Birkaç gündür; start-up ve risk sermayesi portföyüne sahip büyük bir bankanın elindeki hazine bonosu ve ipoteğe dayalı menkul kıymetlerin satışından, ısrarla FED tarafından sürdürülen politikaların sonucunda zarar edilmesinden ötürü, 1,8 milyar zarar ettiğini açıklaması üzerine ertesi gün müşterilerde oluşan panikle 42 milyar doların çekilmesi sonrası meydana gelen ve bankanın batmasıyla sonuçlanan bir dizi olayı yakından takip ediyoruz.

Silikon Vadisi Bankası isimli bu banka ABD’nin 2 yıllık tahvil getirileri ile 10 yıllıkları arasında bir ara 100 puana kadar çıkan ters getiriye sebep olan FED’in dünyayı uçuruma sürükleyen politikalarının ilk yara verdiği kuruluş olmasa da tabiri caizse ilk canını aldığı kurban oldu. 20 yılık bir süreçte tüm dünyayı enflasyona sürükleyecek şekilde trilyonlarca dolarlık likidite oluşturan ABD teknoloji şirketlerinde devasa balonlar oluşmasına neden olduktan sonra mermi topun ağzına gelince bir anda sıkılaştırıcı para politikalarına dönüşü bu olayla finansal piyasalarda artık can almaya başlamış oldu.

FED’in sıkılaştırıcı politikaları öncesi ucuz kredilerle balonlaşan ve hisse değerleri uçuşa geçen girişim sermayesi ve teknoloji şirketlerine olan yatırımların yeni faiz politikalarıyla azalması ve şirket hisselerinin değerlerini yitirmeye başlamasıyla terse dönen çarklar bankayı ciddi sıkıntılara soktu. 200 milyar dolarlık aktifinin çoğu uzun vadeli bonolardan oluşan bankanın faizlerin artışı ile değeri düşen bonoları başına bela oldu. Zararın açıklanması sonrası her ne kadar sermaye artırımı yapılacağı açıklaması yapılsa da büyük yatırımcılar uzun zamandır tedirgin şekilde bekledikleri ilk cinayetin gerçekleştiğini öğrenince aksiyon aldılar. Sonucunda da varılan nokta SVB’nin sonu oldu.

Bankadaki mevduatın %85’i sigortalı değildi. Federal Sigorta Şirketi’nin 250'şer bin dolarlık ödeme yapacağı diğer %15 için ödemeler yakın zamanda başlayacak. Başı yanan %85’lik dilimin sahipleri ise bankanın elindeki bonoları satıp ödeme yapmasını bekleyecek. Tabii ki, bu değer düşüklükleri devam eder ve devlet işe el atmazsa tüm borçların ödenmesi mümkün olmayacak…

Olayın hikâye kısmı bir kenara bundan sonrası için neler olacağına dair akıl yürütme kısmına gelecek olursak FED politikalarının ete kemiğe büründüğünü hayal etmek suretiyle cinayete benzettiğimiz bu olay için söyleyebileceğimiz tek cümle aslında her şeyi anlatmaya yeter diye düşünüyorum: Artık aramızda bir seri katil var!