Gerek tarih boyunca ve günümüzde, insanların inanç ve güven duygularını suistimal ederek maddi, siyasi ya da cinsel kazanç sağlayan, üyelerini izole edip manipüle eden pek çok yapı ortaya çıkmıştır.
Sosyolojide ve psikolojide bu tür yıkıcı gruplara genellikle "kült" (cult) veya yıkıcı tarikatlar deniyor.
Üstelik burada din ya da millet ayırımı yapmayan bir istismar biçiminden bahsediyoruz.
Bugünlerde de Ülkemizde yaşanan sön gelişmeleri de -Alihan Kuriş ve Ahbap- bu perspektiften ele almak isterim…
Peki, din istismarcısı yapıların ortak stratejisi nedir?
Hangi dine mensup olurlarsa olsunlar bu yapıların tamamı; karizmatik ve sorgulanamaz bir lider, dış dünyadan tamamen izole etme, eleştiriyi günah sayma, suçluluk ve korku duygusu aşılama ile takipçilerinin parasına/emeğine el koyma yöntemlerini ortaklaşa kullanırlar.
Dünyada farklı istismar biçimlerinden öne çıkmış bazı örnekler vererek bu hakikati daha net göstermeye çalışayım.
Hristiyanlığı İstismar Eden Kült Yapılar:
Peoples Temple (Halkın Tapınağı-ABD/Guyana): Jim Jones tarafından kurulan Hristiyan kökenli bu tarikat, dinî eşitlik ve yardımlaşma vaadiyle binlerce insanı peşinden sürüklemiştir. Üyelerini dış dünyadan tamamen izole eden Jones, 1978 yılında Guyana'daki "Jonestown" kampında 900'den fazla insanı siyanürlü içecek içmeye zorlayarak tarihin en büyük kitlesel intiharlarından/cinayetlerinden birine yol açmıştır.
Children of God (Tanrı'nın Çocukları-ABD): David Berg tarafından 1960'larda kurulan bu grup, İsa odaklı bir sevgi hareketi gibi başlamış ancak lideri Berg, cemaat üyelerini tamamen kontrolü altına almış, "Flirty Fishing" (dinî fuhuş) adı altında kadın üyeleri yeni mürit devşirmek için kullanmış ve çocuklar da dahil olmak üzere her türlü cinsel istismarı dinî kılıflarla meşrulaştırmıştır. Sanırım Türkiye’den de hepimizin aklına aynı örnek gelmiş olmalı. Malum kedicikleriyle…
Branch Davidians (Davutçu Tarikat-ABD): Yedinci Gün Adventist Kilisesi'nden kopan ve kendisini peygamber ilan eden David Koresh liderliğindeki gruptur. Koresh, kıyamet kehanetleriyle müridlerini silahlandırmış, kadınları ve çocukları cinsel olarak istismar etmiştir. 1993 yılında Teksas Waco'da FBI ile girilen çatışma ve ardından çıkan yangında 76 tarikat üyesi hayatını kaybetmişti.
Refah İlahiyatı ve "Megachurch" İstismarları: Kurumsal bir tarikattan ziyade modern bir akımdır. Özellikle ABD ve Latin Amerika'daki bazı televizyon vaizleri (Televanjelistler), "Tanrı'ya ne kadar bağış yaparsanız, Tanrı size o kadar maddi zenginlik verir" vaadiyle (Refah İlahiyatı) yoksul insanlardan milyonlarca dolar toplamaktadır. Bu paralarla özel jetler ve malikaneler satın alınarak din açıkça ticarete dökülmektedir.
İslam’ı İstismar Eden Kült Yapılar:
FETÖ (Fethullahçı Terör Örgütü-Türkiye): Dinler arası diyalog, eğitim, sadaka (himmet) ve ahlak söylemleriyle on yıllarca insanların dinî duygularını sömürmüştür. İnançlı gençleri devlete sızmak için birer araç olarak kullanmış, soru hırsızlığı yapmış ve en nihayetinde 15 Temmuz 2016'da kendi halkına ateş açacak kadar radikalleşen, ezoterik bir istismar şebekesine dönüşmüştür.
Adnan Oktar Silahlı Suç Örgütü (Türkiye): İslam, mehdi inancı ve yaratılışçılık söylemlerini kullanarak gençleri ve zengin ailelerin çocuklarını hedef almıştır. Dinî kuralları tamamen kendi çıkarlarına göre eğip bükerek turnike sistemi, şantaj, nitelikli cinsel saldırı, casusluk ve devasa bir maddi vurgun mekanizması kurmuştur.
Global Ikhwan/İhvan (Malezya): Malezya'da geçmişte yasaklanan Al-Arqam adlı radikal dinî kültün küllerinden doğan bu holdingleşmiş cemaat, kendisini İslamî bir sosyal ve ekonomik yardımlaşma ağı olarak tanıttı. Malezya polisi tarafından yapılan büyük baskınlarla, cemaate ait yetimhanelerde ve sığınma evlerinde yüzlerce çocuğun cinsel, fiziksel ve psikolojik istismara uğradığı; çocukların cemaat liderlerini kutsallaştıracak şekilde dinen beyinlerinin yıkandığı ortaya çıktı.
Boko Haram (Nijerya ve Batı Afrika): Adı "Batı eğitimi haramdır" anlamına gelen bu örgüt, başlangıçta Nijerya'nın yoksul kuzey kesiminde yozlaşmaya karşı dini bir uyanış vaat eden izole bir cemaat olarak ortaya çıktı. İslam'ın barış mesajını tamamen çarpıtarak gençlerin dini duygularını sömürdüler. Ayetleri bağlamından koparıp kendi çıkarlarına göre yorumlayarak binlerce kadını ve kız çocuğunu kaçırıp köleleştirdiler, intihar bombacısı olarak kullandılar ve bölgeyi teröre boğdular.
El-Kaide ve Eş-Şebab (Somali/Doğu Afrika): Somali ve çevresinde faaliyet gösteren Eş-Şebab ile onun küresel çatı örgütü olan El-Kaide, dini sömürünün en radikal örneklerindendir. Yerel halkın yoksulluğunu ve çaresizliğini kullanarak "cihat" adı altında çocukları savaştırdılar. Finansal uzmanların raporlarına göre, halktan zorla "zînet ve zekat" adı altında haraç toplayarak İslam'ın mali ibadetlerini kendi suç organizasyonlarını fonlamak için istismar etmektedirler.
Ahmed el-Hasan ve Ensar el-Mehdi (Irak): Irak'ta ortaya çıkan Ahmed el-Hasan, kendisinin "Hz. Mehdi’nin elçisi ve ilk yardımcısı" olduğunu iddia ederek etrafına büyük bir mürit kitlesi topladı. Müritlerinin tüm akli melekelerini devre dışı bırakarak kendisinin yanılmaz olduğunu savundu. Takipçilerinin mallarına el koyarak büyük bir maddi güç elde etti ve devlete karşı silahlı kalkışmalar organize ederek yüzlerce insanın ölümüne yol açtı.
Barış ve Işık Ahmedi Dini: Geleneksel İslam'ın kavramlarını tamamen değiştirerek ortaya çıkan, kendisini "yeni bir peygamber" olarak sunan Abdullah Hashem önderliğindeki bu kült, özellikle internet üzerinden genç Müslümanları hedef almaktadır.
Hasan Sabbah ve Haşhaşiler (Tarihî Örnek): Hasan Sabbah, müridlerini cennet vaadi, afyon (haşhaş) ve yoğun dinî manipülasyonla hipnotize etmiştir. Tarihin ilk organize suikast şebekelerinden birini kurarak fedailerini siyasi cinayetler için intihar eylemcisi olarak kullanmıştır.
(Devam edecek)