2023 seçimleri tamamlandı. Milli iradenin tecelligâhı Meclis, çalışmalarına başladı. Vekiller yeminlerini ettiler ve asıl adına yeminlerine sadık kalarak yasama faaliyetleri yürütecekler. Türk milleti her siyasi partiye mesajını verdi ve ülke yönetimine damgasını vurdu.

15 Temmuz hain darbe girişimi, devletin tüm geleneklerini ve yerleşmiş kurallarını derinden sarstı. FETÖ darbesine kalkışan millet düşmanları, bu ülkenin başına çok büyük problemler bıraktılar. Devlet kendini koruma refleksi ile çok radikal kararlar aldı ve darbeden sonraki ikinci genel seçimlerde de darbe heveslileri (FETÖ ve destekçileri) emellerine ulaşamadı. 

Devlet kendisini korumak için daha önce uygulamadığı mülakat, her alanda güvenlik soruşturması, bürokratların inisiyatif almaları gibi uygulamalara imza attı.

RASYONEL ZEMİNE DÖNME PROJESİ

Pandemi, deprem, Başkanlık Sistemi’nden kaynaklı yüzde 50 şartı, siyasal kutuplaşma ve ittifaklar devlet kurumlarının ve kamu uygulamalarının gevşediği durumların yaşanmasına sebep oldu. Daha önce asla sıcak bakılmayan EYT, mali aflar, sosyal yardımlardaki aşırı çeşitlenme, kamu çalışanlarının taleplerinin neredeyse tamamının karşılanması gibi birçok alanda beklenenin ötesinde çözümler ortaya çıktı.

Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek, Türkiye'nin rasyonel bir zemine dönme dışında bir seçeneği kalmamıştır." ifadelerini kullandı. Acaba Sayın Bakan’ın bu sözleri sadece maliye politikalarında mı geçerlidir?

TÜM BAKANLIKLAR RASYONEL ZEMİNE DÖNMELİ

Diğer bakanlıkların uygulamalarında da rasyonel zemin hassasiyeti olmalıdır. Tüm entrikalara, dâhilî ve haricî zorlamalara rağmen millet, devletin kurallarıyla işlemesine rey, kendisini yöneten iradeye güven ve yetki verdi. Artık milletin hayrına olacak, şeffaf, adil, herkesin tatmin olacağı, gençlerin güveneceği, kayırmanın ve bireysel çıkarların olmayacağı, torpil ve suistimallerin son bulacağı, öngörülebilir ve kaidelerle devam eden politikalara ihtiyaç duyulmaktadır.
 
MÜLAKAT VE KPSS İKİLEMİ SON BULMALI
 
Kamuya eleman alımlarında sadece KPSS puanı yeterli olmalı. Bu uygulamaya belediyeler ve belediyelerin şirketleri, kamu desteği alan tüm iştirakler ve kuruluşlar dâhil edilmelidir. Gençlerin sırf mülakat uygulamasından dolayı onca başarılı hizmetleri yok saydıklarına şahit olunmuştur süreç içerisinde.
 
Bürokrasinin de bu şeffaflık ve liyakat anlayışına dönmesi gerekmektedir. Siyasal iktidarın politikalarına şiddetle karşı çıkan fakat bu politikaların uygulayıcısı konumunu elde eden bürokratların sayısı az değildir. Deneyimlerden yararlanarak Sayın Cumhurbaşkanımızın kabine ve üst bürokrasideki değişim politikası; verimsiz, yorgun, üreten değil tüketen, milli iradeye yük olan orta ve alt bürokratik kadrolarda da başlatılmalıdır.
 
MİLLÎ EĞİTİM VE BEKLENTİLER
 
Milli Eğitim özelinde sistemin ana işleyişine çok fazla müdahale edilmemeli fakat aksayan noktalar da geciktirilmeksizin gözden geçirilmelidir. Sınav sitemleri, zorunlu eğitim son kısmı olan lise kademesinin zorunlu olup olmaması konusu, mesleki eğitim, personel dağılımının ihtiyaca göre yapılması, zorunlu hizmet uygulamaları ve talepleri, eğitim çalışanlarının özlük bakımından desteklenmesi gibi hususlar Millî Eğitim Bakanlığının çalışma alanları arasında olacaktır.
Bu dönem, her yönüyle hemen herkesin memnun olacağı uygulamaların dönemi olmalıdır.