Futboldan çok anlamam. Benim futbol bilgim Millî Takım'ın kazandığı maçlardan sonra depreşir. Ancak bir konu var ki son günlerde zaman zaman rastlıyorum. Rastladıkça da geçmişle ilgili bazı bilgilere bakıyorum o da Napoli’nin 33 yılın ardından gelen şampiyonluğu.

Napoli ile ilgili bildiğim sezon başında Fenerbahçeli futbolcu Kim-Min Jae’nin İtalya’ya transferiydi. Aradan geçen süreden sonra Napoli haberleri önüme sıkça gelir oldu. Bununla beraber Maradona’nın adının da sıkça geçmesi...

Niye olduğuna bakıp öğrendim. 1987 ve 1990’da Napoli’de oynayan Arjantinli Maradona, mavileri şampiyon yapmış. Şampiyon yapmakla da kalmamış dünya futboluna da şaşaalı bir dönemle damga vurmuş. İtalya’da bu kadar sevilen bir futbolcuyken de iş Millî Takım seviyesine gelince dengeler değişmiş. Arjantin formasıyla İtalya’yı eleyip dünya kupası dışına itmişler. Hatta o maçta bazı İtalyan taraftarlar kendi ülkelerini değil de Maradona’dan dolayı Arjantin’i desteklemişler.

Bunu öğrendikten sonra bir değişik olmuştum. Çok ilginç gelmişti. Maradona nasıl futbolcuymuş ki devletlerarası bir taraftar krizine yol açmış. Maradona nasıl bir isimmiş ki özel yaşantısıyla da dünyada hep gündem olmuş. Pele mi, Maradona mı kıyaslamasında benim hiçbir zaman favorim olmamıştır. Çünkü ikisinin de futbolculuğunu görmedim.

Maradona’nın çok çalkantılı bir özel hayatı olmuş İtalya’da. Yani özel hayatında sınıfta kalmış aslında ama futbolculuğunu öven övene.

İşte o 10 numara ruhu çıkmış gelmiş 33 yıl sonra. Bir yerde hatta Maradona’nın o 10 numara resitalinin bu yıl Napoli’ye elinin değdiği falan yazıyor. 3 yıl önce hayatını kaybeden Arjantinli şampiyonluk resimlerinde boy boy boy.

Bir spor yazısı nasıl yazılmaz örneğini şu anda yapmış olabilirim. Bir kadın yazar olarak merak ettim sadece Maradona’yı. 33 yıl sonra şampiyon olan Napoli’yi tebrik ederim.

Maradona'yı da dünya futboluna sunduğu katkıdan dolayı hep tek geçmemiz gerekiyor. Böyle futbolcular dünyaya ne sıklıkla gelirler bilemem ama Messi herhalde o tahtı çoktan aldı bile. 

Yeniden görüşmek üzere, hoşça kalın!..