Geçenlerde baharatları geniş olarak yazdım. Ama bu konuda bir kez de kalitesine inandığım bir baharat markasının ürünlerini anlatmak için yazmak istedim. Baharatlar çok faydalı olmakla birlikte, kesinlikle inandığımız ve güvendiğimiz bir yerden satın almamız gerekiyor, aksi halde odun talaşını boyayıp kırmızıbiber diye bize satarlar. Bu konudaki haberleri okumuşsunuzdur. Yemeğe lezzet katsın diye eklediğiniz baharat, size lezzet yerine zarar verebilir.

Baharatlar şifa dağıtıyor

Baharatı güvenilir yerden almalıyız faslında bir giriş yaptıktan sonra ne gibi faydaları var ona bakalım isterseniz. Öncelikle her bir baharat çeşidinin kendine has bir kokusu ve bir aroması vardır. Bu aromaları ile yemeklere lezzet katan baharatlar, tat ve haz alma duygumuzda inanılmaz fırtınalar estirirler. Ayrıca baharatların, farklı farklı yüzlerce faydası ve iyileştirici özellikleri bulunmaktadır. Sağlığımız için sayısız nimetleri bulunan ve dört mevsim boyunca lezzet ve şifa dağıtmaya devam eden şifalı baharatlar ile hastalıklara karşı önlem alabilir, kendimizi koruyabilir ve iyileştirebiliriz. Peki, hangi baharatları kullanalım derseniz bunu söylemek için iyi baharat uzmanı olmak lazım. Ben öyle biri değilim. Sadece bu aralar faydasına ve şifa verdiğine inandığım baharatları incelemelerim sonucunda kendi evimde kullanıyorum. Sizde araştırabilir ve uzmanların söylediklerine kulak verebilirsiniz.

Hangi baharat hangi hastalıklara iyi gelebilir?

İşte konunun uzmanlarının ifadelerinden özetlediğim kadarıyla; Mutfakta lezzetlere lezzet katan bu baharatlar, antioksidan özelliklerinin yanında, hücrelerimizin normalleşmesini sağlar ve hücre yıkımını azaltırlar. Birçok vitamin içeren bu antioksidan baharatlar, vücudumuzu kalp hastalıklarından kansere kadar birçok hastalığa karşı da korumaktadır. Baharatlar için, nerdeyse her derde devadır desek abartmış olmayız. Yemeklere aroma ve lezzet katmakla kalmaz aynı zamanda vücutta doğal bir ilaç etkisi gösterirler. Kilo kontrolünden sindirim sitemine, metabolizma hızından kolesterole kadar geniş bir etki alanları vardır. Baharatlar, şeker ve kolesterolü düzenler, metabolizmayı güçlendirir, kanser hücrelerinin baskılanmasına yardımcı olur ve tümörün küçülmesine katkı sağlarlar. Kanın kirli olması ciddi sağlık problemlerine yol açmaktadır. İşte beslenme düzenine eklenecek bazı baharatlar kanın temizlenmesinde de etkili olmaktadır.

Murmes Baharat

1946 yılında Alkap ailesi tarafından kurulmuş olan Murmes Baharat firmasından bahsetmek istiyorum. Halen bu aile tarafından yönetilmekte olan firma, uzun yıllardan beridir Kahramanmaraş’ta biber ve diğer baharat çeşitlerinin üretimini ve ticaretini yapmaktadır. Firmanın ana gayesi, geçmişten günümüze kadar olduğu gibi gelecekte de lezzetinden ödün vermeden, ülkemizin tüm sofraları için güven verici ürünler üretmek. Türkiye de tadı ve acının verdiği lezzetle bilinen biber baharat markası olmak ve kaliteden taviz vermeden ürünlerini müşterilerine ulaştırmak. Sanırım bu konuda da başarılı olmuşlar. Dile kolay, tam 74 yıldır hizmetlerini sürdürüyorlar.

Kahramanmaraş baharatta çok iyidir

Hepimiz iyi biliyoruz ki Kahramanmaraş biberin ve birçok baharatın memleketidir. Maraş biberi olarak coğrafi tescil işareti bile vardır. Neredeyse bir insan ömrü kadar bir zamandan beridir piyasada var olup hizmet vermeyi sürdüren, biber ve baharat alanın da kurulduğu günden bugüne müşterilerinin istediği kalite ve lezzetten asla taviz vermeden üretim yapan Murmes, biber dahil birçok ürününü halen Kahramanmaraş’ta üretmektedir. Firmanın ana felsefesi “yemeyecekleri ürünü üretmeme” ve “Maraş Biberi lezzetini günümüzde ve gelecekte de yaşatmak” anlayışıdır.

Murmes Baharat üretimini nasıl yapıyor

Kahramanmaraş tarlalarında özenle yetiştirilen ürünler, dalından ayıklanıp elenmesinin ardından, doğal bir biçimde güneş ışığı ile kurutulduktan sonra en doğal biçimde fabrikada üretilip sofralarda tüketime hazır hale getirilmektedir. Maraş ilinde olmayıp Anadolu’nun diğer kentlerinden satın alınan ve o bölgenin bereketli topraklarında yetişen diğer birçok ürünü ise en doğal biçimde fabrikada işlenerek paketlemesi yapılmaktadır. Ayrıca bazı karışım gerektiren baharatlar içinde, doğal biçimde üretilen biber ve baharatlar uygun oranlarda karışım haline getirilip yine bu fabrikada paketlemesi yapılmaktadır. Ürünleri; acı toz biber, tatlı toz biber, ipek biber, pul biber, halis yaprak biber, isot biber, tatlı pul biber, çok acı pul biber gibi biber çeşitleri. Kimyon, kekik, nane, köfte baharatı, çörekotu, zencefil zerdeçal, Hindistan cevizi, köri, karabiber, yenibahar, toz tarçın, boru tarçın, sumak, limon tuzu, beyaz haşhaş, mavi haşhaş, sarımsak tozu, sarımsak granürü, kişniş gibi diğer baharat çeşitleri.

Enfes bir tat

Sonuç olarak, halkımıza kaliteli baharat yedirmek düşüncesiyle hareket eden, üretimini sağlık kurallarına azami dikkat ederek gerçekleştirip müşterilerine sunan, baharat konusunda en ideal marka olma yolunda hızla ilerleyen “Murmes Baharatı” tebrik ediyorum. Ben şahsen ürünlerini severek kullanıyorum ve özellikle kullandığım baharatları ile yoğurduğum çiğ köftem nefis oluyor, tavsiye ederim.