Proje okulları dört yılını dolduran öğretmenlerin atama süreçleriyle gündemde. Bilindiği üzere 6 Temmuz 2018 tarihinde bir yönetmelik yayımlandı. Bu yönetmelikte proje okullarında çalışan öğretmen ve yöneticilerin çalışma sürelerinin hesabı, atanma şekilleri ve dört yılını bitiren öğretmen ve yöneticilerin durumu belirtilmektedir.

6 Temmuz 2018 tarihinde görev süresi başlayan binlerce öğretmenin dört yılı tamamlanmış durumdadır. İkinci dört yıl için 16-19 Haziran tarihlerinde MEBBİS üzerinden tercihler alınmıştır. Dört yılını dolduran öğretmenler 10 tercih yapabilmektedir. Bu yıl daha önceki yıllardan farklı olarak dört yılını dolduran tüm öğretmenlerin normları boş olarak ilan edildi.

MEB’de dört yılını dolduran ve diğer şartları taşıyan tüm öğretmenler proje okullarını tercih edebilmektedir. 

Atama kriteri var mı?

2023 yılı Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumlarına Öğretmen Atama ve Yönetici Görevlendirmesine İlişkin Kılavuz, 12 Haziran’da yayımlandı. Yayımlanan kılavuzda süreçle ilgili ayrıntılı bilgi verilirken başvurusunu yapan öğretmenlerin hangi kriterlere göre atanacağı ile ilgili bilgi bulunmamaktadır.

Binlerce öğretmen, dört yıl daha görevlendirilip görevlendirilmeyeceği stresiyle tatile girmiş durumdadır. Tercihler yapıldı fakat atamalar il milli eğitim müdürlüklerince belirlenen ve Bakanlığa önerilen isimler üzerinden mi yapılacak?

Burada bir komisyon tarafından ortak akıl mı işletilecek, arkadaşlık, yoldaşlık, samimiyet, hemşehricilik mi etkili olacak?

Bir kriterin olması çok yerinde olurdu. Zira okul idarecilerinin isim belirleme çalışması, bazı illerde kadro dağıtımı yapılması ve yaşanan belirsizlikler eğitimcileri huzursuz etmektedir.

Üretilen projeler, akademik çalışmalar, kitap yazma çalışmaları, öğrenci memnuniyeti gibi hususlar ön plana çıksa daha iyi olurdu. Fakat bu dönem yayımlanan kılavuza göre yönetilecek. Beklenti; vicdanların yaralanmaması, gereksiz tartışmaların açılmaması, çalışma barışının bozulmaması yönündedir.

Öğretmenlerin sekiz yıllık çalışma süreleri

Sınavla öğrenci alan okullara proje okulu ifadesi kullanılmaktadır. Bu okullarda akademik yönden çok başarılı çocuklar okumaktadır. “Öğrencisini seçerek aldığınız okulların öğretmenlerini de akademik ve pedagojik kriterlere göre almanız gerekir.” beklentisi hâkim sahada.

Proje okullarında çalışma süresinin sekiz yıl olması çok yerinde. Bu kural kabul görmüş durumda. Bir yönetici ve öğretmen aynı okulda 20-25 hatta 30 yıl çalışmamalı. Bu kural esasında yöneticiler bazında tüm okullarda 4+4 toplam sekiz yıl olarak uygulanmaktadır.

MEB, tüm öğretmenler için rotasyonu bazı dönemlerde gündemine aldı fakat şu anda çalışma süresi sadece proje okullarında uygulanmaktadır.

Proje okullarına öğretmen seçimi nasıl olmalı?

Sınavla öğrenci alan okullara öğretmenler için de bir alan sınavı yapılabilir. Öğretmenlik alan ve branş alan konuları belirleyici olabilir. Sınava ilave olarak akademik çalışmalar, proje çalışmaları, yazma çalışmaları, okullarda üretilen sosyal kültürel çalışmalardan elde edilen puanlar, öğrencilerde gözlemlenen ilerlemeler gibi çoklu bir puanlama sistemi getirilebilir.

Çalışanla çalışmayanın, yenilik peşinde koşanla rutini uygulayanın, okulu önceleyenle okula kendisini vermeyenin bir farkı mutlaka olmalıdır.

Sürecin hayırlı olması dileğiyle…