen ardından ise %5.3’lük ortalama ile Endonezya ve %4.7 ile Türkiye geliyor.

Son zamanlarda seçimler sebebiyle Türkiye ekonomisi için medyada iki kampa bölünmüş şekilde ciddi tartışmalar devam ededursun elimizdeki verilerle hesap edildiğinde 2030’a kadar; 2022 itibariyle 17. sırada olan Endonezya’nın ve 23. sıradaki Türkiye’nin ilk on ekonomi arasına girmesi gayet de mümkün görünüyor.

Yeter ki doğru yapısal reformları gerçekleştirelim, yeni dünyaya uygun bir eğitim sistemi kuralım, dünyayı ve fırsatları duygusallıktan uzak rasyonel bir şekilde takip edelim, liyakat meselesini tartışılmaz bir kural haline getirelim ve çok çalışalım…