‘YÖK, Trakya Üniversitesi Yusuf Çapraz UBYO’yu mercek altına almalı’ başlıklı yazımıza Trakya Üniversitesi’nin yaptığı açıklamaya Dr. Öğr. Üyesi Derya Kuloğlu’nun verdiği cevapları köşemize taşıyoruz.

“Güneş Yılmaz’ın bölüm Başkanı olduğu dönemde benim atanmam ile ilgili talep ve dilekçem yoktur.

Trakya Üniversitesi Keşan Yusuf Çapraz UBYO’da bölüm başkanı olarak hiç görev yapmadım.

Güneş Yılmaz, 24.2.2017’de Alanya Alaattin Keykubat Üniversitesi’ne gitmesinden sonra 2547 sayılı Yasaya bağlı Akad. Teş. Yönetmeliği 16. Maddesine göre “bölümle aynı adı taşıyan tek anabilim veya ana sanat dalı bulunan bölümlerde bölüm başkanı aynı zamanda anabilim ve ana sanat dalı başkanıdır” maddesini dayanak alarak talep etmişsem de 10 Mart 2017 tarihinde gümrük eğitimi almamış ve bu konuda tek yayını bulunmayan 2015’de doktor ünvanı alan Olgun Irmak Çetin Bölüm Başkanı Olarak atanmış olup halen bu görevdedir.

Yerime atanan Olgun Irmak Çetin’in CV’inde Yüksek Lisansını Cambridge Üniversitesi’nde yaptığı yazmakta ise de, aslında kast edilen ABD’de bulunan Cambridge College’dir.

Bu kolej, 2009 yılında YÖK’de denkliği tanınan üniversiteler listesinde olmayıp 3 dönemlik hafta sonu ve gece erişkin eğitimi veren bir okuldur.

Yüksek lisans denkliği için 4 yarıyıl süre şartını taşımamakta ve Yüksek Lisans şartı olan TOEFL puanı arayan bir okul değildir. Adı geçenin YÖK Ulusal Tez Merkezinde 04.01.2021, 20.50 erişim tarihi itibariyle Yüksek Lisans Bilgileri görülmemektedir.

Derslere de, üniversite ile ilgisi olmayan İpsala Gümrük Müdürlüğü’nden Açık Öğretim mezunu Ö. Yaşar adındaki memur girmiştir. YÖK Kanunun 31. Maddesine göre “atanmış öğretim üyesi varsa, dışardan ders ücretli hocanın derse sokulması yasaktır”

Olgun Irmak Çetin’in 4 yıldır okuttuğu “Kaçakçılığın Önlenmesi ve İzlenmesi” dersinin adı dahi yanlış olup, doğrusu “5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu” olmalıdır. Kanun isimleri değiştirilmez.

2547 sayılı yasaya aykırı olarak Yüksekokul Müdürü Adil Oğuzhan’ın teklifi ve Rektör Tabakoğlu’nun ataması ile liyakate aykırı uygulamalar yapılmıştır.

Güneş Yılmaz, doçentlik alanı olan Maliye Bölümü derslerini zorunlu ders olarak programa koymuştur. “Gümrük vergileri ve mali mevzuat Dersi” yerine Maliye Bölümünün “Türk Vergi Sistemi” ve 21 kredi değişik derslerini koymuştur.

2020 yılı itibariyle 8 yarıyıl boyunca 1 dönem gümrük alanında dersler ve 1 dönem kuşak dersleri (İngilizce, Türk Dili, İnkılap tarihi) okutarak, 6 dönem yani 3 yıl boyunca herkesin istediği dersi anlatıp bölümü kendi kariyerini hazırladığı ve ders ücreti aldığı bir yer haline getirmiştir.

Gümrük İşletme Bölümü adı da yanlıştır. Gümrük ve işletme ilişkisi yoktur. Gümrük, Uluslararası iktisat bir bilim alanıdır. Bölüm dersleri iktisat, uluslararası iktisat, AB’de gümrük birliği ve Gümrük mevzuatı üzerine kurulmalı, bölümün adı da yurtdışı örneklerinde olduğu gibi “Gümrük İdareciliği ve Gümrük Mevzuatı Uygulamaları” olmalıdır.

Bölümle ilgili dersler okutulmadığı için denkliği yoktur. Dört yıl içinde sadece bir dönem gümrükle ilgili dersler okutuluyor ve bunların da ismi yanlış ve içleri boştur.

Öğrenciler ERASMUS ve Farabi programlarına katılamamaktadırlar.

URAP tarafından hazırlanan raporda üniversiteler arasındaki sıralamada Trakya Üniversitesi 2015-2016 yılında 63. sırada iken 2018-2019 yılında 68.’inci sıraya inmiştir.

İddia edildiği gibi 11 ayrı üniversiteden ağır soruşturmalar geçirdiğim doğru değildir.

Keşan YÇUBYO’na gelene kadar özgeçmişim başarılarla dolu iken, 2017 yılında 5 ay içinde çok sayıda idari ceza almam hayatın olağan akışına aykırıdır.

Ankara, Akdeniz, Bolu AİB ve Trakya olmak üzere 4 üniversitede çalıştım. Trakya Üniversitesi hariç, diğerlerinden ayrılma sebebim uzun süreli yurt dışı araştırma bursları almam ve mevzuatın uzun süreli yurt dışı çıkışlara uygun olmamasıdır.

Ankara Üniversitesi SBF’den, Ahmet Yesevi Üniversitesi araştırma bursu ile önce 2 yıl Kazakistan, sonra Kırgızistan Türk Dünyası İşletme Fakültesinde misafir öğretim üyesi olarak görev ve araştırmalar yaptım. Toplam 4 devlet, 2 yurt dışı, 2 vakıf üniversitesinde çalışmıştım. Trakya Üniversitesi hariç 1985 yılından itibaren görev yaptığım tüm kurumlarda her yıl terfi alarak kariyer yaptım. 2013-2016 yılları arasında görev yaptığım İstanbul Aydın Üniversitesi Kalite Elçileri listesinde 2. Sırada yer aldım.

Gazi Üniversitesi Lisans, Gazi ve İstanbul Üniversitesi Yüksek lisans tez aşaması, Ankara Üniversitesinde doktora yaptım. AB-Gümrük uzmanı olup, Jean Monnet Bursu ile eğitimimi Ankara Üniversitesi- Fransa Marsilya Ünv. Luminy Sosyal Bil. Fak., Brüksel temsilciliği ve Cenova Port.’da tamamladım. Ankara Ünversitesi’nde doktoramı Tayvan uzmanı olarak ve 2000 yılında son on yılın en yüksek kredi ve notu ile bitirdim.

Araştırma bursu ile Kazakistan, Kırgızistan, ICDF bursu ile Tayvan /Taipei, Almanya/Luneburg Tic Ünv.,Litvanya /Klaipeda Ünv.,Oredea Ünv./Romanya’da bulundum.

Yanı sıra, Roma, Bakü, Burgaz, Vilnius, Astana, Bişkek, Semerkant, Celalabat’ta konferanslar verdim. 250 puan üzerinde yayınlanmış eserim bulunmaktadır.

Fransızca, İngilizce, Kazakça, Kırgızca bilmekteyim. Bütün bu olaylar sırasında Edirne Adalet Komisyonuna kayıtlı Trakya’da gümrük kaçaklığı konusunda tek bilirkişiydim.

Trakya Üniversitesi’nden emekli oldum.

Gümrük Böl. Bşk. Kadrosuna Olgun Irmak Çetin’in 10 Mart 2017 de atanması ile birlikte hakkımda gerçeğe aykırı hukuk dosyaları ile soruşturmalar açılmıştır.

Rektörlüğe şahsıma mobbing yapıldığını ve baskı altında bulunduğumu 24.Nisan 2017/ 63423 tarih sayılı dilekçe ile bildirmiştim. Erhan Tabakoğlu imzalı 03.05.2017/-E63261 tarih ve sayılı yazı ile “Yüksekokul Müdürlüğünce disiplin işlemleri yapılması uygundur” cevabı gelmiştir.

Uzun süredir gördüğüm baskıların da etkisi ile iki uyarı cezasını tebellüğ ettikten, sonra Adil Oğuzhan’ın makam odasına konuyla ilgili görüşmeye gittiğimde  “Seni bitireceğim” demesi ile kendimi kaybederek çığlıklar içinde kaçmaya çalıştım ve bayıldım. 45 dk. sonra hastaneye kaldırıldığımı evraklardan öğrendim. Bazı öğretim üyeleri, bilinçsiz olduğum sürede kendilerine hakaret ve tehdit ettiğim iddiası ile şikâyetçi olmuşlardır.

Sayın Rektör, bu olay ile ilgili olarak kamu görevinden çıkarma cezası teklifi ile dosyayı YÖK’e göndermiş, ceza YÖK Disiplin Kurulu tarafından kaldırılmıştır. Bu kez aynı olayla ilgili olarak tehdit suçlaması ile kademe ilerlemesi cezası verilmiş, bu ceza da 2019/1168 E. 2019/484 K. sayılı karar ile iptal edilmiş ve karar kesinleşmiştir.

Lehime sonuçlanan kararın aleyhime yorumlanması, hakkımda olumsuz algı oluşturulma çabasının bir sonucudur.

11.04.2017 tarihinde derse girdiğim zaman sınıfta hiç öğrenci olmaması nedeniyle ders yapılamadığının tespiti için tuttuğum ve imzalatarak okul sekreterliğine verdiğim tutanağı imzalayanların her nedense ertesi gün sahtecilik iddiasında bulunmalarıyla 4 ay 25 gün sonra disiplin soruşturması açıldığını öğrenmemle haberdar oldum.

Suçlamanın sebebi YO Müdür yardımcısının o sırada okulda olmadığı için sıralı amir Olgun Irmak Çetin’e imzalattığıma ilişkin adı geçenin bilgisi dahilinde tutanağa yazdığım nottur.

Soruşturma sonunda, yaptığım izahatlar dikkate alınmayarak bu not nedeniyle “Sahte Evrak düzenlediğim suçlaması ile “kademe ilerlemesinin durdurulması” cezası verilmiş, süresi içinde yaptığım itiraz dikkate alınmamıştır.

Ancak savcılığa suç duyurusunda bulunulmamıştır. Madem hakkımda sahtecilik iddiası vardır, neden suç duyurusunda bulunmamışlardır?

Görev süremin yenilenmeme sebebi olarak 25 puanlık bilimsel çalışma yapmadığım iddia edilmektedir. Bu konuda açtığım dava derdest olup esasen 27 puanlık bilimsel çalışma yaptığım aşikârdır.

Sonuç olarak, Trakya Üniversitesi Rektörlüğünün Diriliş Postası Gazetesi’nin 31 Aralık 2020 tarihli sayısında hakkımda yaptığı açıklamaların kabulü mümkün değildir.”