Batı ülkelerinin tesiri altında kalmış bir takım zihniyet Türkiye’nin uluslararası platformda bir armaya sahip olmasına tepkililer.

Giyim kuşam, yeme içme, adap erkan, gelenek görenek ve daha pek çok kültürel alanda asimile olmaya, sınır dışından ithal kültürlere kucak açmaya teşne olan bu bir takım kimseler nedendir bilinmez, ülkemizi pratik biçimde sembolize edecek bir armaya karşı çıkıyorlar.

Sair alanlardaki taklit etme yeteneklerini, ülke kimliği söz konusu olunca rafa kaldırmalarındaki maksat nedir bilinmiyor.

***

Bu ülkenin saltanatın kaldırıldığı 1922 yılından beri bir arması yoktur.

1925'te Maarif Vekâleti, farklı bir devlet arması belirlemek için bir yarışma düzenler ve sonucunda ressam Namık İsmail’in arması birinci olur.

Türklerin simgesi olarak kabul edilen Bozkurt figürünün yer aldığı arma resmî olarak kayda geçirilmez ve hiç kullanılmaz.

Bunun yerine yalnızca “Ay-Yıldız”ın arma olarak kullanılmasına devam edilir. O gün bugündür nüfus cüzdanlarımız ve pasaportlarımız buna göre düzenlenmektedir.

Türkiye arması, pasaportlarda, nüfus cüzdanlarında ve dış temsilciliklerde kullanılan sembol olan “Ay-Yıdız”dır.

Türkiye arması, Fransa arması ve diğer bazı ülkelerin armasında olduğu gibi yasal olarak düzenlenmemiştir, bu yüzden fiiliyatta armada kullanılan renkler ve bazen “Ay-Yıldız”ın baktığı yön farklılık gösterebilmektedir.

Çeşitli devlet kurumlarında ve nüfus cüzdanlarında kırmızı zeminde beyaz “Ay-Yıldız” kullanılır.

1930'lardan başlayarak kullanılan eski nüfus cüzdanlarında beyaz zeminde kırmızı olarak sola bakan “Ay-Yıldız” kullanılmıştır. Türk Pasaportlarının kapağında altın sarısı, sayfalarında ise kırmızı zemin üzerinde beyaz “Ay-Yıldız” bulunur. Elçilik girişlerindeki panolarda altın sarısı zemin üzerinde kırmızı “Ay-Yıldız” vardır.

***

Yakın tarihimizde bir armaya sahip olmamız gerekliliğine inanmış kişilerin girişimleri bakın nasıl karşılanır.

2014 yılının ağustos ayında iktidarda bulunan Adalet ve Kalkınma Partisi'nin Şanlıurfa milletvekili Zeynep Karahan Uslu resmi olarak yeni bir armanın tasarlanması için 30 milletvekiliyle birlikte “Türkiye Cumhuriyeti Devleti Resmi Armasının Belirlenmesi Hakkında Kanun Teklifi’ni” TBMM Başkanlığı’na sunar.

Osmanlı İmparatorluğu’nda en son 2. Abdülhamit döneminde kullanılan devlet arması, cumhuriyetin ilanı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasıyla kaldırılışının 91. yılında sunulan bu teklif yasalaştırılmış olsaydı, bugün resmileştirilmiş armamız, büyükelçilik levhalarını, pasaportlarımızı, diplomatik kürsüleri süslüyor olacaktı. Olmadı.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, “Türkiye’nin arması, al bayrağı ve T.C. ibareleridir. Bu teklif eğer fantazi değilse Cumhuriyeti dönüştürmenin yeni bir adımıdır, yeni bir hamlesidir. Al bayrak neyinize yetmiyor?” diye cılız bir soru sormuş!

MHP Grup Başkanvekili Yusuf Hallaçoğlu, “Bunların hepsi gündem değiştirmeye yönelik girişim. Arma olsa ne olur olmasa ne olur. Türkiye ismi bir armadır, bayrağımız zaten bir armadır.” diyerek sorunu kökten çözmüş!

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, “Türkiye’nin arması bayraktır. Bu tür geçmişten bağlantı kurarak sembollere sığınmanın hiçbir anlamı yok. Devlet arması için bayrak yeterlidir. Bunlar yakında halifeliği de isterler.” diyerek korkusunu dile getirmiş.

Sonuç; biz vatandaşlara meçhul olsa da bu teklif muhtemel askıya alındı.

(Devam edecek inşallah…)